9 udowodnionych korzyści z witaminy K2

Witamina K z początku została odkryta jako czynnik w krzepnięciu krwi, jednak jej forma K2 ma znacznie szerszą rolę. Zapobiega zwapnieniu i miażdżycy tętnic, uszkodzeniom mózgu i utracie masy kostnej. Dowiedz się jakie jeszcze posiada korzyści dla zdrowia. 
 

Czym jest witamina K2?

Witamina K jest rozpuszczalna w tłuszczach, naturalnie występuje w dwóch postaciach: K1 (filochonin) – obecna głównie
w zielonych warzywach liściastych i K2 (menachinon) pochodząca z pokarmów zwierzęcych i fermentowanych

Witamina K2 to grupa związków menachinonowych [1], które są określane skrótem "MK". MK-4 i MK-7 to dwa główne rodzaje witaminy K2 [2], które odpowiada za wiele korzyści przypisywanych witaminie K2.

Witamina K2 pełni wiele ról w organizmie: pomaga w przyswajaniu składników odżywczych, wspomaga zdrowie kości
i reguluje niektóre funkcje komórkowe w organizmie człowieka [3]. Najważniejszą z nich jest wspomaganie metabolizmu wapnia i zapobieganie zwapnieniu tętnic [4], które może prowadzić do chorób serca.


Witamina K2 a mitochondria

Witamina K2 pomaga transportować elektrony w mitochondriach pełni i wytwarzać energię. Aktywuje syntezę ATP
oraz kompensuje zaburzenia funkcjonowania mitochondriów [5].

Witamina K2 antyoksydacyjne i może chronić lipidy w błonach komórek przed utlenianiem [6].

Może także zapobiegać śmierci komórek nerwowych w mózgu spowodowanych uszkodzeniem przez stres oksydacyjny [7].

 

Korzysci zdrowotne

Pomaga regulować gospodarkę wapnia

Jednym z najważniejszych zadań, jakie ma witamina K2, jest kontrolowanie miejsca gromadzenia się wapnia w organizmie. Witamina K2 zapobiega gromadzeniu się wapnia w niewłaściwych miejscach, szczególnie w tkankach miękkich i tętnicach. Dzięki temu przynosi korzyści zdrowotne kościom, sercu, zębom i układowi nerwowemu [8]. 

Wszystko to za sprawą aktywowania przez witaminę K2 specjalnego białka, które reguluje gospodarkę wapnia. Tym białkiem jest MPG (Matrix GLA Protein). Witamina K2-MK7 zwiększa jego produkcję oraz aktywność [9, 10].

Raport z 2015 r. opublikowany w czasopiśmie Integrative Medicine Clinician Journal wyjaśnia, że ​​"witamina K2 wiąże się
z hamowaniem zwapnienia tętnic. Wykazano, że odpowiednie spożycie witaminy K2 zmniejsza ryzyko uszkodzenia naczyń, ponieważ aktywuje białko GLA macierzy, które hamuje odkładanie wapnia na ścianach tętnic [11].

Jeżeli brakuje witaminy K2 kości nie przyjmują wapnia, który zaczyna gromadzić się w tętnicach. Innymi słowy, przy prawidłowym poziomie witaminy K2-MK7 jony wapnia dostarczane są do kości, a przy niedoborze K2 jony wapniowe dostają się do tętnic, prowadząc do rozwoju blaszki miażdżycowej.

Uczestniczy w budowaniu zdrowych kości

Witamina K jest kofaktororem enzymu gamma – glutamylokarboksylazy, który odpowiada za syntezę osteokalcyny (białka niekolagenowego). Dzięki obecności odpowiedniej ilości witaminy K możliwe jest przyłączenie wapnia do osteoidu – substancji budującej tkankę kostną [12].

W wielu badaniach wykazano, że witamina K2 może być użyteczna w zapobieganiu lub leczeniu złamań, osteoporozy
i osteomalacji. Niektóre badania kliniczne wykazały, że K2 spowalnia tempo utraty masy kostnej u dorosłych [13]. 

Badania wykazały, że pacjenci z osteoporozą suplementujący witaminę K2 mieli do 80% mniej złamań kości niż osoby nie przyjmujące tej witaminy [14].

Niedobór witaminy K2 może być odpowiedzialny za tak zwany „paradoks wapnia”, czyli brak wapnia w kościach i jego magazynowanie w ścianach naczyń. Sytuacja ta może prowadzić do zwapnienia tętnic i osteoporozy [15].

