Wegańskie ciasteczka – przepis
- 235 g mąki pełnoziarnistej typu 1050 / mąki chlebowej lub pół na pół ze zmielonymi drobno płatkami owsianymi (mąką owsianą).
- 80 g brązowego cukru trzcinowego lub erytrytolu jeżeli tolerowany
- 75 g mleka roślinnego: owsianego lub migdałowego
- 55 g musu jabłkowego
- 25 g masła migdałowego lub z nerkowców
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki przyprawy do piernika
- szczypta soli
Zmiksuj ze sobą wszystkie mokre składniki, po czym partiami dodawaj mąkę, za każdym razem całość dokładnie mieszając ciasto, na końcu dodaj proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Odstaw do lodówki na 20-30 minut, a następnie rozwałkuj i wycinaj foremką lub filiżanką ciasteczka. Nagrzej piekarnik do ok 150 – 160oC („góra-dół”), czas pieczenia: około 12 – 15 minut, w zależności od grubości ciasteczek.
Pyszne jako przekąska w ciągu dnia lub „ciastko do kawy”.