Naleśniki, to danie, które można jeść zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. W tej drugiej wersji świetnie sprawdzą się na obiad. Mamy dla Ciebie propozycję wykwintnych różowych naleśników z francuskimi serami w zdrowszym wydaniu niż tradycyjne naleśniki, ponieważ zamiast mąki pszennej proponujemy mąkę orkiszową i kokosową, a mleko krowie można zastąpić napojem roślinnym.
Składniki:
- 2 szklanki napoju owsianego bio
- pół szklanki mąki kokosowej
- pół szklanki mąki orkiszowej
- szczypta soli kłodawskiej i szczypta pieprzu
- 1 jajko eco
- 20 ml soku z buraka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 jabłko
- garść orzechów włoskich
- ser pleśniowy lazur niebieski 100 g
- ser Camebert z pieprzem zielonym 120 g
- garść rukoli bio
- 2 suszone niesiarkowane miękkie figi
- sos balsamiczny o smaku figi
Wykonanie:
Przesiej mąki przez sito. Do miski z napojem owsianym dodaj mąkę, jajko, przyprawy oraz sok z buraka. Ciasto dokładnie zmiksuj na gładką masę, tak aby nie było grudek. Aksamitne ciasto odstaw do lodówki na 15 – 30 minut. Po odpoczynku ciasto trochę zgęstnieje. Dodaj oliwę z oliwek i ponownie wymieszaj, aż olej połączy się z ciastem. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Jeśli wyszło za gęste, możesz dodać trochę wody lub napoju owsianego. Rozgrzej mocno patelnię z ceramiczną powłoką przeznaczoną do smażenia naleśników i na oliwie z oliwek smaż naleśniki z dwóch stron, aż się zarumienią.
Na sitku umyj pod bieżącą wodą rukolę. Sery pleśniowe, figi i jabłko pokrój w płaskie plasterki. Po usmażeniu naleśników sery, jabłko i figę połóż na naleśnik i złóż go w trójkąt. Podgrzej naleśnik na patelni bez dodatku tłuszczu, tak aby zrobił się chrupiący, a sery delikatnie roztopiły. Udekoruj rukolą, orzechami włoskimi. Na koniec polej gęstym sosem balsamicznym o smaku figi.
Smacznego 🙂
Autorki: Katarzyna Arkuszyńska i Małgorzata Litwa