W zimowe dni na śniadanie lub kolację polecam rozgrzewającą aromatyczną jaglankę na mleku kokosowym.
Kasza jaglana nie zawiera glutenu. Jest lekkostrawna i ma stosunkowo niski indeks glikemiczny. Zawarty w niej krzem zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Krzem wpływa także na poprawę przemiany materii, utrzymuje w dobrym stanie naczynia krwionośne. Kasza jaglana stanowi bogactwo minerałów (magnez, fosfor, wapń, potas i żelazo), a także witamin z grupy B, witaminę E oraz lecytynę.
Składniki:
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej,
- 250 ml mleka kokosowego,
- 100 ml mleczka kokosowego gęstego,
- 1 jabłko,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka masła,
- 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego,
- szczypta kardamonu i imbiru mielonego,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżka płatków migdałowych,
- 1 łyżka suszonej żurawiny niesiarkowanej.
Wykonanie:
Opłucz kilkakrotnie kaszę jaglaną zmieniając wodę, aż będzie klarowna. Gotuj kaszę w 250 ml mleka kokosowego ok 15 minut. Dodaj do niej żurawinę i część płatków migdałowych, dokładnie wymieszaj i gotuj dalej. Pod koniec gotowania dodaj gęste mleczko kokosowe, tak aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cynamon, kardamon i imbir. Mieszaj intensywnie przyprawy, tak aby uwolniły zapach, ale uważaj aby nie przypaliły się. Dodaj pokrojone w kostkę jabłko, masło i duś do miękkości. Pod koniec dodaj łyżeczkę miodu i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Jaglankę przelej do miseczki. Na wierzch połóż aromatyczne kawałki jabłka. Posyp dla ozdoby płatkami migdałowymi i żurawiną.
Autor: Katarzyna Arkuszyńska