Poznaj przepis na wegański ramen tonkotsu
Wywar:
- 2 szklanki dashi (instant),
- 2 szklanki mleka sojowego,
- 4 ząbki czosnku,
- 6 cm kawałek imbiru,
- Papryczka chilli (ilość wg uznania),
- Biała część ze szczypiorku,
- 4 łyżki jasnej pasty miso,
- 2 łyżki zmielonego sezamu,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżeczki octu ryżowego,
- Sól, pieprz czarny,
- Olej sezamowy do smażenia.
Dodatki:
- Makaron do ramenu,
- Pieczarki (całe kapelusze podsmażone na suchej patelni),
- Szczypiorek,
- Kiełki fasoli mung (bądź inne),
- Dynia podsmażona z sosem sojowym,
- Jajko ugotowane na miękko.
Wykonanie:
- Zetrzyj na tarce imbir i czosnek. Papryczkę chilli pokrój w plasterki. Białą część szczypiorku drobno posiekaj.
- W garnku rozgrzej olej sezamowy. Wrzuć przygotowane imbir, czosnek, szczypiorek i papryczkę. Podsmażaj chwilkę, aż uwolnią aromaty.
- Dodaj zmielony sezam i pastę miso. Smaż kolejną minutę.
- Zalej mlekiem sojowym i wywarem dashi. Dopraw sosem sojowym, octem ryżowym oraz solą i pieprzem do smaku.
- Makaron do ramenu ugotuj wg opisu na opakowaniu.
- Zalej makaron ciepłym wywarem i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Autor: Renata Pałka