Odporność od najmłodszych lat

Jak zadbać o odporność dziecka? Na co mu pozwolić, a czego lepiej unikać?

Odporność od najmłodszych lat

To, na ile dzisiaj wzmocnisz układ immunologiczny swojego dziecka, będzie rzutowało na jego zdolność zwalczania infekcji w przyszłości.

Dzieci potrzebują szczególnego wsparcia dopiero kształtującego się układu odpornościowego. Na co dzień ogromną rolę odgrywa tu przebywanie na świeżym powietrzu – ruch i promienie słoneczne, dzięki którym możliwa jest synteza witaminy D, to istotne cegiełki budowania naturalnej zdolności walki z wirusami i bakteriami. Zabawa z rówieśnikami zapewnia jednocześnie kontakt z patogenami, co pozwala wykształcić odpowiednie mechanizmy szybkiej reakcji w przyszłości.

Drugi istotny akcept to dieta najmłodszych. Powinna ona dostarczać im wszystkich niezbędnych składników, których potrzebują komórki odpornościowe. Teraz, gdy większość czasu dzieci spędzają w domu, ta kwestia nabiera szczególnie istotnej wagi.

Zabawa z wirusami

Rodzimy się z niewykształconym układem odpornościowym. Co prawda tworzy się on już w łonie matki, ale pełną dojrzałość osiąga wiele, wiele lat później. To dlatego małe dzieci tak często chorują – zwłaszcza kiedy po raz pierwszy posyłamy je żłobka czy przedszkola, gdzie spotykają się z rówieśnikami. Te drobne infekcje są szalenie istotne, ponieważ dzięki nim układ immunologiczny uczy się, jak radzić sobie z patogenami. Dzieci, które miały kontakt z wirusami i bakteriami w żłobku czy przedszkolu, są po prostu bardziej odporne w późniejszych latach, a dzięki temu rzadziej chorują i łagodniej przechodzą infekcje1.

Dietetyczny odpór

Dlatego też zwłaszcza w dobie ograniczenia kontaktu z rówieśnikami i przebywania na zewnątrz tak ważne jest zadbanie o odpowiednią dietę i suplementację. Wysoka zawartość składników odżywczych to równie istotne wsparcie odporności, ponieważ wzmacnia mitochondria – nasze wewnętrzne elektrownie, których aktywność jest szczególnie silna w najmłodszych latach. Te organella produkują energię ATP, ale odgrywają też istotną rolę w mechanizmach ochrony przed wirusami. Pośredniczą one w produkcji interferonu (IFN) typu I oraz cytokin prozapalnych, co stymuluje inne komórki układu odpornościowego do działania. Uczestniczą też w procesie apoptozy, czyli zaprogramowanej śmierci, dzięki któremu możliwe jest usunięcie zainfekowanych komórek i utrzymanie homeostazy, czyli wewnętrznej równowagi organizmu2.

Dobre bakterie i spółka

A zatem pierwszym krokiem powinno być wzbogacenie diety dziecka o składniki odżywcze wzmacniające mitochondria i komórki układu odpornościowego, które mobilizują go do podjęcia szybkiej i skutecznej walki z wirusami.

  • Witamina C zwalcza reaktywne formy tlenu (ROS), które zaburzają funkcje mitochondriów. Jest szczególnie przydatna w profilaktyce i na początkowych etapach infekcji, ponieważ przyspiesza reakcje obronne organizmu oraz skraca czas trwania i nasilenie objawów choroby3.
  • Witamina D3 reguluje funkcje limfocytów T oraz uczestniczy w wytwarzaniu w organizmie naturalnych substancji o właściwościach bakteriobójczych4. Zmniejsza częstotliwości infekcji, zwłaszcza górnych dróg oddechowych. Zapotrzebowanie na nią wzrasta, kiedy nie mamy możliwości codziennej ekspozycji na promienie słoneczne.
  • Selen i cynk to niezwykle istotne pierwiastki dla układu odpornościowego, które skracają czas trwania i nasilenie objawów ostrych zakażeń, m.in. grypy5.
  • Beta-glukan to część składowa błonnika pokarmowego, która wyraźnie zmniejsza występowanie infekcji dróg oddechowych i skraca czas ich trwania o 5-6 dni6.

Drugi krok to zadbanie o prawidłowy skład mikroflory dziecka. W końcu nawet 80% naszej odporności może zależeć od ilości i różnorodności szczepów bakterii zasiedlających nasze jelita, a żywe kultury bakterii probiotycznych stymulują odpowiedź immunologiczną, redukują o połowę częstość występowania infekcji i nawet ograniczają potrzebę przyjmowania antybiotyków, co jest szczególnie istotne u dzieci7.

W grupie siła

Badania wskazują, że najlepsze efekty daje wielotorowe wspieranie odporności. Przykładowo selen wykazuje silniejsze działanie razem z witaminami D i C oraz cynkiem, a wyjątkowo korzystne jest połączenie tego pierwiastka z probiotykami.

Dlatego też wszystkie te składniki niezbędne w budowaniu naturalnej odporności maluszka zamknęliśmy w wygodnych kapsułkach preparatu Immun-Intercell® dla dzieci.

O jego innowacyjności świadczy zastosowanie dwufazowego systemu napełniania mikrokapsułek, dzięki któremu w każdej z nich udało się połączyć peletki witaminy C ze szczepami bakteryjnymi oraz pozostałymi substancjami czynnymi w postaci proszku. Otoczka z celulozy wokół peletek chroni szczepy bakteryjne przed kontaktem z witaminą, zapewniając ich pełną aktywność. Ten unikalny produkt zawiera koncentrat 5 starannie wyselekcjonowanych, fizjologicznych szczepów bakterii w ilości 2 mld jednostek tworzących kolonie (CFU), dzięki czemu wspiera mikroflorę jelitową dzieci już od 4. roku życia.

Dodatkowym atutem jest fakt, że jeśli dziecko nie będzie w stanie połknąć niewielkiej mikrokapsułki, proszek można wysypać i rozpuścić w wodzie.

Restrykcyjna produkcja to gwarancja najwyższej jakości, a brak laktozy, białka mleka krowiego, sztucznych barwników i dodatku cukru sprawia, że Immun-Intercell® dla dzieci jest odpowiedni nawet dla maluszków cierpiących z powodu nietolerancji pokarmowych.

Autor: Dagmara Moszyńska

Bibliografia:

  1. Arch Pediatr Adolesc Med. 2010; 164(12):1132-1137
  2. Post Mikrobiol 2014; 53(3):277-287
  3. Am Fam Physician 2007;75(4):515-520
  4. J Immunol 2009;182:4289-4295; J Allergy Clin Immunol 2010;126:52-58
  5. Ann Intern Med. 2000 Aug 15; 133(4):245-52
  6. Meng, J Nutr Food Sci 2016; 6:4
  7. Cochrane Database Syst Rev. 2015 Feb 3;(2):CD006895; Br J Nutr. 2014 Jul 14; 112(1):41-54