Ramen z grzybami shiitake o smaku trufli

Ramen do znane danie kuchni japońskiej o cennych walorach smakowych i odżywczych. Dowiedz się jak go przygotować.

Grzyby shiitake naturalnie występują w Japonii oraz krajach Azji południowo-wschodniej. Są bardzo cenione zarówno za walory smakowe, jak i lecznicze. Zawarty w nich polisacharyd  lentinan, działa przeciwnowotworowo, wzmacnia odporność. Dodatkowo są bogate w witaminy z grupy B, witaminę C oraz minerały takie jak: cynk, fosfor, potas, wapń.

Dzięki nim grzyby shitake działają antyoksydacyjnie, regulują ciśnienie krwi, obniżają poziom cholesterolu, działają przeciwgrzybicznie, antybakteryjnie, a także antywirusowo. Zwiększają także poziom libido. Wspomagają układ nerwowy.

Składniki:

  • 300 ml bulionu mięsnego lub warzywnego,
  • 150 g dzikiego łososia,
  • 100 g makaronu ramen,
  • garść zielonego groszku cukrowego,
  • garść kolendry,
  • 1 marchew,
  • 2 jajka,
  • grzyby shiitake – pięć sztuk,
  • cebulka dymka – jedna łyżka,
  • jeden ząbek czosnku,
  • dwie łyżeczki oliwy z oliwek,
  • dwie łyżeczki oliwy truflowej,
  • jedna łyżeczka kurkumy,
  • jedna łyżeczka miodu wielokwiatowego,
  • 1 łyżeczka nasion sezamu,
  • sos sojowy 5 ml.

Wykonanie:

Umyj grzyby shiitake, pokrój w plasterki i namocz w sosie sojowym z dodatkiem miodu i kurkumy. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni ceramicznej, podduś czosnek posiekany na kawałki. Dodaj grzyby shiitake i wszystkie składniki wrzuć do gotującego się bulionu. Dodaj marchew pokrojoną w plasterki i pod koniec gotowania dodaj garść zielonego groszku cukrowego. Dopraw do smaku. Na patelni z kilkoma kroplami oliwy z oliwek podduś z czosnkiem kawałki łososia. Ugotuj makaron ramen, jaja kurze eco na półtwardo. Zupę podawaj z makaronem, kawałkami łososia, oraz jajkiem. Udekoruj nasionami sezamu. Posyp zupę cebulka dymką i świeżą posiekaną kolendrą. Na koniec do smaku dodaj oliwę truflową.

0:00
0:00