Sorbet mango-malina z wiórkami kokosowymi

Połączenie słodkiego mango z kwaskowymi malinami to propozycja na dzisiejszy deser. Największy sekret przepisu na orzeźwienie to… mięta!

Mango to owoc smaczny, słodki, orzeźwiający i bogaty w składniki odżywcze. Można z niego zrobić sorbety letnie, ale także dodawać do sałatek lub mięsnych dań.

Mango jest źródłem wielu witamin (C, E, B, A) i minerałów (potas, żelazo, magnez, miedź). Zawiera również luteinę i zeaksantynę, które korzystnie wpływają na wzrok – zmniejszają ryzyko zaćmy. Wpływa dobroczynnie na kondycje włosów i skóry, zapobiega anemii, działa przeciwzapalnie i antynowotworowo. Zmniejsza poziom cholesterolu frakcji LDL, poprawia metabolizm.

Składniki:

  • 1,5 szklanki owocu mango pokrojonego w kostkę,
  • 1 szklanka malin,
  • 1 łyżeczka świeżej posiekanej mięty,
  • pół łyżeczki miodu,
  • 1 łyżka kokosowych wiórek,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny.

Wykonanie:

Mango umyte i obrane ze skórki pokrój w kostkę i zblenduj w misce, razem z miętą i sokiem z cytryny. Rozlej mus do salaterek, tak aby zostało miejsce na maliny i pozostaw do schłodzenia.  Maliny zblenduj z dodatkiem miodu i wiórek kokosowych. Dodaj do sorbetu mango i ponownie zamroź. Udekoruj listkami mięty oraz wiórkami kokosowymi. 

0:00
0:00