Wegańskie Bean-Balls

Zobacz przepis na zdrowe i wegetariańskie danie z dużą ilością białka.

Skorzystaj z siły roślin i dodaj organizmowi solidną porcję białka roślinnego. Czerwona fasola punktuje bowiem aż 25% zawartością białka oraz dużą zawartością węglowodanów złożonych, a także niezłą ilością żelaza i cynku. Jeżeli podasz Bean-balls z sosem pomidorowym, dostarczysz mięśniom dodatkowej porcji potasu i przeciwutleniaczy, które zapobiegną skurczom i przyczynią się do efektywniejszej regeneracji po wysiłku.

Składniki:
  • 1 puszka ugotowanej czerwonej fasoli
  • 50 g ziaren dyni lub słonecznika
  • 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekanego
  • ½ czerwonej cebuli, drobno posiekanej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 65 g płatków owsianych, górskich
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek do smażenia
Wykonanie:

Fasolę z puszki odcedź i starannie opłucz. Rozgnieć w misce dłońmi lub widelcem. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek, podsmaż na niej cebulę i czosnek, zdejmij z ognia i dodaj do fasoli. Całość wymieszaj.

Następnie do masy fasolowej dodaj koncentrat pomidorowy, przyprawy i płatki owsiane. Odstaw na 10 minut do napęcznienia.

W młynku do kawy zmiel drobno nasiona dyni lub słonecznika. Dodaj je do masy fasolowej, przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Całość zagnieć na jednolite ciasto, z którego uformuj dłońmi 12-14 kuleczek.

Bean-balls usmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek z obu stron. Podawaj natychmiast z sosem pomidorowym i wybranym makaronem lub proteinowymi bułeczkami.

Autor: Sylwia Grodzicka