Bifidobakterie (Bifidobacterium) to pożyteczne dla naszej flory bakterie, które przeprowadzają fermentację glukozy do kwasu mlekowego, dzięki czemu obniżają pH w jelicie. Dzięki temu łagodzą różne zaburzenia żołądkowo-jelitowe i zwalczają infekcje. Przeczytaj artykuł, aby dowiedzieć się jakie właściwości posiada szczep B. bifidum.
Czym jest Bifidobacterium bifidum?
Do Bifidobakterii zaliczamy, aż 31 gatunków i 9 podgatunków. Jednym z nich jest Bifidobacterium bifidum o wielu prozdrowotnych właściwościach, natomiast jego zmniejszona ilość wiąże się z różnymi dolegliwościami takimi jak: otyłość, cukrzyca czy alergie1. Dzięki właściwościom probiotycznym zmniejszenia dolegliwości zespołu jelita drażliwego, biegunki i zakażenia patogenami2.
Bifidobacteria stanowią ponad 80% mikroorganizmów w jelicie, a Bifidobacterium bifidum jest drugim najważniejszym gatunkiem występującym u niemowląt karmionych piersią3.
Korzyści zdrowotne
- Ochrona mikroflory jelitowej
Spożycie B. bifidum moduluje równowagę mikroflory, wytwarzając kwas mlekowy, utrzymuje odpowiednie pH, w którym szkodliwe drobnoustroje nie mogą się namnażać. W ten sposób Bifidobakterie zapobiegają rozprzestrzenianiu się szkodliwych bakterii i patogenów.
W jednym z badań spożycie B. bifidum zmniejszało ilość szkodliwych bakterii Prevotella i Prevotellaceae u zdrowych ochotników4.
Spożycie B. bifidum poprawiło mikroflorę jelitową myszy poprzez zwiększenie liczby probiotycznych szczepów innych bakterii – Lactobacilli i zmniejszenie niepożądanych populacji bakterii (Enterobacter, Escherichia coli) u myszy5,6,7,8.
- Może dbać o żołądek i jelita
Do tej pory, najszerzej zbadane właściwości szczepu bifidum obejmują pozytywny wpływ na pracę żołądka i jelit. Dowiedziono, że B. bifidum poprawia szereg objawów zaburzonej pracy układu pokarmowego: bóle brzucha, dyspepsję, biegunkę i zaparcia9 i zmniejsza częstotliwość ich występowania10.
Fermentowane mleko zawierające B. bifidum łagodzi objawy u pacjentów z funkcjonalnymi zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi. Ból brzucha, biegunka i zaparcia uległy znacznej poprawie, podobnie jak niestrawność. Poprawiły się także objawy psychiczne, takie jak gniew i wrogość11.
Spożycie B. bifidum znacznie zmniejszyło częstość występowania objawów żołądkowych i jelitowych u dorosłych.12
B. bifidum łagodzi stany ostre żołądka, zwiększając produkcję substancji ochronnych w żołądku szczurów.13
- Może łagodzić nieswoiste zapalenie jelit (IBD)
B. bifidum łagodzi objawy nieswoistego zapalenia jelit (IBD) u myszy, poprzez zmniejszenie wytwarzania cytokin zapalnych.14 B. bifidum wykazuje działanie przeciwzapalne u myszy z zapaleniem jelita grubego15,16 i chroni przed martwiczym zapaleniem jelit u szczurów17,18.
