Baghrir – drożdżowe placki z Maroka

Poznaj przepis na drożdżowe naleśniki bez dodatku mleka.

Jeżeli tęsknisz za egzotycznymi krajami, a jednocześnie lubisz ciepłe, pożywne śniadania, Baghrir to danie właśnie dla Ciebie. Plusem tych marokańskich naleśników jest ich pozbawiony mleka skład oraz wiele możliwych kombinacji podania.

Potrzebujesz:

  • 100 g mąki (tortowej)
  • 350 g kaszy manny
  • 8 g proszku do pieczenia
  • szczyptę soli
  • 20 g drożdży
  • 750 ml wody w temperaturze pokojowej
  • 1 całe jajko

Przygotowanie:

  1. W dużej misce wymieszaj ze sobą mąkę, kaszę mannę, proszek do pieczenia oraz sól.
  2. Uformuj w mące zagłębienie i dodaj do niego pokruszone drożdże.
  3. Zalej drożdże ciepłą wodą, całość przykryj i odstaw na kilka minut do lekkiego wyrośnięcia.
  4. Dodaj całe jajko i tak otrzymaną masę wymieszaj dokładnie trzepaczką.
  5. Jeżeli to konieczne, dodaj nieco ciepłej wody tak, aby otrzymać jedwabiste ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Masę przykryj i odstaw ponownie do wyrośnięcia na około godzinę.
  6. Baghir to placki, które smaży się bez tłuszczu, dlatego do smażenia sięgnij po patelnię z grubym dnem.
  7. Przed wylaniem pierwszej porcji ciasta patelnię mocno rozgrzej, a następnie skręć moc palnika do średniego poziomu. Wylej pierwszą chochelkę ciasta. Placki Baghir smaży się tradycyjnie tylko z jednej strony. W trakcie smażenia tworzą się na nich charakterystyczne pęcherzyki, które następnie pękają i nadają plackom ich unikalną strukturę.
  8. Baghir smakują pysznie na ciepło i na zimno – z dżemem, miodem lub – na słono – z sosem pomidorowym i ziołami.