Jeżeli tęsknisz za egzotycznymi krajami, a jednocześnie lubisz ciepłe, pożywne śniadania, Baghrir to danie właśnie dla Ciebie. Plusem tych marokańskich naleśników jest ich pozbawiony mleka skład oraz wiele możliwych kombinacji podania.
Przepis na baghrir
Potrzebujesz:
- 100 g mąki (tortowej)
- 350 g kaszy manny
- 8 g proszku do pieczenia
- szczyptę soli
- 20 g drożdży
- 750 ml wody w temperaturze pokojowej
- 1 całe jajko
Przygotowanie:
- W dużej misce wymieszaj ze sobą mąkę, kaszę mannę, proszek do pieczenia oraz sól.
- Uformuj w mące zagłębienie i dodaj do niego pokruszone drożdże.
- Zalej drożdże ciepłą wodą, całość przykryj i odstaw na kilka minut do lekkiego wyrośnięcia.
- Dodaj całe jajko i tak otrzymaną masę wymieszaj dokładnie trzepaczką.
- Jeżeli to konieczne, dodaj nieco ciepłej wody tak, aby otrzymać jedwabiste ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Masę przykryj i odstaw ponownie do wyrośnięcia na około godzinę.
- Baghir to placki, które smaży się bez tłuszczu, dlatego do smażenia sięgnij po patelnię z grubym dnem.
- Przed wylaniem pierwszej porcji ciasta patelnię mocno rozgrzej, a następnie skręć moc palnika do średniego poziomu. Wylej pierwszą chochelkę ciasta. Placki Baghir smaży się tradycyjnie tylko z jednej strony. W trakcie smażenia tworzą się na nich charakterystyczne pęcherzyki, które następnie pękają i nadają plackom ich unikalną strukturę.
- Baghir smakują pysznie na ciepło i na zimno – z dżemem, miodem lub – na słono – z sosem pomidorowym i ziołami.