Niski poziom witaminy K był związany ze zwiększonym stanem zapalnym oraz częstszymi bólami kości i złamaniami [16].

Osteokalcyna stymuluje wzrost zębiny – tkanki, która wzmacnia zęby. Znajduje się pod szkliwem w obrębie korony zęba oraz w obrębie szyjki i korzenia zęba [17, 18].

Chroni układ sercowo-naczyniowy

Witamina K2 zapewnia ochronę przed chorobami serca i miażdżycą, które są główną przyczyną zgonów w wielu krajach rozwiniętych [19].

Istnieje związek między wyższym spożyciem witaminy K2, a niższym ryzykiem chorób serca, zwłaszcza K2 MK-7 może chronić przed choroba niedokrwienną serca [20].

W szerokim badaniu przeprowadzonym w Holandii u ponad 4 800 dorosłych mężczyzn, stwierdzono, że wyższe spożycie witaminy K2 wiązało się z mniejszym ryzykiem wystąpienia zwapnienie aorty. Stwierdzono, że mężczyźni, którzy spożywali więcej witaminy K2, mieli o 52% niższe ryzyko ciężkiego zwapnienia aorty i 41% mniejsze ryzyko choroby niedokrwiennej serca [21].

W trwającym 3 lata badaniu dowiedziono, że osoby z wyższym spożyciem witaminy K2 miały o ponad połowę niższe ryzyko zwapnienia tętnic i 57% mniejsze ryzyko zgonu z powodu choroby serca [22].

Wysokie spożycie K2 chroniło przed zwapnieniami tętnic i chorobami serca, podczas gdy witamina K1 nie wykazywała takiego działania [23, 24, 25, 26, 27].

Zmniejsza stany zapalne

Niektóre badania sugerują również, że K2 ma właściwości przeciwzapalne i może być pomocna w profilaktyce chorób o tym podłożu [28].

Wysokie poziomy witaminy K2 są  w stanie zmniejszać stany zapalne [29].

Przyjmowanie witaminy K2 obniżało wskaźniki stanu zapalnego m.in.: poziom białka CRP, IL-6, P-selektyny, TNF-α [30].

Wspiera zdrowie mózgu

Witamina K2 jest potrzebna dla zdrowia mózgu, a najczęściej występującą jej formą jest K2 MK-4 [31].

Badania wykazały, że osoby z chorobą Alzheimera we wczesnym stadium spożywały mniejszą ilość witaminy K2 niż osoby zdrowe [32].

Witamina K jest potrzebna o syntezy sfingolipidów – których nieprawidłowy metabolizm ma związek z chorobami neurodegeneracyjnymi jak choroba Alzhaimera czy Parkinsona [33].

Pomaga wchłaniać składniki odżywcze

Witamina K2 może pomóc w lepszym wykorzystaniu innych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, w tym witaminy A
i witaminy D. Witamina A i D działają synergistycznie z witaminą K2 [34].

Witaminę K2 można nazwać "aktywatorem". Daje ona również białkom zdolność wiązania się z wapniem i wbudowywania go w kości. Witamina K2 kierunkuje działaniem wapnia i witaminy D3 [35].

Poprawia równowagę hormonalną

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach są ważne w produkcji hormonów płciowych. Witamina K2 uczestniczy w produkcji hormonu osteokalcyny. Ze względu na działanie równoważące gospodarkę hormonalną, suplementacja K2 może być korzystna dla poprawy stanu zdrowia kobiet z zespołem policystycznych jajników (PCOS) [36].

Ponadto K2 wspomaga równowagę cukru we krwi i wrażliwość na insulinę, co może zmniejszyć ryzyko wystąpienia problemów metabolicznych, takich jak cukrzyca i otyłość [37].

Suplementacja witaminy K2 przez 4 tygodnie zwiększała wrażliwość na insulinę u zdrowych mężczyzn. Mechanizm polegał na karboksylacji osteokalcyny [38].

Zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych

Witamina K2 może korzystnie wpływać na nerki, pomagając zapobiegać gromadzeniu się wapnia w nieodpowiednich miejscach, będących przyczyną kamieni nerkowych, czy pęcherzyka żółciowego [39].

Zmniejsza ryzyko niektórych nowotworów

Wyższe spożycie witaminy K2 wiązało się z 63% niższym ryzykiem zaawansowanego raka prostaty [40].

