Skorzystaj z siły roślin i dodaj organizmowi solidną porcję białka roślinnego. Czerwona fasola punktuje bowiem aż 25% zawartością białka oraz dużą zawartością węglowodanów złożonych, a także niezłą ilością żelaza i cynku. Jeżeli podasz Bean-balls z sosem pomidorowym, dostarczysz mięśniom dodatkowej porcji potasu i przeciwutleniaczy, które zapobiegną skurczom i przyczynią się do efektywniejszej regeneracji po wysiłku.
Składniki:
- 1 puszka ugotowanej czerwonej fasoli
- 50 g ziaren dyni lub słonecznika
- 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekanego
- ½ czerwonej cebuli, drobno posiekanej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 65 g płatków owsianych, górskich
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól, pieprz do smaku
- oliwa z oliwek do smażenia
Wykonanie:
Fasolę z puszki odcedź i starannie opłucz. Rozgnieć w misce dłońmi lub widelcem. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek, podsmaż na niej cebulę i czosnek, zdejmij z ognia i dodaj do fasoli. Całość wymieszaj.
Następnie do masy fasolowej dodaj koncentrat pomidorowy, przyprawy i płatki owsiane. Odstaw na 10 minut do napęcznienia.
W młynku do kawy zmiel drobno nasiona dyni lub słonecznika. Dodaj je do masy fasolowej, przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Całość zagnieć na jednolite ciasto, z którego uformuj dłońmi 12-14 kuleczek.
Bean-balls usmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek z obu stron. Podawaj natychmiast z sosem pomidorowym i wybranym makaronem lub proteinowymi bułeczkami.
Autor: Sylwia Grodzicka