Bifidobakterie (Bifidobacterium) to pożyteczne dla naszej flory bakterie, które przeprowadzają fermentację glukozy do kwasu mlekowego, dzięki czemu obniżają pH w jelicie. Dzięki temu łagodzą różne zaburzenia żołądkowo-jelitowe i zwalczają infekcje. Przeczytaj artykuł, aby dowiedzieć się jakie właściwości posiada szczep B. bifidum.

Czym jest Bifidobacterium bifidum?

Do Bifidobakterii zaliczamy, aż 31 gatunków i 9 podgatunków. Jednym z nich jest Bifidobacterium bifidum o wielu prozdrowotnych właściwościach, natomiast jego zmniejszona ilość wiąże się z różnymi dolegliwościami takimi jak: otyłość, cukrzyca czy alergie [1]. Dzięki właściwościom probiotycznym zmniejszenia dolegliwości zespołu jelita drażliwego, biegunkę i zakażenia patogenami [2].

Bifidobacteria stanowią ponad 80% mikroorganizmów w jelicie, a Bifidobacterium bifidum jest drugim najważniejszym gatunkiem występującym u niemowląt karmionych piersią [3].

 

Korzyści zdrowotne

  1. Ochrona mikroflory jelitowe

Spożycie B. bifidum moduluje równowagę mikroflory wytwarzając kwas mlekowy utrzymuje odpowiednie pH w którym szkodliwe drobnoustroje nie mogą nie namnażać. W ten sposób Bifidobakterie zapobiegają rozprzestrzenianiu się szkodliwych bakterie i patogenów.

W jednym z badań spożycie B. bifidum zmniejszało ilość szkodliwych bakterii Prevotella i Prevotellaceae u zdrowych ochotników [4].

Spożycie B. bifidum poprawiło mikroflorę jelitową myszy poprzez zwiększenie liczby probiotycznych szczepów innych bakterii – Lactobacilli i zmniejszenie niepożądanych populacji bakterii (Enterobacter, Escherichia coli) u myszy. [5, 6, 7, 8].

  1. Żołądek i jelita

Do tej pory, najszerzej zbadane właściwości szczepu bifidum obejmują pozytywny wpływ na pracę żołądka i jelit. Dowiedziono, że B. bifidum poprawia szereg objawów zaburzonej pracy układu pokarmowego: bóle brzucha, dyspepsję, biegunkę i zaparcia [9] i zmniejsza częstotliwość ich występowania [10].

Fermentowane mleko zawierające B. bifidum łagodzi objawy u pacjentów z funkcjonalnymi zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi. Ból brzucha, biegunka i zaparcia uległy znacznej poprawie, podobnie jak niestrawność. Poprawiły się także objawy psychiczne, takie jak gniew i wrogość [11].

Spożycie B. bifidum znacznie zmniejszyło częstość występowania objawów żołądkowych i jelitowych u dorosłych [12].

B. bifidum łagodzi stany ostre żołądka, zwiększając produkcję substancji ochronnych w  żołądku szczurów [13].

  1. Nieswoiste zapalenie jelit (IBD)

B. bifidum łagodzi objawy nieswoistego zapalenia jelit (IBD) u myszy, poprzez zmniejszenie wytwarzanie cytokin zapalnych [14].

B. bifidum wykazuje działanie przeciwzapalne u myszy z zapaleniem jelita grubego [15, 16] i chroni przed martwiczym zapaleniem jelit u szczurów [17, 18].

  1. Zespół jelita drażliwego (IBS)

Losowe badanie kontrolne z 2011 roku u 122 osób wskazuje, że B. bifidum może pomóc złagodzić objawy IBS [19]. W nim naukowcy dostarczali 62 osobom placebo, a 60 innym tabletkę zawierającą B. bifidum każdego dnia. Po czterech tygodniach około 47% pacjentów przyjmujących probiotyk zgłosiło znaczną poprawę objawów: zmniejszenie bólu, dyskomfortu, wzdęć i zaburzeń trawienne u pacjentów z IBS [20].

Inne badanie obejmujące próbki tkanek ludzkich sugeruje również, że B. bifidum może odegrać pomocną rolę
w powstrzymywaniu objawów IBS. [
21]

  1. Wspiera barierę antyoksydacyjną

B. bifidum wykazuje działanie antyoksydacyjne (przeciwko wolnym rodnikom) [22].

B. bifidum łagodzi stres oksydacyjny i przywraca prawidłowe wskaźniki antyoksydacyjne w trzustce szczurów z cukrzycą. Zmniejsza peroksydację lipidów, podwyższa poziom glutationu, dysmutazy ponadtlenkowej, katalazy, peroksydazy glutationowej, reduktazy glutationowej i S-transferazy glutationowej [23].

