Chrom – właściwości zdrowotne

Dowiedz się jaki wpływ ma chrom na organizm i kiedy warto go suplementować?

Chrom - właściwości zdrowotne

Chrom to cenny mikroskładnik odżywczy, który pomaga regulować poziom insuliny w organizmie. Może również wspierać działanie układu odpornościowego, funkcje mózgu, czy wspomóc utratę wagi. Przeczytaj poniższy artykuł, aby dowiedzieć się więcej o tym minerale.

Czym jest chrom?

Chrom jest niezbędnym minerałem, który możemy pozyskać wraz z dietą1. Jednak istotne jest, aby był to chrom bezpieczny do spożycia, czyli trójwartościowy (na III stopniu utlenienia)2. Ponieważ chrom sześciowartościowy jest szkodliwy i działa rakotwórczo szczególnie na komórki żołądka i płuc3.

Chrom a mitochondria

Chrom jest kofaktorem wielu ważnych enzymów. Zwiększa aktywność enzymów takich jak: katalaza (CAT) czy peroksydaza glutationowa (GPX)4.

Chrom – właściwości i działanie

  1. Pomaga zmniejszać objawy cukrzycy

Stwierdzono, że chrom podnosi tolerancję organizmu na glukozę5. Chrom zwiększa aktywność receptorów insulinowych i wychwytywanie insuliny przez komórki oraz aktywuje kinazę receptora insulinowego, co prowadzi do zwiększonej wrażliwości na insulinę6. Zwiększanie zdolności insuliny do wiązania się z komórkami jest szczególnie ważne dla osób z cukrzycą zarówno typu 1, jak i 2.7

Udowodniono, że u pacjentów z cukrzycą typu 2 suplementacja chromu pomaga kontrolować gromadzenie się tkanki tłuszczowej8. W grupie osób starszych z cukrzycą typu 2, suplementacja chromu pomogła kontrolować poziom cukru we krwi i obniżyć ilość trójglicerydów9

  1. Chrom może wspierać funkcjonowanie mózgu

Badanie przeprowadzone u osób starszych, narażonych na osłabienie funkcji poznawczych wykazało, że suplementacja chromu może poprawić pamięć10. U pacjentów z depresją suplementacja chromu zmniejszała łaknienie na węglowodany, ułatwiała poprawę nawyków żywieniowych i korzystnie wpływała na nastrój11.

  1. Chrom może wzmacniać kości

Ekstrakty mineralne zawierające chrom powodują uwalnianie związków sygnalizujących, które dają znak komórkom do zachowania prawidłowej absorpcji składników do kości12. U kobiet po menopauzie suplementacja pikolinianu chromu zmniejsza resorpcję (wchłanianie zwrotne) kości i może mieć pomocny wpływ na zachowanie prawidłowej gęstości kości13.

  1. Chrom może pomagać w utracie wagi

Suplementacja chromu z niacyną wspomagała utratę tkanki tłuszczowej u kobiet w połączeniu z dietą i ćwiczeniami14.

  1.  Chrom może pomagać uregulować poziom cholesterolu

Chrom w połączeniu z ekstraktem proantocyjanidyny z winogron IH636 (GSPE) i niacyną może obniżyć poziom cholesterolu całkowitego i utlenionej frakcji LDL u osób z hipercholesterolemią15.

  1. Chrom może poprawiać stan pacjentek z PCOS

U kobiet z zespołem policystycznych jajników suplementacja chromu poprawia zmiany skórne, obniża poziom białek związanych z chorobami serca i zwiększa zdolność organizmu do radzenia sobie ze szkodliwymi wolnymi rodnikami16.

  1. Chrom redukuje stan zapalny

Podawanie chromu u myszy zmniejszyło odpowiedź zapalną17.

  1. Chrom a tolerancja na leki

U pacjentów z HIV suplementy chromu pomogły zredukować działania niepożądane leków przeciwretrowirusowych18.

Badanie poziomu

Kuklinski. B. Mitochondria […] 2017:

Materiał do badania: krew z heparyną / EDTA – norma: 0,5 – 3,9 µg/l.

Określenie poziomu chromu jest istotne szczególnie u diabetyków. W przypadku niedoborów tego pierwiastka bardzo często występują jednoczesne deficyty cynku oraz manganu.

Według Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej dzienne spożycie tego pierwiastka powinno wynosić 40 µg19.

W celu ustalenia terapeutycznej dawki chromu najlepiej skonsultuj się z lekarzem lub doświadczonym terapeutą.

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18324515
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18324515
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25231674
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27498497
  5. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/037784019502016S
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10705100
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10705100
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16873787
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15296075
  10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20423560
  11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16184071
  12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9678877
  13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8569546
  14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11225649
  15. https://link.springer.com/article/10.1023/A:1020611925819
  16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26613790
  17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26841286
  18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20163347
  19. https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/witaminy-i-skladniki-mineralne-w-suplementach-diety-czy-wiecej-znaczy-lepiej/