Szaszłyki z owocami morza

Poznaj przepis na szaszłyki z krewetkami i kalmarami

Szaszłyki to pomysł na smaczną przekąskę, a wzbogacenie ich o owoce morza zamienia je w wykwintne danie. Szaszłyki z krewetkami i kalmarami, w towarzystwie ziół i oliwy z oliwek doskonale wpasowują się w danie diety śródziemnomorskiej.  Dowiedz się jak je przygotować.

Owoce morza stanowią wartościowe źródło białka przy niskiej zawartości tłuszczu. Są bogate w cenne kwasy omega-3, mikroskładniki takie, jak cynk, selen, jod, magnez czy wapń.

Szaszłyki z krewetkami i kalmarami

Na 10 porcji szaszłyków potrzebujesz:

  • 30 szt. krewetek bio
  • 20 szt. kalmarów
  • 1 op. pomidorków cherry
  • 2 cebule czerwone
  • 1 mały słoiczek oliwek zielonych i czarnych
  • 1 słoiczek karczochów w oliwie z oliwek
  • po 1 szt. papryki żółtej, zielonej i czerwonej
  • 10 ząbków czosnku
  • świeży tymianek
  • świeża kolendra
  • czerwony pieprz 
  • sól gruboziarnista himalajska
  • pieprz świeżo mielony
  • oliwa z oliwek lub/i masło
  • pół cytryny
  • patyczki do szaszłyków

Na patelni rozgrzewamy masło lub oliwę z oliwek, podduszamy 2 ząbki posiekanego czosnku. Uważamy, aby czosnek się nie przypalił. Kalmary i obrane krewetki płuczemy na sitku, osuszamy i wrzucamy na patelnię. Wszystko solimy i dusimy w czosnku ok. 10 minut.

Wykładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć z tłuszczu. Do miseczek przekładamy oliwki, umyte pomidory cherry, pokrojone w kwadraty papryki i cebule pokrojone na ćwiartki lub ósemki. Karczochy wykładamy do miseczki w całości.

Na patyki do szaszłyków nabijamy kolejno: paprykę, czosnek, cebulę, oliwki, karczochy na przemian z podduszonymi krewetkami i kalmarami. Patyczki układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy solą i pieprzem, polewamy oliwą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po 20 minutach wyciągamy z piekarnika, posypujemy świeżą kolendrą i tymiankiem. W razie potrzeby skrapiamy oliwką i sokiem z cytryny.

Autorzy: Małgorzata Litwa i Katarzyna Arkuszyńska

0:00
0:00