Świąteczne ciasteczka żurawinowo-orzechowe
Niedawno było o żurawinie, a wczoraj o orzechach włoskich. Idealne składniki na świąteczne ciasteczka żurawinowo-orzechowe z nutą cynamonu. Tak proste, że do ich upieczenia możesz zatrudnić dzieci lub młodsze rodzeństwo.
Na około 18 sztuk ciastek potrzebujesz:
- 150g suszonej, najlepiej niesłodzonej żurawiny,
- 120g mielonych migdałów,
- 120g posiekanych orzechów włoskich,
- 120g brązowego cukru trzcinowego,
- 6 łyżek kwaśnej śmietany,
- 3 jaja,
- 1 szczyptę soli, cynamon.
Żurawinę drobno posiekaj. W dużej misce do lekko roztrzepanych jajek dodaj wszystkie pozostałe składniki, wymieszaj a następnie dodaj ostrożnie żurawinę. Otrzymaną masę wstaw na dwie godziny do lodówki. Nagrzej piekarnik do 180oC. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładaj łyżką ciasto, formując z nich okrągłe ciasteczka. Piecz około 12 minut na złoty kolor.
Smacznego!