- Może łagodzić zespół jelita drażliwego (IBS)
Losowe badanie kontrolne z 2011 roku u 122 osób wskazuje, że B. bifidum może pomóc złagodzić objawy IBS19. W nim naukowcy dostarczali 62 osobom placebo, a 60 innym tabletkę zawierającą B. bifidum każdego dnia. Po czterech tygodniach około 47% pacjentów przyjmujących probiotyk zgłosiło znaczną poprawę objawów: zmniejszenie bólu, dyskomfortu, wzdęć i zaburzeń trawiennych.20
Inne badanie obejmujące próbki tkanek ludzkich sugeruje również, że B. bifidum może odegrać pomocną rolę w powstrzymywaniu objawów IBS.21
- Może wspierać barierę antyoksydacyjną
B. bifidum wykazuje działanie antyoksydacyjne (przeciwko wolnym rodnikom).22
B. bifidum łagodzi stres oksydacyjny i przywraca prawidłowe wskaźniki antyoksydacyjne w trzustce szczurów z cukrzycą. Zmniejsza peroksydację lipidów, podwyższa poziom glutationu, dysmutazy ponadtlenkowej, katalazy, peroksydazy glutationowej, reduktazy glutationowej i S-transferazy glutationowej.23
- Może pomagać złagodzić stres
W badaniu na grupie studentów przyjmowanie B. bifidum zmniejszyło u nich nasilenie stresu i związane z nimi dolegliwości żołądkowo-jelitowe.24 Dodatkowo przyjmowanie B. bifidum zmniejszyło odsetek uczestników zgłaszających infekcje, przeziębienie, czy grypę.25
- Może wspierać odporność
B. bifidum są również znane z tego, że komunikują się z naszym układem odpornościowym za pośrednictwem pewnych ścieżek sygnałowych oraz stymulują wytwarzanie przeciwciał i wzrost pewnych komórek odpornościowych.26
Kilka badań na ludzkich komórkach tkankowych wskazuje, że B. bifidum może poprawić odporność. Naukowcy w jednym badaniu zauważyli, że różne szczepy tych bakterii mają zdolność wpływania na układ odpornościowy. Niektóre mogą zwiększyć odporność, rekrutując białe krwinki do walki z infekcją. Inne mogą zmniejszyć stan zapalny.
W jednym z badań B. bifidum zmniejszył stężenia cytokin prozapalnych IL-6 i TNF-α. Ponadto B. bifidum poprawia aktywność przeciwutleniającą i zmniejsza peroksydację lipidów w grasicy i śledzionie27.
- Może zwalczać H. pylori
W badaniu na grupie osób z zakażeniem H. pylori, B. bifidum poprawił stan zdrowia osób z chorobą wrzodową i tłumił działanie bakterii28.
Również u myszy B. bifidum łagodziło uszkodzenia błony śluzowej żołądka wywołane przez H. pylori, a także zmniejszało patogenność tej bakterii.29
- Może przeciwdziałać cukrzycy
B. bifidum obniżał poziom glukozy we krwi na czczo, hemoglobiny glikowaej (HbA1c), cholesterol całkowity, trójglicerydy, LDL i VLDL oraz zwiększał HDL i insulinę u szczurów z cukrzycą.30
B. bifidum łagodzi stres oksydacyjny i przywraca normalne wskaźniki antyoksydacyjne w trzustce szczurów z cukrzycą, ze zmniejszeniem peroksydacji lipidów i podwyższeniem poziomu glutationu, dysmutazy ponadtlenkowej, katalazy, peroksydazy glutationowej, reduktazy glutationowej i S-transferazy glutationowej31.
B. bifidum może stabilizować poziom cukru we krwi, obniżać poziom cholesterolu w surowicy i poprawiać aktywność metaboliczną myszy.32
Źródła B. bifidum
Podobnie jak inne bakterie probiotyczne, B. bifidum może być wytwarzany na zewnątrz organizmu i przyjmowany z pokarmem. Te szczególne bakterie są zwłaszcza obecne w:
- fermentowane produkty mleczne: jogurt, kefir, maślanka,
- kimchi,
- tempeh,
- miso,
- kiszona kapusta,
- ogórki kiszone,
- chleb na zakwasie.
Można je znaleźć także w suplementach.
Bezpieczeństwo
Dotychczasowe badania sugerują, że stosowanie jest bezpieczne dla większości dzieci i dorosłych ze zdrowym układem odpornościowym. Należy zachować ostrożność w jego stosowaniu u osób z obniżoną odpornością i u osób z zaburzoną barierą jelitową, gdzie probiotyki mogą prowadzić do zakażenia.
Osoby z poważnymi dolegliwościami powinny być pod kontrolą lekarza podczas ich stosowania, ponieważ mogą zwiększać ryzyko działań niepożądanych, w tym infekcji. Dotyczy to zwłaszcza ciężko chorych, osób po operacjach, z osłabionym układem odpornościowym, niemowląt i małych dzieci.
Autor: Paulina Żurek
Bibliografia
- https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2016.01204/full
- https://www.mdpi.com/1422-0067/17/9/1544/htm
- https://www.mdpi.com/1422-0067/17/9/1544/htm
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27451450
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26863255
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25630400
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23551062
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23716082
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4405396
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25648808
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4405396/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25648808
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23200466
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17218154
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21257218
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4595203/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3619207/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2777452/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21418261
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21418261
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4171173/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26863255
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5007903/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26839075
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25604727
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24242237
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21118295
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17517703
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3067243/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5007903/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5007903/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25630400