Koncentrat serwatki MOLKUR to ważne ogniwo zdrowia od jelit. MOLKUR jest od wielu lat znanym w Niemczech,  tradycyjnym, w 100 % naturalnym preparatem na przeziębienia, biegunki oraz każdą przypadłość wieku dziecięcego.

Jego działanie oparte jest na wielu ważnych składnikach odżywczych, a szczególnie na zawartości kwasu mlekowego racemicznego. Stężona konsystencja (koncentrat) tych komponentów dodatkowo potęguje ich dobroczynny wpływ na zdrowie.

Jak powstaje MOLKUR?

MOLKUR powstaje w procesie fermentacji serwatki zaszczepionej bakteriami mlekowymi. Mleko, z którego powstaje serwatka MOLKUR w najczystszej, wolnej od produktów ubocznych formie, pochodzi ze ekologicznego wypasu krów. Podczas ostrożnego przetwarzania, serwatka MOLKUR zostaje wzbogacona o kwas mlekowy racemiczny.

Zawartość kwasu mlekowego w wyjściowym produkcie – czystej serwatce – wynosi ok. 0,5 – 1%, w gotowym koncentracie serwatki wzrasta aż dziesięciokrotnie. Przy tym kwas mlekowy racemiczny nie ma negatywnego wpływu na żołądek, wręcz przeciwnie , pomaga w wielu schorzeniach przewodu pokarmowego.

Jak działa MOLKUR?

1. Bezpośrednie działanie bakteriobójcze

Oznacza to, że MOLKUR hamuje rozwój czynników zakaźnych (gronkowce, paciorkowce, pseudomonas) oraz prowadzi do ich unicestwienia. W przypadku bakterii koli i zakażeń mieszanych udowodniono takie samo działanie. Przy czym ważne jest: im większe jest stężenie serwatki, tym szybsze działanie. Dlatego w infekcjach jamy ustnej i gardła – jeżeli nie istnieje indywidualna nietolerancja – poleca się przyjmowanie preparatu w postaci nierozcieńczonej.

2. Pośrednie działanie bakteriobójcze

Molkur działa na zasadzie „katalizatora” ważnych biologicznych procesów wpływających na obronę przeciwko procesom chorobowym, przy czym system obronny organizmu pobudzany jest do wzmożonego działania czyli optymalnej produkcji przeciwciał. Ponadto poprzez obniżenie wartości pH śluzówek, kwas mlekowy racemiczny wzmacnia ich funkcję obronną przeciwko chorobotwórczym mikroorganizmom.

3. Działanie przeciwzapalne

Połączone działanie kwasu mlekowego, minerałów i substancji śladowych wywołuje ściąganie (napinanie) tkanek, efektem czego jest szybkie łagodzenie objawów zapalnych.

4. Pobudzanie i regulowanie flory jelitowej

Dzięki MOLKUR komórki są pobudzane do lepszego pożytkowania zasobów dostarczanej energii. Poprzez wysoką zawartość kwasu mlekowego racemicznego zapewniane jest dokładne dostosowanie mikroflory (zmiana środowiska), np. jelitowej czy waginalnej.

5. Wzmocnienie układu odpornościowego

Zawarty w MOLKUR serwatki skoncentrowany (R)kwas mlekowy jest naturalnym wytworem bakterii kwasu mlekowego, rozwijających się wyłącznie w środowisku mleko – kwaśnym. Produkowany przez nie kwas mlekowy obniża wartość pH (wartość kwaśno – zasadową) i, poprzez hamowanie rozrostu obcych bakterii, optymalizuje ich przestrzeń życiową. Szczepy bakterii wrażliwych na kwas nie mogą się w takim środowisku rozwijać i wypierane są przez pożądane bakterie kwasu mlekowego. Tym samym, bakterie kwasu mlekowego, można swobodnie określić jako „zarządcę‘’systemu odpornościowego, przyczyniającego się do wzmocnienia naturalnych sił obronnych organizmu.