  1. Łagodzi stres

W badaniu na grupie studentów przyjmowanie B. bifidum  zmniejszyło u nich nasilenie stresu  i związane z nimi dolegliwości żołądkowo-jelitowe [24].

Dodatkowo przyjmowanie B bifidum zmniejszyło odsetek uczestników zgłaszających infekcje, przeziębienie, czy grypę [25].

  1. Wspiera odporność

B. bifidum są również znane z tego, że komunikują się z naszym układem odpornościowym za pośrednictwem pewnych ścieżek sygnałowych oraz stymulują wytwarzanie przeciwciał i wzrost pewnych komórek odpornościowych [26].

Kilka badań na ludzkich komórkach tkankowych wskazuje, że B. bifidum może poprawić odporność. Naukowcy w jednym badaniu zauważyli, że różne szczepy tych bakterii mają zdolność wpływania na układ odpornościowy. Niektóre mogą zwiększyć odporność, rekrutując białe krwinki do walki z infekcją. Inne mogą zmniejszyć stan zapalny.

W jednym z badań B. bifidum zmniejszył stężenia cytokin prozapalnych IL-6 i TNF-α. Ponadto B. bifidum poprawia aktywność przeciwutleniającą i zmniejsza peroksydację lipidów w grasicy i śledzionie [27].

  1. Zwalcza H. pylori

W badaniu na grupie osób z zakażeniem H. pylori B. bifidum poprawił stan zdrowia osób z choroba wrzodowa i tłumił działanie bakterii [28].

Również u myszy B. bifidum łagodziło uszkodzenia błony śluzowej żołądka wywołane przez H. pylori, a także zmniejsza patogenność tej bakterii [29].

  1. Korzystne w cukrzycy

B. bifidum obniżał poziom glukozy we krwi na czczo, hemoglobiny glikowaej (HbA1c), cholesterol całkowity, trójglicerydy, LDL i VLDL oraz zwiększał HDL i insulinę u szczurów z cukrzycą [30].

B. bifidum łagodzi stres oksydacyjny i przywraca normalne wskaźniki antyoksydacyjne w trzustce szczurów z cukrzycą, ze zmniejszeniem peroksydacji lipidów i podwyższeniem poziomu glutationu, dysmutazy ponadtlenkowej, katalazy, peroksydazy glutationowej, reduktazy glutationowej i S-transferazy glutationowej [31].

B. bifidum może stabilizować poziom cukru we krwi, obniżać poziom cholesterolu w surowicy i poprawiać aktywność metaboliczną myszy [32].

Źródła B. bifidum

Podobnie jak inne bakterie probiotyczne, B. bifidum może być wytwarzany na zewnątrz organizmu i przyjmowany
z pokarmem. Są zwłaszcza obecne w:

  • fermentowane produkty mleczne: jogurt, kefir, maślanka
  • kimchi,
  • tempeh,
  • miso
  • kiszona kapusta
  • ogórki kiszone
    chleb na zakwasie

Można je znaleźć także w suplementach.

Bezpieczeństwo

Dotychczasowe badania sugerują, że stosowanie jest bezpieczne dla większości dzieci i dorosłych ze zdrowym układem odpornościowym. Należy zachować ostrożność w jego stosowaniu u osób z obniżoną odpornością i osób zaburzoną barierą jelitową, gdzie probiotyki mogą prowadzić do zakażenia.

 

 

Probiotyki niezbędne dla sportowców?

Stres oksydacyjny, który towarzyszy nam przy wzmożonym wysiłku fizycznym, uszkadza barierę jelitową – nabłonek jelit wraz ze swoją mikroflorą i komórkami odpornościowymi. Dowiedziono, że uzupełnianie flory bakteryjnej jelit odpowiednimi probiotykami korzystnie wpływa na stan jelit oraz niwelowanie stresu oksydacyjnego.

