Tradycje Bożonarodzeniowe w naszym kraju łączą się z rodzinnym świętowaniem przy 12 wigilijnych potrawach. Następne dwa dni to również ucztowanie obfitujące w ciężkostrawne potrawy, mięsa, słodkie ciasta w towarzystwie alkoholu. Jednocześnie to prosta droga do zgagi
i niestrawności.

Jak można zapobiec niestrawności i silnemu pieczeniu w przełyku? Przedstawiamy mechanizm powstawania zgagi, czynniki, które ją wywołują oraz sposoby na to, aby w te święta się nie pojawiła.

Czym jest zgaga?

Zgaga jest częstym problemem trawiennym, który może być wyjątkowo nieprzyjemny. To uczucie pieczenia w przełyku lub klatce piersiowej spowodowane przez kwas wydostający się z żołądka. Ból często nasila się po jedzeniu, wieczorem, podczas leżenia lub pochylania się. Większość osób próbuje samodzielnie poradzić sobie z dyskomfortem związanym ze zgagą, zmieniając styl życia i przyjmując leki. Jednak nie znając przyczyny problemu, a jedynie maskując objawy możemy pogorszyć ten stan.

Konsekwencje i powikłania zgagi

Długotrwała zgaga może prowadzić do uszkodzenia błony śluzowej przełyku z powodu agresywnego działania kwasu żołądkowego. W konsekwencji grozi nawet powstaniem wrzodów. Zgaga, która występuje częściej niż dwa razy w tygodniu, może być objawem poważniejszego stanu wymagającego leczenia. Jeśli występuje przewlekle może rozwinąć się w chorobę refluksową – GERD. Polega ona na zarzucaniu kwaśnej treści żołądkowej do przełyku. Przyczyną refluksu może być obniżone napięcie w dolnym zwieraczu przełyku. Kiedy mięsień ten ulega rozluźnieniu, zawartość żołądka „cofa się” dając nieprzyjemne odczucie zgagi. Do nieprawidłowego działania dolnego zwieracza przełyku może dochodzić na skutek różnych zaburzeń w całym organizmie – nie tylko w przewodzie pokarmowym.

Przyczyny zgagi

Czynników wpływających na powstawanie i rozwój zgagi może być wiele: od nieprawidłowej diety, stresu, po zaburzenia
w produkcji kwasu solnego w żołądku (zarówno jego nadmiar jak i niedobór).

Czynniki, które wpływają na powstawanie lub nasilenie zgagi:

  1. Przejadanie się

Jedzenie nadmiernej ilości może wywołać zgagę. Nadmierne wypełnienie żołądka podnosi ciśnienie w jamie brzusznej, jak
i może wpływać na niedomykanie dolnego zwieracza przełyku (LES) co powoduje przedostawanie się soku żołądkowego do przełyku i uczucie pieczenia.

  1. Produkty nasilające wydzielanie kwasu solnego:
  • kawa, alkohol, napoje gazowane,
  • ostre jedzenie i przyprawy,
  • tłuste lub smażone potrawy,
  • czekolada, cukier, słodycze,
  • rafinowane cukry i tłuszcze,
  • mięta pieprzowa,
  • cebule, czosnek,
  • środki wzmacniające smak, sztuczne słodziki i nadmiar soli.
  1. Niewłaściwe nawyki żywieniowe

Jedzenie w pośpiechu i stresie może być przyczyną zgagi. Również jedzenie przed snem lub leżenie po posiłku może nasilać dolegliwości.

  1. Palenie

Palenie papierosów jest kolejną potencjalną przyczyną zgagi i GERD (choroba refluksowa przełyku).

  1. Otyłość lub nadwaga

Badania sugerują, że otyłość lub nadwaga mogą być przyczyną zgagi i choroby refluksowej. W jednym badaniu porównującym osoby zdrowe i chorujące na GERD, osoby z problemem często występującej zgagi, zwykle miały nadwagę.

