Szaszłyki to pomysł na smaczną przekąskę, a wzbogacenie ich o owoce morza zamienia je w wykwintne danie. Szaszłyki z krewetkami i kalmarami, w towarzystwie ziół i oliwy z oliwek doskonale wpasowują się w danie diety śródziemnomorskiej. Dowiedz się jak je przygotować.
Owoce morza stanowią wartościowe źródło białka przy niskiej zawartości tłuszczu. Są bogate w cenne kwasy omega-3, mikroskładniki takie, jak cynk, selen, jod, magnez czy wapń.
Szaszłyki z krewetkami i kalmarami
Na 10 porcji szaszłyków potrzebujesz:
- 30 szt. krewetek bio
- 20 szt. kalmarów
- 1 op. pomidorków cherry
- 2 cebule czerwone
- 1 mały słoiczek oliwek zielonych i czarnych
- 1 słoiczek karczochów w oliwie z oliwek
- po 1 szt. papryki żółtej, zielonej i czerwonej
- 10 ząbków czosnku
- świeży tymianek
- świeża kolendra
- czerwony pieprz
- sól gruboziarnista himalajska
- pieprz świeżo mielony
- oliwa z oliwek lub/i masło
- pół cytryny
- patyczki do szaszłyków
Na patelni rozgrzewamy masło lub oliwę z oliwek, podduszamy 2 ząbki posiekanego czosnku. Uważamy, aby czosnek się nie przypalił. Kalmary i obrane krewetki płuczemy na sitku, osuszamy i wrzucamy na patelnię. Wszystko solimy i dusimy w czosnku ok. 10 minut.
Wykładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć z tłuszczu. Do miseczek przekładamy oliwki, umyte pomidory cherry, pokrojone w kwadraty papryki i cebule pokrojone na ćwiartki lub ósemki. Karczochy wykładamy do miseczki w całości.
Na patyki do szaszłyków nabijamy kolejno: paprykę, czosnek, cebulę, oliwki, karczochy na przemian z podduszonymi krewetkami i kalmarami. Patyczki układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy solą i pieprzem, polewamy oliwą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po 20 minutach wyciągamy z piekarnika, posypujemy świeżą kolendrą i tymiankiem. W razie potrzeby skrapiamy oliwką i sokiem z cytryny.
Autorzy: Małgorzata Litwa i Katarzyna Arkuszyńska