Propozycja podania łososia w przyprawach orientalnych. Przyprawy takie jak imbir, cynamon cejloński, czy kurkuma nadają niepowtarzalny smak rybie i mają działanie przeciwzapalne, a także poprawiają trawienie.
Nasiona amarantusa są źródłem łatwo przyswajalnego białka i aminokwasów. Zawierają witaminy z grupy B oraz cenne mikroelementy, takie jak: magnez, wapń, żelazo, fosfor, selen, miedź i cynk. Nasiona spożywa się jako kaszę, która jest lekkostrawna i zawiera duże ilości błonnika pokarmowego – może sprawdzić się w przypadku zaparć. Zmniejsza stany zapalne, obniża ciśnienie krwi, poprawia perystaltykę jelit, obniża poziom cholesterolu.
Składniki:
- 150g dzikiego łososia,
- pomidor duży 1 sztuka,
- ogórek zielony średniej wielkości 1 sztuka,
- pół czerwonej cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- pół czerwonej papryki,
- pół papryki żółtej,
- 100g kaszy amarantus,
- garść świeżej mięty,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka pestek słonecznika,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- pół łyżeczki kminu rzymskiego,
- szczypta cynamonu cejlońskiego oraz imbiru mielonego,
- sól himalajska i czarny pieprz do smaku.
Wykonanie:
Dzień wcześniej przygotuj marynatę do ryby: zmiażdżony ząbek czosnku, 1 łyżka oliwy z oliwek, przyprawy orientalne, pół łyżeczki soku z cytryny, sól, pieprz do smaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i posmaruj marynatą umytego i osuszonego łososia. Przykryj rybę folią spożywczą i odstaw do lodówki na całą noc.
Ugotuj amarantus w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Odcedź wodę, skrop kaszę oliwą z oliwek, dodaj drobno posiekaną świeżą miętę, kilka kropli soku z cytryny oraz pestki słonecznika.
Warzywa umyj pod bieżącą wodą i posiekaj je na bardzo drobną kosteczkę. Dodaj oliwy z oliwek, sól, pieprz oraz obowiązkowo sok z cytryny.
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza i piecz łososia około 15-20 minut.
Podawaj łososia z sałatką izraelską oraz amarantusem. Całość dania posyp świeżą miętą.