  1. Leki

Często stosowane leki, zarówno dostępne bez recepty jak i te na receptę, mogą zwiększać prawdopodobieństwo wystąpienia zgagi. Należą do nich leki stosowane w leczeniu astmy, nadciśnienia, problemów z sercem, zapalenia stawów lub innych stanów zapalnych, osteoporozy, lęku, bezsenności, depresji, leki przeciwbólowe, a nawet paradoksalnie leki na nadkwaśność blokujące wydzielanie kwasu solnego.

Co mówi medycyna mitochondrialna na temat zgagi?

Na poziomie komórkowym przyczyną tych problemów jest występowanie stresu nitrozacyjnego. Większość z nas podejrzewa, że zgaga powstaje w wyniku nadmiaru kwasu żołądkowego. Jednak nie zawsze tak jest. 

Bardzo często powodem jest niedomykanie dolnego zwieracza przełyku spowodowane niewłaściwym napięciem mięśni, który wynika z zaburzonych procesów w komórkach. Jak tłumaczy doktor Bodo Kuklinski stoi za tym stres nitrozacyjny
i tlenek azotu (NOo):

Z powodu dużego skoncentrowania NOo mięsień zwieracza nie jest w stanie się już zamknąć, co prowadzi w efekcie do przepukliny przełyku bądź achalazji przełyku, którym nieodmiennie towarzyszy wysokie stężenie NOo. Refluks oraz zapalenie przewodu pokarmowego daje się wyleczyć przy pomocy dużych dawek witaminy B12 (od 500 do 2000 µg / dziennie). Wspomniane objawy znikają w przeciągu kilku dni, ponieważ kobalamina jest w stanie obniżyć stężenie NOo w ciągu zaledwie kilku minut.

Przyczyny nadmiaru kwasu w żołądku

Nadmiar kwasu żołądkowego w zgadze może mieć kilka przyczyn:

  • Stres i jedzenie w pośpiechu
  • Przejadanie się
  • Nadmiar węglowodanów i żywności przetworzonej
  • Niewystarczające żucie pokarmów
  • Niedobory składników buforujących i neutralizujących kwas żołądkowy
  • Zaburzenia elektrolitowe
  • Zakażenie bakterią Helicobacter pylori

Przyczyny niedoboru kwasu żołądkowego

Przewlekły niedobór kwasu żołądkowego ma podobne objawy do nadmiernej kwasowości żołądka i może przyczyniać się do zgagi. Występuje często u osób, które przyjmują inhibitory pompy protonowej.

  • Niedobory witamin, minerałów i pierwiastków śladowych: witaminy B12, witaminy C i D, magnezu, żelaza, cynku1-3
  • Alergie i nietolerancje pokarmowe
  • Niewłaściwe łączenie posiłków

Jak zapobiegać zgadze?  

  • Nie jedz zbyt obfitych posiłków zwłaszcza, kiedy nie jesteś głodny.
  • Nie jedz zbyt gorących ani zbyt zimnych potraw. Żołądek jest w stanie optymalnie trawić tylko wtedy, gdy ma temperaturę ciała.
  • Nie popijaj jedzenia, aby uniknąć rozcieńczania soków trawiennych.
  • Pij godzinę przed jedzeniem lub godzinę po jedzeniu.
  • Zaobserwuj po których produktach występują objawy i staraj się ich unikać.

Leczenie zgagi

Kiedy pojawia się zgaga, istnieje kilka natychmiastowych sposobów, które mogą pomóc złagodzić problem. Na przykład wielu osobom pomaga zjedzenie kwaśnego jabłka lub wypicie szklanki wody z sokiem z cytryny. Jest to prawdopodobnie spowodowane faktem, że u tych osób zgaga występuje z powodu niedoboru kwasu żołądkowego. Kwasy owocowe regulują pH w żołądku, co ostatecznie łagodzi te objawy.

Z kolei innym osobom ulgę przynosi wypicie naparu z rumianku lub zawiesiny z gotowanego siemienia lnianego. Takie przypadki związane są z nadmiarem kwasu żołądkowego, który jest neutralizowany przez wymienione środki.