Badania kliniczne wykazały, że witamina K2 zmniejsza nawrót raka wątroby i wydłuża czas przeżycia [41, 42, 43].

Zwiększenie spożycia witaminy K wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka zachorowania na raka w populacji o wysokim ryzyku chorób sercowo-naczyniowych [44].

Gas6 – to specyficzny gen dla zatrzymania wzrostu – białko, które jest zależne od witaminy K. Gas6 zatrzymuje wzrost komórek nowotworowych [45].


Źródła w żywności

Najlepsze pokarmy witaminy K2 obejmują: [46, 47, 48, 49]

  • Kiszona kapusta
  • Natto (z fermentowanej soi)
  • Fermentowane sery (cheddar, ser pleśniowy, kozi ser)
  • Wątroba (z gęsi, kurczaka lub wołowa)
  • Jaja od kur z wolnego wybiegu
  • Masło
  • Maślanka
  • Wołowina

Objawy niedoboru witaminy K2

  • Problemy związane z sercem, wysokie ciśnienie krwi zwapnienie tętnic i miażdżyca
  • Kamienie nerkowe
  • Problemy stomatologiczne, próchnica zębów
  • Objawy zapalenia jelit, niestrawność i biegunka
  • Brak równowagi cukru we krwi
  • Problemy metaboliczne
  • Większa podatność na żylaki

Kiedy możesz podejrzewać niedobór witaminy K2?

  • Jeżeli cierpisz na osteoporozę, choroby serca, cukrzycę
  • Możesz nie mieć objawów chorobowych, ale kiedy w twojej diecie brakuje organicznych warzyw oraz mięsa, jaj, masła, od zwierząt wypasanych na łąkach, możesz mieć niedobory K2
  • Jeżeli nie spożywasz produktów fermentowanych jak: natto (powstały ze sfermentowanych ziaren soi), kiszonki, które są doskonałym źródłem tej witaminy.
  • Możesz także wykonać badania laboratoryjne – najlepiej zmierzyć poziom wewnątrzkomórkowo.

Zapotrzebowanie

Minimalne dzienne zapotrzebowanie na witaminę K2 u dorosłych wynosi 90–120 µg/ dobę. Jednak wskazane i dobrze tolerowane są wyższe dawki. Zwłaszcza osoby z podwyższonym ryzykiem chorób serca lub kości mogą odnieść korzyść ze stosowania wyższej dawki.


Suplementacja

Dodatkowe korzyści wynikają z przyjmowania witaminy K2 w połączeniu z witaminą D3. Stąd jej suplementacja jest wskazana jednocześnie z preparatami witaminy D, głównie u osób po 30 roku życia.

Pamiętajmy, że jedyna gwarancja dotarcia witaminy K2 do mitochondriów jest dostarczenie jej odpowiednio wysokiej dawki 200µg. Wybierajmy preparat ze stabilną formą witaminy K2 MK-7 menachinonem-7, która ma zdolność do akumulacji we krwi co powoduje wysoce skuteczny transport wapnia z krwi do kości i dzięki temu utrzymanie prawidłowej gęstości kości. Stabilna forma witaminy K (MK - 7) jest również konieczna dla białek regulujących poziom wapnia w tętnicach.

Enzymy „przeciwbólowe”

Badania potwierdzają rolę enzymów ochronnych w łagodzeniu silnego bólu. SOD (dysmutaza ponadtlenkowa) posiada zdolności do zmniejszania stanu zapalnego, powszechnej przyczyny bólu. Dowiedziono również, że SOD w połączeniu z kwasem alfa-liponowym zmniejsza bóle pleców i pozwala zmniejszyć ilość przyjmowanych z tego powodu niesterydowych leków przeciwzapalnych (NLPZ). Opisano także terapeutyczne działanie SOD w stanach takich jak: choroby zapalne, mukowiscydoza, procesy starzenia, reumatoidalne zapalenie stawów, choroby neurodegeneracyjne i cukrzyca.

