Łosoś w przyprawach orientalnych z amarantusem

Przepis na łososia pieczonego w orientalnych przyprawach z amarantusem.

Propozycja podania łososia w przyprawach orientalnych. Przyprawy takie jak imbir, cynamon cejloński, czy kurkuma nadają niepowtarzalny smak rybie i mają działanie przeciwzapalne, a także poprawiają trawienie.

Nasiona amarantusa są źródłem łatwo przyswajalnego białka i aminokwasów. Zawierają witaminy z grupy B oraz cenne mikroelementy, takie jak: magnez, wapń, żelazo, fosfor, selen, miedź i cynk. Nasiona spożywa się jako kaszę, która jest lekkostrawna i zawiera duże ilości błonnika pokarmowego – może sprawdzić się w przypadku zaparć. Zmniejsza stany zapalne, obniża ciśnienie krwi, poprawia perystaltykę jelit, obniża poziom cholesterolu.

Składniki:

  • 150g dzikiego łososia,
  • pomidor duży 1 sztuka,
  • ogórek zielony średniej wielkości 1 sztuka,
  • pół czerwonej cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pół czerwonej papryki,
  • pół papryki żółtej,
  • 100g kaszy amarantus,
  • garść świeżej mięty,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka pestek słonecznika,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego,
  • szczypta cynamonu cejlońskiego oraz imbiru mielonego,
  • sól himalajska i czarny pieprz do smaku.

Wykonanie: 

Dzień wcześniej przygotuj marynatę do ryby: zmiażdżony ząbek czosnku, 1 łyżka oliwy z oliwek, przyprawy orientalne, pół łyżeczki soku z cytryny, sól, pieprz do smaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i posmaruj marynatą umytego i osuszonego łososia. Przykryj rybę folią spożywczą i odstaw do lodówki na całą noc.

Ugotuj amarantus w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Odcedź wodę, skrop kaszę oliwą z oliwek, dodaj drobno posiekaną świeżą miętę, kilka kropli soku z cytryny oraz pestki słonecznika.

Warzywa umyj pod bieżącą wodą i posiekaj je na bardzo drobną kosteczkę. Dodaj oliwy z oliwek, sól, pieprz oraz obowiązkowo sok z cytryny.

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza i piecz łososia  około 15-20 minut.

Podawaj łososia z sałatką izraelską oraz amarantusem. Całość dania posyp świeżą miętą.

0:00
0:00