Bifidobacterium bifidum

Bifidobacterium bifidum to probiotyczna bakteria o wielu korzyściach dla zdrowia. Dowiedz się, w jakich dolegliwościach pomaga i dla kogo jest wskazana.

Bifidobacterium bifidum

Bifidobakterie (Bifidobacterium) to pożyteczne dla naszej flory bakterie, które przeprowadzają fermentację glukozy do kwasu mlekowego, dzięki czemu obniżają pH w jelicie. Dzięki temu łagodzą różne zaburzenia żołądkowo-jelitowe i zwalczają infekcje. Przeczytaj artykuł, aby dowiedzieć się jakie właściwości posiada szczep B. bifidum.

Czym jest Bifidobacterium bifidum?

Do Bifidobakterii zaliczamy, aż 31 gatunków i 9 podgatunków. Jednym z nich jest Bifidobacterium bifidum o wielu prozdrowotnych właściwościach, natomiast jego zmniejszona ilość wiąże się z różnymi dolegliwościami takimi jak: otyłość, cukrzyca czy alergie1. Dzięki właściwościom probiotycznym zmniejszenia dolegliwości zespołu jelita drażliwego, biegunki i zakażenia patogenami2.

Bifidobacteria stanowią ponad 80% mikroorganizmów w jelicie, a Bifidobacterium bifidum jest drugim najważniejszym gatunkiem występującym u niemowląt karmionych piersią3.

Korzyści zdrowotne

  1. Ochrona mikroflory jelitowej

Spożycie B. bifidum moduluje równowagę mikroflory, wytwarzając kwas mlekowy, utrzymuje odpowiednie pH, w którym szkodliwe drobnoustroje nie mogą się namnażać. W ten sposób Bifidobakterie zapobiegają rozprzestrzenianiu się szkodliwych bakterii i patogenów.

W jednym z badań spożycie B. bifidum zmniejszało ilość szkodliwych bakterii Prevotella i Prevotellaceae u zdrowych ochotników4.

Spożycie B. bifidum poprawiło mikroflorę jelitową myszy poprzez zwiększenie liczby probiotycznych szczepów innych bakterii – Lactobacilli i zmniejszenie niepożądanych populacji bakterii (Enterobacter, Escherichia coli) u myszy5,6,7,8.

  1. Może dbać o żołądek i jelita

Do tej pory, najszerzej zbadane właściwości szczepu bifidum obejmują pozytywny wpływ na pracę żołądka i jelit. Dowiedziono, że B. bifidum poprawia szereg objawów zaburzonej pracy układu pokarmowego: bóle brzucha, dyspepsję, biegunkę i zaparcia9 i zmniejsza częstotliwość ich występowania10.

Fermentowane mleko zawierające B. bifidum łagodzi objawy u pacjentów z funkcjonalnymi zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi. Ból brzucha, biegunka i zaparcia uległy znacznej poprawie, podobnie jak niestrawność. Poprawiły się także objawy psychiczne, takie jak gniew i wrogość11.

Spożycie B. bifidum znacznie zmniejszyło częstość występowania objawów żołądkowych i jelitowych u dorosłych.12

B. bifidum łagodzi stany ostre żołądka, zwiększając produkcję substancji ochronnych w  żołądku szczurów.13

  1. Może łagodzić nieswoiste zapalenie jelit (IBD)

B. bifidum łagodzi objawy nieswoistego zapalenia jelit (IBD) u myszy, poprzez zmniejszenie wytwarzania cytokin zapalnych.14 B. bifidum wykazuje działanie przeciwzapalne u myszy z zapaleniem jelita grubego15,16 i chroni przed martwiczym zapaleniem jelit u szczurów17,18.

  1. Może łagodzić zespół jelita drażliwego (IBS)

Losowe badanie kontrolne z 2011 roku u 122 osób wskazuje, że B. bifidum może pomóc złagodzić objawy IBS19. W nim naukowcy dostarczali 62 osobom placebo, a 60 innym tabletkę zawierającą B. bifidum każdego dnia. Po czterech tygodniach około 47% pacjentów przyjmujących probiotyk zgłosiło znaczną poprawę objawów: zmniejszenie bólu, dyskomfortu, wzdęć i zaburzeń trawiennych.20

Inne badanie obejmujące próbki tkanek ludzkich sugeruje również, że B. bifidum może odegrać pomocną rolę w powstrzymywaniu objawów IBS.21

  1. Może wspierać barierę antyoksydacyjną

B. bifidum wykazuje działanie antyoksydacyjne (przeciwko wolnym rodnikom).22

B. bifidum łagodzi stres oksydacyjny i przywraca prawidłowe wskaźniki antyoksydacyjne w trzustce szczurów z cukrzycą. Zmniejsza peroksydację lipidów, podwyższa poziom glutationu, dysmutazy ponadtlenkowej, katalazy, peroksydazy glutationowej, reduktazy glutationowej i S-transferazy glutationowej.23

