Zielony kuskus

Zobacz przepis na kuskus z ziołami, awokado i oliwą z oliwek.

Jeżeli masz ochotę na coś sycącego z dodatkową porcją folianów, czyli prekursorów metylowanego kwasu foliowego w organizmie, sięgnij po zielony kuskus. To dobra opcja na lekki lunch w pracy lub sałatkę, którą zabierzesz ze sobą na piknik. Oliwa z oliwek, awokado oraz orzechy nerkowca to fantastyczne źródło przyjaznych sercu jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Przepis na kuskus z warzywami

Potrzebujesz:

  • 1 szklankę kaszy kuskus
  • ¾ szklanki bulionu warzywnego
  • 1 czerwoną cebulę, pokrojoną w drobną kostkę
  • 1 łyżkę oliwy z oliwek
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 pęczek kolendry i pół pęczka pietruszki
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku
  • 2 łyżeczki posiekanej mięty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek i miąższ z 1 awokado
  • ½ kubka niesolonych, prażonych pistacji (możesz zastąpić orzechami nerkowca) – drobno posiekanych
  • Szczypior z trzech młodych cebulek – pokrojony na cienkie plasterki
  • 1 zieloną paprykę, pokrojoną w drobną kostkę
  • 1,5 kubka pociętych liści rukoli

Wykonanie:

  • W dużej misce zalej kaszę kuskus gorącym bulionem, a następnie przykryj i odstaw na 10 minut.
  • W międzyczasie podsmaż na średnim ogniu cebulę na oliwie z oliwek, następnie dodaj sól, kmin rzymski, staranie wymieszaj i zestaw z ognia.
  • W mikserze lub ręcznym mikserem zblenduj kolendrę, pietruszkę, koperek, miętę, oliwę z oliwek i miąższ z awokado na gładką pastę. Ostrożnie wymieszaj ją widelcem z kuskusem
  • Teraz dodaj podprażone pistacje lub nerkowce, szczypior, paprykę i rukolę. Delikatnie wymieszaj i natychmiast podawaj.

Inspiracja: Y. Ottolenghi, Plenty, Chronicle Books LLC, 2011

Autor: Sylwia Grodzicka

0:00
0:00