Leksykon Zdrowia
4 4-HNE 4-HYDROKSYNONENAL 5 5-MTHF A ACESULFAM K ACETON ACETYLACJA ACETYLO-COA ADDISONA, ZESPÓŁ ADENINA ADENOZYNOTRÓJFOSFORAN ADINOPEKTYNA ADIPOCYTY ADMA AGE AKONITAZA AKROLEINA AKTYWNY OCTAN ALFA, FALE MÓZGOWE ALLOSTERYCZNY MODULATOR AMD AMID KWASU NIKOTYNOWEGO AMPK AMYLAZA ANGIOGENEZA ANGIOTENSYNA ANTYOKSYDANTY APOPTOZA ASPARTAM ATP AUTOFAGOCYTOZA ATOPOWE ZAPALENIE SKÓRY (AZS) B BABKA JAJOWATA BETA - OKSYDACJA KWASÓW TŁUSZCZOWYCH BETA, FALE MÓZGOWE BETA-BLOKERY BIAŁA TKANKA TŁUSZCZOWA BIAŁKO C-REAKTYWNE BŁONNIK POKARMOWY BRĄZOWA TKANKA TŁUSZCZOWA BRCA1 C CFS CHELATACJA CHROMOGRANINA A CIAŁA KETONOWE CISPLATYNA CK COMT CORICH CYKL COX CRP CYJANOKOBALAMINA CYKL CYTRYNIANOWY CYKL KREBSA CYKL KWASU CYTRYNOWEGO CYKL MOCZNIKOWY CYKL ORNITYNOWY CYKLAMINIAN CYKLOOKSYGENAZA PROSTAGLANDYNOWA CYP2D6 CYSTATIONINA CYTOCHROM C CYTOKINY STANU ZAPALNEGO CYTOZYNA CYTRULINA CZYNNIK INDUKOWANY HIPOKSJĄ CZYNNIK TOLERANCJI GLUKOZY CZYNNIK WZROSTU NASKÓRKA CZYNNIK WZROSTU NASKÓRKA CZYNNIK WZROSTU ŚRÓDBŁONKA NACZYNIOWEGO CHOLINA D DEHYDROGENAZA PIROGRONIANOWA DEHYDROGENAZY DEKSTRYNA DELTA, FALE MÓZGOWE DHA DIALDEHYD MALONOWY DINUKLEOTYD NIKOTYNOAMIDOADENINOWY DIOKSYGENAZA DIOKSYNY DOKSORUBICYNA DYSMUTAZA PONADTLENKOWA DYSTONIA DESATURACJA E EBV ECGF EEG ELEKTROENCEFALOGRAFIA ENDOTOKSYNA ENO ENTEROCYTY EPA EPIGENETYKA ERYTRYTOL F FAD FADH2 FENOLOWE KWASY FERMENTACJA MLECZANOWA FIBRATY FIBROMIALGIA FILOCHINON FITOSTERYNY FITOWY, KWAS FLAWONOIDY FLUPIRTYNA FMS FOSFATYDYLOSERYNA FOSFORAN-5-PIRYDOKSALU FOSFORYLACJA OKSYDACYJNA FRATAKSYNA FRUKTOZO-1,6-BIFOSFORAN FURANY FAGOCYTOZA G GABA GALAKTOZA GALENIKA GAMMA, FALE MÓZGOWE GASTRYNA GENISTEINA GLICEROLO-3-FOSFORAN GLIKOLIZA GLUKAGON GLUKOKORTYKOIDY GLUKONEOGENEZA GLUT GLUTAMINA GLUTAMINIAN GLUTATION GLUTATION ZREDUKOWANY GSH GSSG GTP GUANINA H HAPTOKORYNA HBA1C HDL HEMOGLOBINA HENLEGO, PĘTLA HIF1Α HIPOKSJA HISTONY HOLOTRANSKOBALAMINA HYDROPEROKSYLOWY, RODNIK HASHIMOTO I IGA IGE IGF-1 IGG IMMUNOGLOBULINA A IMMUNOGLOBULINA E IMMUNOGLOBULINA G INDEKS GLIKEMICZNY (IG) INDEKS INSULINOWY (FII) INHIBITORY ENZYMÓW INHIBITORY POMPY PROTONOWEJ INO INSULINA INSULINOOPORNOŚĆ INULINA INULINA K KALCYTRIOL KANCEROGEN KARBOKSYLAZA PIROGRONIANOWA KARDIOLIPINA KATECHOLO-O-METYLOTRANSFERAZA KERATYNA KETOGENEZA KINAZA KREATYNOWA KINAZA MTOR KOBALAMINA KOENZYM A KOENZYM Q10 KOFAKTOR KOMPLEKS DEHYDROGENAZY PIROGRONIANOWEJ KOZŁEK LEKARSKI KREATYNA KREATYNINA KSENOBIOTYKI KSYLITOL