U wielu osób konieczne może okazać się wyeliminowanie stresu nitrozacyjnego i zastosowanie terapii mitochondrialnej.
W ramach jej założeń należy zmniejszyć stres, wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe i przywrócić prawidłowe procesy
w komórkach dzięki odpowiednim mikroskładnikom odżywczym.

Czynnikiem, który ma znaczący wpływ na zgagę jest nieodpowiednia dieta i ewentualne niedobory. Dlatego w problemach takich jak zgaga sprawdza się:  

  • Witamina B12 – remedium na przyczynę zgagi spowodowanej stresem nitrozacyjnym. Ponadto jej poziom może być obniżony u osób, które stosują inhibitory pompy protonowej i blokery kwasu solnego oraz mają zaburzenia wchłaniania. Witamina B12 łagodzi również stany zapalne w błonie śluzowej.
  • Witamina C – jej naturalne stężenie w żołądku jest bardzo wysokie, dzięki czemu wspiera produkcję kwasu solnego, zachowuje odpowiednie pH, hamuje nadmierny rozrost bakterii H. pylori.  
  • Magnez i potas – zapewniają równowagę elektrolitową
  • Probiotyki – wspierają prawidłową pracę jelit i wchłanianie składników odżywczych, które może być utrudnione u osób ze zmniejszoną produkcją kwasu solnego.
  • Żelazo, cynk, wapń i witamina D3 – to także składniki, których zazwyczaj brakuje osobom z problemami zgagi, refluksu bądź przyjmujących leki na te dolegliwości.

Zarówno na objawy zgagi, chorobę refluksową czy podczas przyjmowania leków IPP, warto wspomóc pracę żołądka
i układu trawiennego stosując odpowiednio podane składniki, które mogą zostać przyswojone nawet w warunkach nadmiaru bądź niedoboru kwasu solnego. Taki skład i formułę zawiera preparat
PPI Intercell Comp. Najwyższa jakość składników: magnezu, wapnia, żelaza, cynku oraz witaminy: B12, C, D3 zapewnia wsparcie zarówno profilaktyczne
w początkowych stadiach dolegliwości, jak i przy stosowaniu farmakoterapii.

 

Bibliografia:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8273984,
  2. ttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1894892,
  3. ttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21555654
Jak zredukować nadwagę u dzieci?

Wiemy, że probiotyki pomagają regulować florę jelitową. Nie tak dawno naukowcy wykazali, że prebiotyki – substancje wspierające działanie probiotyków mają korzystny wpływ na utrzymanie prawidłowej masy ciała. Wykazano, że codzienne przyjmowanie prebiotyków – nawet bez zmiany diety - może skutecznie pomóc dzieciom schudnąć.

