Ramen w stylu tonkotsu

Rozgrzewająca i dodająca mocy zupa bogata w składniki odżywcze.

Ramen w stylu tonkotsu

Poznaj przepis na wegański ramen tonkotsu

Wywar:

  • 2 szklanki dashi (instant),
  • 2 szklanki mleka sojowego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 6 cm kawałek imbiru,
  • Papryczka chilli (ilość wg uznania),
  • Biała część ze szczypiorku,
  • 4 łyżki jasnej pasty miso,
  • 2 łyżki zmielonego sezamu,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżeczki octu ryżowego,
  • Sól, pieprz czarny,
  • Olej sezamowy do smażenia.

Dodatki:

  • Makaron do ramenu,
  • Pieczarki (całe kapelusze podsmażone na suchej patelni),
  • Szczypiorek,
  • Kiełki fasoli mung (bądź inne),
  • Dynia podsmażona z sosem sojowym,
  • Jajko ugotowane na miękko.

Wykonanie:

  1. Zetrzyj na tarce imbir i czosnek. Papryczkę chilli pokrój w plasterki. Białą część szczypiorku drobno posiekaj.
  2. W garnku rozgrzej olej sezamowy. Wrzuć przygotowane imbir, czosnek, szczypiorek i papryczkę. Podsmażaj chwilkę, aż uwolnią aromaty.
  3. Dodaj zmielony sezam i pastę miso. Smaż kolejną minutę.
  4. Zalej mlekiem sojowym i wywarem dashi. Dopraw sosem sojowym, octem ryżowym oraz solą i pieprzem do smaku.
  5. Makaron do ramenu ugotuj wg opisu na opakowaniu.
  6. Zalej makaron ciepłym wywarem i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Autor: Renata Pałka