  1. Może pomagać złagodzić stres

W badaniu na grupie studentów przyjmowanie B. bifidum  zmniejszyło u nich nasilenie stresu  i związane z nimi dolegliwości żołądkowo-jelitowe.24 Dodatkowo przyjmowanie B. bifidum zmniejszyło odsetek uczestników zgłaszających infekcje, przeziębienie, czy grypę.25

  1. Może wspierać odporność

B. bifidum są również znane z tego, że komunikują się z naszym układem odpornościowym za pośrednictwem pewnych ścieżek sygnałowych oraz stymulują wytwarzanie przeciwciał i wzrost pewnych komórek odpornościowych.26

Kilka badań na ludzkich komórkach tkankowych wskazuje, że B. bifidum może poprawić odporność. Naukowcy w jednym badaniu zauważyli, że różne szczepy tych bakterii mają zdolność wpływania na układ odpornościowy. Niektóre mogą zwiększyć odporność, rekrutując białe krwinki do walki z infekcją. Inne mogą zmniejszyć stan zapalny.

W jednym z badań B. bifidum zmniejszył stężenia cytokin prozapalnych IL-6 i TNF-α. Ponadto B. bifidum poprawia aktywność przeciwutleniającą i zmniejsza peroksydację lipidów w grasicy i śledzionie27.

  1. Może zwalczać H. pylori

W badaniu na grupie osób z zakażeniem H. pylori, B. bifidum poprawił stan zdrowia osób z chorobą wrzodową i tłumił działanie bakterii28.

Również u myszy B. bifidum łagodziło uszkodzenia błony śluzowej żołądka wywołane przez H. pylori, a także zmniejszało patogenność tej bakterii.29

  1. Może przeciwdziałać cukrzycy

B. bifidum obniżał poziom glukozy we krwi na czczo, hemoglobiny glikowaej (HbA1c), cholesterol całkowity, trójglicerydy, LDL i VLDL oraz zwiększał HDL i insulinę u szczurów z cukrzycą.30

B. bifidum łagodzi stres oksydacyjny i przywraca normalne wskaźniki antyoksydacyjne w trzustce szczurów z cukrzycą, ze zmniejszeniem peroksydacji lipidów i podwyższeniem poziomu glutationu, dysmutazy ponadtlenkowej, katalazy, peroksydazy glutationowej, reduktazy glutationowej i S-transferazy glutationowej31.

B. bifidum może stabilizować poziom cukru we krwi, obniżać poziom cholesterolu w surowicy i poprawiać aktywność metaboliczną myszy.32

Źródła B. bifidum

Podobnie jak inne bakterie probiotyczne, B. bifidum może być wytwarzany na zewnątrz organizmu i przyjmowany z pokarmem. Te szczególne bakterie są zwłaszcza obecne w:

  • fermentowane produkty mleczne: jogurt, kefir, maślanka,
  • kimchi,
  • tempeh,
  • miso,
  • kiszona kapusta,
  • ogórki kiszone,
  • chleb na zakwasie.

Można je znaleźć także w suplementach.

Bezpieczeństwo

Dotychczasowe badania sugerują, że stosowanie jest bezpieczne dla większości dzieci i dorosłych ze zdrowym układem odpornościowym. Należy zachować ostrożność w jego stosowaniu u osób z obniżoną odpornością i u osób z zaburzoną barierą jelitową, gdzie probiotyki mogą prowadzić do zakażenia.

Osoby z poważnymi dolegliwościami powinny być pod kontrolą lekarza podczas ich stosowania, ponieważ mogą zwiększać ryzyko działań niepożądanych, w tym infekcji. Dotyczy to zwłaszcza ciężko chorych, osób po operacjach, z osłabionym układem odpornościowym, niemowląt i małych dzieci.

Autor: Paulina Żurek

  1. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2016.01204/full
  2. https://www.mdpi.com/1422-0067/17/9/1544/htm
  3. https://www.mdpi.com/1422-0067/17/9/1544/htm
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27451450
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26863255
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25630400
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23551062
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23716082
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4405396
  10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25648808
  11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4405396/
  12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25648808
  13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23200466
  14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17218154
  15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21257218
  16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4595203/
  17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3619207/
  18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2777452/
  19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21418261
  20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21418261
  21. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4171173/
  22. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26863255
  23. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5007903/
  24. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26839075
  25. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25604727
  26. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24242237
  27. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21118295
  28. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17517703
  29. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3067243/
  30. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5007903/
  31. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5007903/
  32. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25630400