Grzyby shiitake naturalnie występują w Japonii oraz krajach Azji południowo-wschodniej. Są bardzo cenione zarówno za walory smakowe, jak i lecznicze. Zawarty w nich polisacharyd lentinan, działa przeciwnowotworowo, wzmacnia odporność. Dodatkowo są bogate w witaminy z grupy B, C i D oraz minerały takie, jak: cynk, fosfor, potas, wapń.
Dzięki nim grzyby shiitake działają antyoksydacyjnie, regulują ciśnienie krwi, obniżają poziom cholesterolu, działają przeciwgrzybicznie, antybakteryjnie, a także antywirusowo. Zwiększają także poziom libido. Wspomagają układ nerwowy.
Składniki:
- 300 ml bulionu mięsnego lub warzywnego,
- 150 g dzikiego łososia,
- 100 g makaronu ramen,
- garść zielonego groszku cukrowego,
- garść kolendry,
- 1 marchew,
- 2 jajka,
- grzyby shiitake – pięć sztuk,
- cebulka dymka – jedna łyżka,
- jeden ząbek czosnku,
- dwie łyżeczki oliwy z oliwek,
- dwie łyżeczki oliwy truflowej,
- jedna łyżeczka kurkumy,
- jedna łyżeczka miodu wielokwiatowego,
- 1 łyżeczka nasion sezamu,
- sos sojowy 5 ml.
Wykonanie:
Umyj grzyby shiitake, pokrój w plasterki i namocz w sosie sojowym z dodatkiem miodu i kurkumy. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni ceramicznej, podduś czosnek posiekany na kawałki. Dodaj grzyby shiitake i wszystkie składniki wrzuć do gotującego się bulionu. Dodaj marchew pokrojoną w plasterki i pod koniec gotowania dodaj garść zielonego groszku cukrowego. Dopraw do smaku. Na patelni z kilkoma kroplami oliwy z oliwek podduś z czosnkiem kawałki łososia. Ugotuj makaron ramen, jaja kurze eco na półtwardo. Zupę podawaj z makaronem, kawałkami łososia, oraz jajkiem. Udekoruj nasionami sezamu. Posyp zupę cebulka dymką i świeżą posiekaną kolendrą. Na koniec do smaku dodaj oliwę truflową.