Leksykon Zdrowia
4 4-HNE 4-HYDROKSYNONENAL 5 5-MTHF A ACESULFAM K ACETON ACETYLACJA ACETYLO-COA ADDISONA, ZESPÓŁ ADENINA ADENOZYNOTRÓJFOSFORAN ADINOPEKTYNA ADIPOCYTY ADMA AGE AKONITAZA AKROLEINA AKTYWNY OCTAN ALFA, FALE MÓZGOWE ALLOSTERYCZNY MODULATOR AMD AMID KWASU NIKOTYNOWEGO AMPK AMYLAZA ANGIOGENEZA ANGIOTENSYNA ANTYOKSYDANTY APOPTOZA ASPARTAM ATP AUTOFAGOCYTOZA ATOPOWE ZAPALENIE SKÓRY (AZS) B BABKA JAJOWATA BETA - OKSYDACJA KWASÓW TŁUSZCZOWYCH BETA, FALE MÓZGOWE BETA-BLOKERY BIAŁA TKANKA TŁUSZCZOWA BIAŁKO C-REAKTYWNE BŁONNIK POKARMOWY BRĄZOWA TKANKA TŁUSZCZOWA BRCA1 C CFS CHELATACJA CHROMOGRANINA A CIAŁA KETONOWE CISPLATYNA CK COMT CORICH CYKL COX CRP CYJANOKOBALAMINA CYKL CYTRYNIANOWY CYKL KREBSA CYKL KWASU CYTRYNOWEGO CYKL MOCZNIKOWY CYKL ORNITYNOWY CYKLAMINIAN CYKLOOKSYGENAZA PROSTAGLANDYNOWA CYP2D6 CYSTATIONINA CYTOCHROM C CYTOKINY STANU ZAPALNEGO CYTOZYNA CYTRULINA CZYNNIK INDUKOWANY HIPOKSJĄ CZYNNIK TOLERANCJI GLUKOZY CZYNNIK WZROSTU NASKÓRKA CZYNNIK WZROSTU NASKÓRKA CZYNNIK WZROSTU ŚRÓDBŁONKA NACZYNIOWEGO CHOLINA D DEHYDROGENAZA PIROGRONIANOWA DEHYDROGENAZY DEKSTRYNA DELTA, FALE MÓZGOWE DHA DIALDEHYD MALONOWY DINUKLEOTYD NIKOTYNOAMIDOADENINOWY DIOKSYGENAZA DIOKSYNY DOKSORUBICYNA DYSMUTAZA PONADTLENKOWA DYSTONIA DESATURACJA E EBV ECGF EEG ELEKTROENCEFALOGRAFIA ENDOTOKSYNA ENO ENTEROCYTY EPA EPIGENETYKA ERYTRYTOL F FAD FADH2 FENOLOWE KWASY FERMENTACJA MLECZANOWA FIBRATY FIBROMIALGIA FILOCHINON FITOSTERYNY FITOWY, KWAS FLAWONOIDY FLUPIRTYNA FMS FOSFATYDYLOSERYNA FOSFORAN-5-PIRYDOKSALU FOSFORYLACJA OKSYDACYJNA FRATAKSYNA FRUKTOZO-1,6-BIFOSFORAN FURANY FAGOCYTOZA G GABA GALAKTOZA GALENIKA GAMMA, FALE MÓZGOWE GASTRYNA GENISTEINA GLICEROLO-3-FOSFORAN GLIKOLIZA GLUKAGON GLUKOKORTYKOIDY GLUKONEOGENEZA GLUT GLUTAMINA GLUTAMINIAN GLUTATION GLUTATION ZREDUKOWANY GSH GSSG GTP GUANINA H HAPTOKORYNA HBA1C HDL HEMOGLOBINA HENLEGO, PĘTLA HIF1Α HIPOKSJA HISTONY HOLOTRANSKOBALAMINA HYDROPEROKSYLOWY, RODNIK HASHIMOTO I IGA IGE IGF-1 IGG IMMUNOGLOBULINA A IMMUNOGLOBULINA E IMMUNOGLOBULINA G INDEKS GLIKEMICZNY (IG) INDEKS INSULINOWY (FII) INHIBITORY ENZYMÓW INHIBITORY POMPY PROTONOWEJ INO INSULINA INSULINOOPORNOŚĆ INULINA INULINA K KALCYTRIOL KANCEROGEN KARBOKSYLAZA PIROGRONIANOWA KARDIOLIPINA KATECHOLO-O-METYLOTRANSFERAZA KERATYNA KETOGENEZA KINAZA KREATYNOWA KINAZA MTOR KOBALAMINA KOENZYM A KOENZYM Q10 KOFAKTOR KOMPLEKS DEHYDROGENAZY PIROGRONIANOWEJ KOZŁEK LEKARSKI KREATYNA KREATYNINA KSENOBIOTYKI KSYLITOL KUMARYNA KWAS ALFA - LINOLENOWY KWAS DOKOZAHEKSAENOWY KWAS EIKOZAPENTAENOWY KWAS GAMMA-AMINOMASŁOWY KWAS LINOLOWY KWAS LIPONOWY