Leksykon Zdrowia
4 4-HNE 4-HYDROKSYNONENAL 5 5-MTHF A ACESULFAM K ACETON ACETYLACJA ACETYLO-COA ADDISONA, ZESPÓŁ ADENINA ADENOZYNOTRÓJFOSFORAN ADINOPEKTYNA ADIPOCYTY ADMA AGE AKONITAZA AKROLEINA AKTYWNY OCTAN ALFA, FALE MÓZGOWE ALLOSTERYCZNY MODULATOR AMD AMID KWASU NIKOTYNOWEGO AMPK AMYLAZA ANGIOGENEZA ANGIOTENSYNA ANTYOKSYDANTY APOPTOZA ASPARTAM ATP AUTOFAGOCYTOZA ATOPOWE ZAPALENIE SKÓRY (AZS) B BABKA JAJOWATA BETA - OKSYDACJA KWASÓW TŁUSZCZOWYCH BETA, FALE MÓZGOWE BETA-BLOKERY BIAŁA TKANKA TŁUSZCZOWA BIAŁKO C-REAKTYWNE BŁONNIK POKARMOWY BRĄZOWA TKANKA TŁUSZCZOWA BRCA1 C CFS CHELATACJA CHROMOGRANINA A CIAŁA KETONOWE CISPLATYNA CK COMT CORICH CYKL COX CRP CYJANOKOBALAMINA CYKL CYTRYNIANOWY CYKL KREBSA CYKL KWASU CYTRYNOWEGO CYKL MOCZNIKOWY CYKL ORNITYNOWY CYKLAMINIAN CYKLOOKSYGENAZA PROSTAGLANDYNOWA CYP2D6 CYSTATIONINA CYTOCHROM C CYTOKINY STANU ZAPALNEGO CYTOZYNA CYTRULINA CZYNNIK INDUKOWANY HIPOKSJĄ CZYNNIK TOLERANCJI GLUKOZY CZYNNIK WZROSTU NASKÓRKA CZYNNIK WZROSTU NASKÓRKA CZYNNIK WZROSTU ŚRÓDBŁONKA NACZYNIOWEGO CHOLINA D DEHYDROGENAZA PIROGRONIANOWA DEHYDROGENAZY DEKSTRYNA DELTA, FALE MÓZGOWE DHA DIALDEHYD MALONOWY DINUKLEOTYD NIKOTYNOAMIDOADENINOWY DIOKSYGENAZA DIOKSYNY DOKSORUBICYNA DYSMUTAZA PONADTLENKOWA DYSTONIA DESATURACJA E EBV ECGF EEG ELEKTROENCEFALOGRAFIA ENDOTOKSYNA ENO ENTEROCYTY EPA EPIGENETYKA ERYTRYTOL F FAD FADH2 FENOLOWE KWASY FERMENTACJA MLECZANOWA FIBRATY FIBROMIALGIA FILOCHINON FITOSTERYNY FITOWY, KWAS FLAWONOIDY FLUPIRTYNA FMS FOSFATYDYLOSERYNA FOSFORAN-5-PIRYDOKSALU FOSFORYLACJA OKSYDACYJNA FRATAKSYNA FRUKTOZO-1,6-BIFOSFORAN FURANY FAGOCYTOZA G GABA GALAKTOZA GALENIKA GAMMA, FALE MÓZGOWE GASTRYNA GENISTEINA GLICEROLO-3-FOSFORAN GLIKOLIZA GLUKAGON GLUKOKORTYKOIDY GLUKONEOGENEZA GLUT GLUTAMINA GLUTAMINIAN GLUTATION GLUTATION ZREDUKOWANY GSH GSSG GTP GUANINA H HAPTOKORYNA HBA1C HDL HEMOGLOBINA HENLEGO, PĘTLA HIF1Α HIPOKSJA HISTONY HOLOTRANSKOBALAMINA HYDROPEROKSYLOWY, RODNIK HASHIMOTO I IGA IGE IGF-1 IGG IMMUNOGLOBULINA A IMMUNOGLOBULINA E IMMUNOGLOBULINA G INDEKS GLIKEMICZNY (IG) INDEKS INSULINOWY (FII) INHIBITORY ENZYMÓW INHIBITORY POMPY PROTONOWEJ INO INSULINA INSULINOOPORNOŚĆ INULINA INULINA K KALCYTRIOL KANCEROGEN KARBOKSYLAZA PIROGRONIANOWA KARDIOLIPINA KATECHOLO-O-METYLOTRANSFERAZA KERATYNA KETOGENEZA KINAZA KREATYNOWA KINAZA MTOR KOBALAMINA KOENZYM A KOENZYM Q10 KOFAKTOR KOMPLEKS DEHYDROGENAZY