Krem z zielonych warzyw ze szparagami i szynką parmeńską

Przepis na zupę krem ze szparagami i szynką parmeńską z dodatkiem pistacji i twarożku koziego.

Sezon na szparagi zaczyna się w połowie kwietnia. Są to warzywa niskokaloryczne i pełne właściwości prozdrowotnych. Są bogate w kwas foliowy oraz witaminę A, E i C. Zawiera również minerały takie jak fosfor, wapń i potas, które wspierają układ kostny. Oprócz tego zawierają jeszcze żelazo, magnez i sód.

Asparagina zawarta w szparagach działa moczopędnie, a glutation wspiera wątrobę i ma właściwości antynowotworowe. Szparagi zawierają również inulinę, która poprawia perystaltykę jelit. Te wspaniałe warzywa działają przeciwzapalnie, przeciwstarzeniowo, wspierają pamięć i koncentrację oraz układ naczyniowo-sercowy. Nie są zalecane u osób cierpiących na dnę moczanową, ze względu na obecność dużej ilości puryn.

Składniki:

  • 300 g zielonych warzyw: zielony groszek, brokuł, cukinia (mogą być z mrożonki),
  • mleczko kokosowe gęste 400 ml,
  • 1 pęczek zielonych szparagów,
  • 100 g twarożku koziego,
  • 3 łyżki pistacji niesolonych bez łupinki,
  • kilka plasterków szynki parmeńskiej z truflą,
  • 2 łyżki mięty świeżej siekanej,
  • 2 łyżki soku z limonki,
  • sól himalajska i czarny pieprz do smaku.

Wykonanie:

Warzywa zielone ugotuj w niewielkiej ilości wody, doprawiając do smaku. Dodaj mleczko kokosowe, miętę oraz sok z limonki, gotuj jeszcze przez chwilę na małym ogniu. Kiedy zupa przestygnie trochę, zblenduj ją na gładki krem. W wysokim garnku ugotuj szparagi al dente w lekko osolonej wodzie, następnie owiń po 2 sztuki w szynkę parmeńską z truflą i zapiecz w piekarniku. Podawaj krem ze szparagami, łyżeczką twarożku koziego oraz ozdób pistacjami i siekaną miętą.

0:00
0:00