Jeżeli masz ochotę na coś sycącego z dodatkową porcją folianów, czyli prekursorów metylowanego kwasu foliowego w organizmie, sięgnij po zielony kuskus. To dobra opcja na lekki lunch w pracy lub sałatkę, którą zabierzesz ze sobą na piknik. Oliwa z oliwek, awokado oraz orzechy nerkowca to fantastyczne źródło przyjaznych sercu jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Przepis na kuskus z warzywami
Potrzebujesz:
- 1 szklankę kaszy kuskus
- ¾ szklanki bulionu warzywnego
- 1 czerwoną cebulę, pokrojoną w drobną kostkę
- 1 łyżkę oliwy z oliwek
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 pęczek kolendry i pół pęczka pietruszki
- 2 łyżeczki posiekanego koperku
- 2 łyżeczki posiekanej mięty
- 2 łyżki oliwy z oliwek i miąższ z 1 awokado
- ½ kubka niesolonych, prażonych pistacji (możesz zastąpić orzechami nerkowca) – drobno posiekanych
- Szczypior z trzech młodych cebulek – pokrojony na cienkie plasterki
- 1 zieloną paprykę, pokrojoną w drobną kostkę
- 1,5 kubka pociętych liści rukoli
Wykonanie:
- W dużej misce zalej kaszę kuskus gorącym bulionem, a następnie przykryj i odstaw na 10 minut.
- W międzyczasie podsmaż na średnim ogniu cebulę na oliwie z oliwek, następnie dodaj sól, kmin rzymski, staranie wymieszaj i zestaw z ognia.
- W mikserze lub ręcznym mikserem zblenduj kolendrę, pietruszkę, koperek, miętę, oliwę z oliwek i miąższ z awokado na gładką pastę. Ostrożnie wymieszaj ją widelcem z kuskusem
- Teraz dodaj podprażone pistacje lub nerkowce, szczypior, paprykę i rukolę. Delikatnie wymieszaj i natychmiast podawaj.
Inspiracja: Y. Ottolenghi, Plenty, Chronicle Books LLC, 2011
Autor: Sylwia Grodzicka