Makaron orkiszowy z grzybami shiitake i zielonym groszkiem, o smaku trufli

Grzyby shiitake są cenione za różnorodne korzyści zdrowotne. Sprawdź, jak smakują z makaronem orkiszowym i nutą truflową.

Grzyby shiitake to potężne źródło wielu składników odżywczych. Zawierają nawet wiele tych samych aminokwasów, co mięso. Związki w nich zawarte mogą pomóc w walce z rakiem, wzmocnić odporność oraz wspierać zdrowie układu nerwowego.  Spróbuj dodać grzyby shiitake do swojej diety, aby uzyskać dodatkową dawkę witamin z grupy B, witaminy C oraz minerałów, takich jak cynk, fosfor, potas i wapń.

Do tego dania możesz użyć świeżych trufli, jednak będzie to bardzo kosztowne. Na co dzień sprawdzi się oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia o smaku trufli.

Skladniki:

  • 150 g makaronu orkiszowego,
  • pół szklanki zielonego groszku,
  • 1 szklanka grzybów shiitake,
  • 8 pomidorków koktajlowych,
  • 2 łyżki startego parmezanu,
  • 1 łyżka oliwy truflowej,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól himalajska do smaku,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • natka pietruszki 2 łyżki,
  • 1 łyżka sosu Teriyaki.

Wykonanie:

Ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu. Dzień wcześniej umyj grzyby shiitake, pokrój je na cienkie kawałki, polej sosem Teriyaki, przykryj folią spożywczą i odstaw na noc do lodówki. Następnego dnia rozgrzej na patelni oliwę truflową i podduś grzyby shiitake razem z sosem Teriyaki. Następnie na patelni rozgrzej masło i zeszklij 2 ząbki czosnku, dodaj zielony groszek, przyprawy i podduś przez 5 minut. Zmieszaj grzyby shiitake razem z groszkiem i podduś jeszcze przez chwilę aż uzyskasz sos. Dodaj ugotowany makaron, parmezan oraz natkę pietruszki. Dopraw do smaku i pod koniec gotowania zmieszaj dokładnie wszystkie składniki. Dodaj oliwę truflową oraz pomidorki koktajlowe przecięte na pół.

0:00
0:00