PIROGRONIANOWEJ KOZŁEK LEKARSKI KREATYNA KREATYNINA KSENOBIOTYKI KSYLITOL KUMARYNA KWAS ALFA - LINOLENOWY KWAS DOKOZAHEKSAENOWY KWAS EIKOZAPENTAENOWY KWAS GAMMA-AMINOMASŁOWY KWAS LINOLOWY KWAS LIPONOWY KWASICA KETONOWA KWASICA METABOLICZNA KWASICA MLECZANOWA KWASU MLEKOWEGO CYKL KWAS MLEKOWY KATALAZA KLASTER Ł ŁAŃCUCH ODDECHOWY L LDL LEKTYNY LEPTYNA LEPTYNOOPORNOŚĆ LIGAND LIGNANY LIKOPEN LIMONINA LINDAN LINDANY LIPAZA LIPOLIZA LIZOSOM M MALONOWY, DIALDEHYD MALTODEKSTRYNA MAŚLAN MASŁOWY, KWAS MCS MDA MDR – P MEDYCYNA MITOCHONDRIALNA METYLACJA METYLOKOBALAMINA MITOCHONDRIUM MITOFAGIA MLECZAN MRNA MRNA MTDNA MTHFR MTNO MTRNA N NAD NAD+ NADH NADPH NADTLENEK WODORU NADTLENOAZOTYN NEFRONU, PĘTLA NFKB NIACYNA NIESTEROIDOWE LEKI PRZECIWZAPALNE NIEZBĘDNE NIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE NLPZ NMDA NNO O OKSYDAZA CYTOCHROMU C OKSYDOREDUKTAZY OKSYGENAZA HEMOWA 1 ORAC OROTOWY, KWAS OSTROPEST PLAMISTY OŚ HPA P PEKTYNY PEPSYNA PEPTYDY PEROKSYDAZY PET PIEPRZ METYSTYNOWY PIROFOSFORAN TIAMINY PIROGRONIAN PIRYDOKSYNA PIRYMIDYNY PLUSKWICA GRONIASTA POCHP PODSTAWNIK POJEMNOŚĆ ANTYOKSYDACYJNA ORGANIZMU POLIFENOLE POLISACHARYDY POSZARPANE CZERWONE WŁÓKNA PPI PRODUKT ZAAWANSOWANEJ GLIKACJI PROTEAZY PROTEOLIZA PRZECIWUTLENIACZE PURYNY PARESTEZJA Q QTC R REAKCJA ANAPLEROTYCZNA REPERFUZJA RESWERATROL RÓŻENIEC RYBOFLAWINA RYBOZA REAKCJA AUTOIMMUNOLOGICZNA S S-100, BIAŁKA SAPONINY SIRT3 SIRTUINY SOD SOD-1 SOD-2 SOMATOLIBERTYNA SOMATOSTATYNA SSRI STATYNY STRES NITROZACYJNY STRES OKSYDACYJNY SUKRALOZA SYLIMARYNA SZCZAWIOOCTAN SIBO Ś ŚRÓDBŁONKOWY CZYNNIK WZROSTU T T3 T4 TEOBROMINA THETA, FALE MÓZGOWE TIAMINA TLENEK AZOTU (NO) TORSADE DE POINTES TRANSKOBALAMINA I TRANSKOBALAMINA II TRIJODOTYRONINA TRÓJGLICERYDY TRYPSYNA TYMINA TYROKSYNA U U, ZAŁAMEK URACYL UTLENIONE GSH V VEGF W WIELOKSZTAŁTNY CZĘSTOKURCZ KOMOROWY WOLNE RODNIKI Z ZESPÓŁ PRZEWLEKŁEGO ZMĘCZENIA ZESPÓŁ WRAŻLIWOŚCI NA WIELORAKIE SUBSTANCJE CHEMICZNE ZWYRODNIENIE PLAMKI ŻÓŁTEJ
Reklama
PPI-Intercell® Comp
Uzupełnia dietę w witaminy, minerały oraz kultury bakterii niezależnie od ilości wytwarzanego przez organizm kwasu żołądkowego
Reklama
PPI-Intercell® Comp
Uzupełnia dietę w witaminy, minerały oraz kultury bakterii niezależnie od ilości wytwarzanego przez organizm kwasu żołądkowego
Redakcja:
mail: redakcja@mito-med.pl
Reklama:
mail: reklama@mito-med.pl
2017 © Mito Med