Wątróbka drobiowa ma stosunkowo mało kalorii i jest bogata w liczne witaminy i składniki mineralne, zwłaszcza witaminy z grupy B, witaminę A oraz żelazo. Jedzenie jej zapobiega anemii zarówno z niedoboru żelaza, jak i witaminy B12. Dzięki dużej zawartości witaminy A wpływa korzystnie na skórę oraz wzrok. Witamina A w podrobach występuje głównie w postaci retinolu i z tego powodu nie powinna być spożywana przez kobiety w ciąży, gdyż może działać teratogennie.
Nie jest prawdą, że wątroba gromadzi toksyny. Wręcz przeciwnie – pełni funkcje detoksykujące. Niemniej jednak bardzo ważne jest źródło jej pochodzenia. Powinna być najwyższej jakości z drobiu hodowanego bez antybiotyków i hormonów.
Składniki:
- 120g wątróbki drobiowej z indyka bio,
- mix sałat 200g,
- 8 sztuk pomidorków koktajlowych,
- 1 średniej wielkości cebula szalotka,
- pół soczystego jabłka,
- garść kiełków słonecznika,
- 1 łyżka migdałów,
- 2 łyżki musu z żurawiny,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- pół łyżeczki miodu naturalnego,
- sól, pieprz kolorowy z młynka do smaku.
Wątróbkę umyj, oczyść i posiekaj ją na drobne kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij pół cebuli szalotki. Następnie dodaj wątróbkę, podsmaż ją lekko z 2 stron, a następnie duś ją do miękkości. Dodaj sól i pieprz do smaku. Pod koniec duszenia dodaj pół łyżeczki miodu. Odsącz wątróbkę z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Umyj na sitku mix sałat, osusz. Skrop sałaty oliwą z oliwek, dodaj pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, pół cebuli szalotki pokrojonej w piórka, jabłko pokrojone w kostkę oraz sól i pieprz do smaku. Wyłóż na sałatę wątróbkę, dodaj migdały oraz mus z żurawiny. Całość skrop oliwa z oliwek, sokiem z cytryny oraz udekoruj kiełkami słonecznika.