Jaglanka cynamonowa

Przedstawiamy przepis na aromatyczną jaglankę na mleku kokosowym, bez glutenu i bez laktozy

W zimowe dni na śniadanie lub kolację polecam rozgrzewającą aromatyczną jaglankę na mleku kokosowym.

Kasza jaglana nie zawiera glutenu. Jest lekkostrawna i ma stosunkowo niski indeks glikemiczny. Zawarty w niej krzem zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Krzem wpływa także na poprawę przemiany materii, utrzymuje w dobrym stanie naczynia krwionośne. Kasza jaglana stanowi bogactwo minerałów (magnez, fosfor, wapń, potas i żelazo), a także witamin z grupy B, witaminę E oraz lecytynę. 

Składniki:

  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej,
  • 250 ml mleka kokosowego,
  • 100 ml mleczka kokosowego gęstego,
  • 1 jabłko,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego,
  • szczypta kardamonu i imbiru mielonego,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżka płatków migdałowych,
  • 1 łyżka suszonej żurawiny niesiarkowanej.

Wykonanie: 

Opłucz kilkakrotnie kaszę jaglaną zmieniając wodę, aż będzie klarowna. Gotuj kaszę w 250 ml mleka kokosowego ok 15 minut. Dodaj do niej żurawinę i część płatków migdałowych, dokładnie wymieszaj i gotuj dalej. Pod koniec gotowania dodaj gęste mleczko kokosowe, tak aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cynamon, kardamon i imbir. Mieszaj intensywnie przyprawy, tak aby uwolniły zapach, ale uważaj aby nie przypaliły się. Dodaj pokrojone w kostkę jabłko, masło i duś do miękkości. Pod koniec dodaj łyżeczkę miodu i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Jaglankę przelej do miseczki. Na wierzch połóż aromatyczne kawałki jabłka. Posyp dla ozdoby płatkami migdałowymi i żurawiną.

Autor: Katarzyna Arkuszyńska

0:00
0:00