KWASICA KETONOWA KWASICA METABOLICZNA KWASICA MLECZANOWA KWASU MLEKOWEGO CYKL KWAS MLEKOWY KATALAZA KLASTER Ł ŁAŃCUCH ODDECHOWY L LDL LEKTYNY LEPTYNA LEPTYNOOPORNOŚĆ LIGAND LIGNANY LIKOPEN LIMONINA LINDAN LINDANY LIPAZA LIPOLIZA LIZOSOM M MALONOWY, DIALDEHYD MALTODEKSTRYNA MAŚLAN MASŁOWY, KWAS MCS MDA MDR – P MEDYCYNA MITOCHONDRIALNA METYLACJA METYLOKOBALAMINA MITOCHONDRIUM MITOFAGIA MLECZAN MRNA MRNA MTDNA MTHFR MTNO MTRNA N NAD NAD+ NADH NADPH NADTLENEK WODORU NADTLENOAZOTYN NEFRONU, PĘTLA NFKB NIACYNA NIESTEROIDOWE LEKI PRZECIWZAPALNE NIEZBĘDNE NIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE NLPZ NMDA NNO O OKSYDAZA CYTOCHROMU C OKSYDOREDUKTAZY OKSYGENAZA HEMOWA 1 ORAC OROTOWY, KWAS OSTROPEST PLAMISTY OŚ HPA P PEKTYNY PEPSYNA PEPTYDY PEROKSYDAZY PET PIEPRZ METYSTYNOWY PIROFOSFORAN TIAMINY PIROGRONIAN PIRYDOKSYNA PIRYMIDYNY PLUSKWICA GRONIASTA POCHP PODSTAWNIK POJEMNOŚĆ ANTYOKSYDACYJNA ORGANIZMU POLIFENOLE POLISACHARYDY POSZARPANE CZERWONE WŁÓKNA PPI PRODUKT ZAAWANSOWANEJ GLIKACJI PROTEAZY PROTEOLIZA PRZECIWUTLENIACZE PURYNY PARESTEZJA Q QTC R REAKCJA ANAPLEROTYCZNA REPERFUZJA RESWERATROL RÓŻENIEC RYBOFLAWINA RYBOZA REAKCJA AUTOIMMUNOLOGICZNA S S-100, BIAŁKA SAPONINY SIRT3 SIRTUINY SOD SOD-1 SOD-2 SOMATOLIBERTYNA SOMATOSTATYNA SSRI STATYNY STRES NITROZACYJNY STRES OKSYDACYJNY SUKRALOZA SYLIMARYNA SZCZAWIOOCTAN SIBO Ś ŚRÓDBŁONKOWY CZYNNIK WZROSTU T T3 T4 TEOBROMINA THETA, FALE MÓZGOWE TIAMINA TLENEK AZOTU (NO) TORSADE DE POINTES TRANSKOBALAMINA I TRANSKOBALAMINA II TRIJODOTYRONINA TRÓJGLICERYDY TRYPSYNA TYMINA TYROKSYNA U U, ZAŁAMEK URACYL UTLENIONE GSH V VEGF W WIELOKSZTAŁTNY CZĘSTOKURCZ KOMOROWY WOLNE RODNIKI Z ZESPÓŁ PRZEWLEKŁEGO ZMĘCZENIA ZESPÓŁ WRAŻLIWOŚCI NA WIELORAKIE SUBSTANCJE CHEMICZNE ZWYRODNIENIE PLAMKI ŻÓŁTEJ
Reklama
Bactoflor 10/20 bakterie probiotyczne
Wysoko skoncentrowane aktywne kultury bakterii - skuteczne i szybkie uzupełnienie
Bactoflor bakterie probiotyczne probiotyk
Wysoce skuteczny preparat bazowy zawierający żywe kultury bakterii
Bactoflor dla dzieci probiotyk dla dzieci
3 miliardy CFU pożytecznych bakterii dla mikroflory jelitowej Twojego dziecka
Reklama
Bactoflor 10/20 bakterie probiotyczne
Wysoko skoncentrowane aktywne kultury bakterii - skuteczne i szybkie uzupełnienie
Bactoflor bakterie probiotyczne probiotyk
Wysoce skuteczny preparat bazowy zawierający żywe kultury bakterii
Bactoflor dla dzieci probiotyk dla dzieci
3 miliardy CFU pożytecznych bakterii dla mikroflory jelitowej Twojego dziecka
Redakcja:
mail: redakcja@mito-med.pl
Reklama:
mail: reklama@mito-med.pl
2017 © Mito Med