Przepis na cynamonowe gwiazdki

Poznaj przepis na świąteczne ciasteczka z cynamonem.

Przepis na cynamonowe gwiazdki

A może tak cynamonowe gwiazdki, jeżeli na Pierwszą Gwiazdkę trzeba jeszcze kilka dni cierpliwie zaczekać?

Przepis na około 35 sztuk – gwiazdek spokojnie wystarczy dla wszystkich małych i dużych niecierpliwców.

Potrzebujesz:

  • 2 białka,
  • szczyptę soli,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 100g drobnego brązowego cukru trzcinowego,
  • 150g świeżo zmielonych orzechów włoskich,
  • 100g zmielonych migdałów,
  • 1 czubatą łyżeczkę cynamonu.

Wykonanie:

Białka z solą i sokiem z cytryny ubij na bardzo sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli dodaj (w razie potrzeby dodatkowo zmielony) cukier trzcinowy i ubijaj tak długo, aż masa zacznie lekko błyszczeć. 1/3 ubitych białek przełóż do osobnego naczynia, przykryj i wstaw do lodówki. Do pozostałej części dodaj ostrożnie mielone orzechy oraz cynamon. Przykryj i odstaw do lodówki na 45 minut. Rozgrzej piekarnik do 130oC (termoobieg).

Masę orzechową umieść na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykryj kolejnym arkuszem papieru do pieczenia, po czym ostrożnie rozwałkuj na grubość około 0,5 centymetra. Z ciasta wycinaj foremką gwiazdki, nie muszą być doskonałe – masa jest dość kleista. Przy pomocy pędzelka pokryj je warstwą czystych ubitych białek z sokiem z cytryny. Całość piecz około 18 minut po czym ostudź.

Smacznego! 🙂