Wegańskie ciasteczka adwentowe

Poznaj przepis na wegańskie ciasteczka adwentowe!

Wegańskie ciasteczka adwentowe

Wegańskie ciasteczka – przepis

  • 235 g mąki pełnoziarnistej typu 1050 / mąki chlebowej lub pół na pół ze zmielonymi drobno płatkami owsianymi (mąką owsianą).
  • 80 g brązowego cukru trzcinowego lub erytrytolu jeżeli tolerowany
  • 75 g mleka roślinnego: owsianego lub migdałowego
  • 55 g musu jabłkowego
  • 25 g masła migdałowego lub z nerkowców
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki przyprawy do piernika
  • szczypta soli

Zmiksuj ze sobą wszystkie mokre składniki, po czym partiami dodawaj mąkę, za każdym razem całość dokładnie mieszając ciasto, na końcu dodaj proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Odstaw  do lodówki na 20-30 minut, a następnie rozwałkuj i wycinaj foremką lub filiżanką ciasteczka. Nagrzej piekarnik do ok 150 – 160oC („góra-dół”), czas pieczenia: około 12 – 15 minut, w zależności od grubości ciasteczek.

Pyszne jako przekąska w ciągu dnia lub „ciastko do kawy”.