Bananowe bułeczki śniadaniowe

Przepis na bananowe bułeczki z kardamonem. Idealne na śniadanie lub przekąskę.

Połączenie kardamonu i bananów to prawdziwy balsam dla układu trawiennego. W Ajurwedzie kardamon jest uważany za przyprawę wspierającą trawienie oraz pomocną przy wszelkiego rodzaju kolkach i bólach okolic jamy brzusznej, ponadto poprawia ukrwienie. Z kolei dojrzałe banany o skórce pokrytej brązowymi plamkami mogą mieć działanie antykancerogenne i antyoksydacyjne. Bułeczki są doskonałe na śniadanie lub jako przekąska do biura czy szkoły. Pyszne z lekko słonym twarożkiem!

(przepis na 8 sztuk)

Potrzebujesz:

  • 250g mąki (tortowej)
  • ¾ łyżeczki suchych drożdży
  • szczypta soli
  • 35 g brązowego cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 100 ml dowolnego mleka
  • 25 g masła
  • 1 średnie jajko

Wykonanie:

W dużej misce wymieszaj ze sobą mąkę, drożdże, sól, cukier i kardamon. Banany obierz i odważ – potrzebujesz dokładnie 150 g rozgniecionych widelcem bananów. Masę bananową ostrożnie wymieszaj z mąką i odstaw na bok.

W rondelku zagotuj mleko, roztop w nim masło, a następnie całość ostudź do temperatury pokojowej. Schłodzone mleko przelej do miski z mąką i bananami. Otrzymaną masę wyrób na gładkie ciasto. Nie przejmuj się, jeżeli okaże się ono bardzo lepkie – tak ma być i w żadnym wypadku nie dosypuj mąki. Wyrobioną masę przykryj kuchenną ściereczką i odstaw do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte ciasto podziel na osiem porcji, po czym z każdej z nich uformuj kulkę. Gotowe kulki wykładaj na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, zachowując odstęp między bułeczkami minimum 5 cm (bułeczki jeszcze urosną). Blachę przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia, na około 1,5-2 godziny.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 190oC. W międzyczasie wbij jajko do filiżanki i roztrzep je ze szczyptą soli. Każdą bułeczkę posmaruj roztrzepanym jajkiem. Bułeczki piecz przez około 20 minut aż nabiorą złotego koloru.

Źródło: Sodha, M., Indisch, Vegetarisch, DK Verlag, 2016

Autor: Sylwia Grodzicka