KUMARYNA KWAS ALFA - LINOLENOWY KWAS DOKOZAHEKSAENOWY KWAS EIKOZAPENTAENOWY KWAS GAMMA-AMINOMASŁOWY KWAS LINOLOWY KWAS LIPONOWY KWASICA KETONOWA KWASICA METABOLICZNA KWASICA MLECZANOWA KWASU MLEKOWEGO CYKL KWAS MLEKOWY KATALAZA KLASTER Ł ŁAŃCUCH ODDECHOWY L LDL LEKTYNY LEPTYNA LEPTYNOOPORNOŚĆ LIGAND LIGNANY LIKOPEN LIMONINA LINDAN LINDANY LIPAZA LIPOLIZA LIZOSOM M MALONOWY, DIALDEHYD MALTODEKSTRYNA MAŚLAN MASŁOWY, KWAS MCS MDA MDR – P MEDYCYNA MITOCHONDRIALNA METYLACJA METYLOKOBALAMINA MITOCHONDRIUM MITOFAGIA MLECZAN MRNA MRNA MTDNA MTHFR MTNO MTRNA N NAD NAD+ NADH NADPH NADTLENEK WODORU NADTLENOAZOTYN NEFRONU, PĘTLA NFKB NIACYNA NIESTEROIDOWE LEKI PRZECIWZAPALNE NIEZBĘDNE NIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE NLPZ NMDA NNO O OKSYDAZA CYTOCHROMU C OKSYDOREDUKTAZY OKSYGENAZA HEMOWA 1 ORAC OROTOWY, KWAS OSTROPEST PLAMISTY OŚ HPA P PEKTYNY PEPSYNA PEPTYDY PEROKSYDAZY PET PIEPRZ METYSTYNOWY PIROFOSFORAN TIAMINY PIROGRONIAN PIRYDOKSYNA PIRYMIDYNY PLUSKWICA GRONIASTA POCHP PODSTAWNIK POJEMNOŚĆ ANTYOKSYDACYJNA ORGANIZMU POLIFENOLE POLISACHARYDY POSZARPANE CZERWONE WŁÓKNA PPI PRODUKT ZAAWANSOWANEJ GLIKACJI PROTEAZY PROTEOLIZA PRZECIWUTLENIACZE PURYNY PARESTEZJA Q QTC R REAKCJA ANAPLEROTYCZNA REPERFUZJA RESWERATROL RÓŻENIEC RYBOFLAWINA RYBOZA REAKCJA AUTOIMMUNOLOGICZNA S S-100, BIAŁKA SAPONINY SIRT3 SIRTUINY SOD SOD-1 SOD-2 SOMATOLIBERTYNA SOMATOSTATYNA SSRI STATYNY STRES NITROZACYJNY STRES OKSYDACYJNY SUKRALOZA SYLIMARYNA SZCZAWIOOCTAN SIBO Ś ŚRÓDBŁONKOWY CZYNNIK WZROSTU T T3 T4 TEOBROMINA THETA, FALE MÓZGOWE TIAMINA TLENEK AZOTU (NO) TORSADE DE POINTES TRANSKOBALAMINA I TRANSKOBALAMINA II TRIJODOTYRONINA TRÓJGLICERYDY TRYPSYNA TYMINA TYROKSYNA U U, ZAŁAMEK URACYL UTLENIONE GSH V VEGF W WIELOKSZTAŁTNY CZĘSTOKURCZ KOMOROWY WOLNE RODNIKI Z ZESPÓŁ PRZEWLEKŁEGO ZMĘCZENIA ZESPÓŁ WRAŻLIWOŚCI NA WIELORAKIE SUBSTANCJE CHEMICZNE ZWYRODNIENIE PLAMKI ŻÓŁTEJ
Reklama
Witamina K2 (MK-7) MSE
Forma aktywna - menachinon-7 oraz wysoka porcja - 200 µg
K2-Intercell plus D3
Wysokiej jakości preparat złożony zawierający wysokie stężenie witaminy K2 oraz zapewniającą efekt synergii witaminę D.
Reklama
Witamina K2 (MK-7) MSE
Forma aktywna - menachinon-7 oraz wysoka porcja - 200 µg
K2-Intercell plus D3
Wysokiej jakości preparat złożony zawierający wysokie stężenie witaminy K2 oraz zapewniającą efekt synergii witaminę D.
Redakcja:
mail: redakcja@mito-med.pl
Reklama:
mail: reklama@mito-med.pl
2017 © Mito Med