Odpowiednie tłuszcze i oleje dla zdrowia mózgu

Dr Sarah Myhill zwraca uwagę, że ludzie wyewoluowali na wschodnim wybrzeżu Afryki, odżywiając się dietą bogatą w owoce morza. Sugeruje się, że wysoki poziom olejów, […]

Dr Sarah Myhill zwraca uwagę, że ludzie wyewoluowali na wschodnim wybrzeżu Afryki, odżywiając się dietą bogatą w owoce morza. Sugeruje się, że wysoki poziom olejów, w szczególności DHA (kwas dokozaheksaenowy), pozwolił im na szybki rozwój mózgu, umożliwiając prześcignięcie innych ssaków. Istnieje wiele badań wykazujących, że niezbędne kwasy tłuszczowe są rzeczywiście „niezbędne” do normalnego funkcjonowania mózgu. Oleje, które są pomocne w tym zadaniu, oprócz oleju kokosowego, to omega-3 (ryby), omega-6 (wiesiołek dwuletni) i omega-9 (oliwa z oliwek), wraz z lecytyną (która jest fosfatydylocholiną – tj. głównym składnikiem wszystkich błon komórkowych).

0:00
0:00