Oberżyny nadziewane mięsem

Jak przygotować bakłażay nadziewane mięsem wołowym z sosem cytrynowo-cynamonowym?

To pożywne danie nie tylko cudownie rozgrzewa w chłodniejsze dni, lecz dostarcza solidnej porcji antyoksydantów dzięki antocyjanom i polifenolom z czerwonej cebuli, bakłażanów i pomidorów.

Przepis na bakłażany nadziewane mięsem

Potrzebujesz:

  • 4 oberżyn średniej wielkości, o wadze ok. 300 g każdy, przecięte wzdłuż na pół
  • 90 ml oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 średnie czerwone cebule, drobno posiekane
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 50 g orzeszków piniowych
  • 20 g drobno posiekanej pietruszki
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 150 ml wody
  • 1,5 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 4 laski cynamonu
  • sól oraz świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. rozgrzej piekarnik do temperatury ok. 220oC.
  2. przekrojone na pół oberżyny ułóż w naczyniu żaroodpornym, ciemną skórką do dołu. Jasną część każdej oberżyny natrzyj 1 łyżką oliwy z oliwek oraz posyp solą i pieprzem. Grilluj oberżyny przez około 20 minut aż do zezłocenia. Gotowe bakłażany wyjmij z piekarnika. Zredukuj temperaturę do 195oC.
  3. w międzyczasie przygotuj nadzienie: na dużej patelni rozgrzej pozostałe dwie łyżki oliwy, dodaj kmin rzymski, mieloną paprykę oraz mielony cynamon, a następnie posiekane cebule. Całość duś przez około 8 minut. Następnie dodaj mieloną wołowinę, orzeszki piniowe, pietruszkę, koncentrat pomidorowy, łyżeczkę soli oraz odrobinę pieprzu. Całość duś przez kolejnych 8 minut.
  4. w niedużej miseczce wymieszaj ze sobą wodę, sok z cytryny, laski cynamonu, pół łyżeczki soli i opcjonalnie 2 łyżeczki ksylitolu bądź brązowego cukru trzcinowego, wymieszaj dobrze i odstaw.
  5. Sos cytrynowo-cynamonowy wylej na dno naczynia żaroodpornego z oberżynami. Każdą z oberżyn obłóż mięsnym nadzieniem, a całość przykryj dokładnie folią aluminiową. Formę wstaw do piekarnika i piecz przez około 1,5 h lub do momentu, gdy sos stanie się gęsty a bakłażany nabiorą kremowej konsystencji.

Rada: potrawa smakuje najlepiej w pokojowej temperaturze, podana z ryżem lub solo.

Autor: Sylwia Grodzicka

Źródło przepisu: Y.Otolenghi, Jerusalem, Ten Speed Press, 2012

0:00
0:00