Wegański krem warzywny

Krem warzywny jest jednym z tych dań, w których można popisać się improwizacją, dobierać składniki, zioła i przyprawy. Poznaj przepis na wegański krem z warzyw z tofu i mocą przypraw.

Danie dla zwolenników improwizacji w życiu, jak i w kuchni, pozwala na większą spontaniczność i umiejętne stworzenie „czegoś z niczego”. Dowiedz się jak przygotować pyszną zupę krem.

Przepis na krem warzywny

Składniki:

  • 1 średni kalafior,
  • 3 duże marchwie,
  • 1/2 pora,
  • 1 pietruszka,
  • 1/2 selera,
  • 1 burak,
  • 1 cukinia,
  • tofu.

Oleje:

  • olej z pestek winogron,
  • olej sojowy.

Moc przypraw:

  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy,
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry,
  • 1 łyżeczka ziaren konopi,
  • 1 łyżeczka czarnuszki,
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
  • 3 ziela angielskie,
  • 2 liście laurowe,
  • czubata łyżeczka kurkumy,
  • szczypta cynamonu,
  • płaska łyżeczka rozmarynu,
  • płaska łyżeczka tymianku,
  • płaska łyżeczka lubczyku,
  • szczypta (w zależności od ostrości i preferencji) pieprzu cayenne,
  • sól (himalajska) – ilość według uznania,
  • łyżka sosu sojowego,
  • łyżeczka soku z cytryny.

1. Zaczynamy od przygotowania ziaren, posiekania warzyw i nalania oleju do garnka. Na rozgrzany olej wrzucamy ziarna gorczycy, kolendry, konopi, czarnuszkę i kmin rzymski. Chwilę podprażamy. 

2. Dodajemy drobno posiekany seler, pietruszkę i pora – podsmażamy przez ~3min mieszając, dodajemy marchewkę, później buraka, kalafiora, a na koniec cukinie.

3. Dolewamy szklankę wody i przykrywamy – w tym momencie, gdy wszystko się dusi, wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy oraz przygotowujemy resztę przypraw.

4. Poza sokiem z cytryny możemy wszystko dodać do garnka, stopniowo dolewając tyle wody, aby wszystkie warzywa były zanurzone.

5. Gotujemy tak długo aż marchewka i kalafior będą ugotowane, po czym dodajemy sok z cytryny. Doprawiamy do smaku.

6. Rozgrzewamy patelnie, na którą wlewamy trochę oleju sojowego, gdy się rozgrzeje, wrzucamy drobno posiekane tofu.

7. Dodajemy kurkumę, pieprz cayenne, sól i czarnuszkę – ciągle mieszając, smażymy kilka minut, aż się zrobi złociste i chrupiące.

8. Blendujemy zupę tak, aby powstał gładki krem. (Gdy zupa jest zbyt gęsta, można dodać trochę zagotowanej wody, upewniając się, że smak pozostał wyrazisty.)

9. Gotowy krem wlewamy do misek i posypujemy tofu.

Gorąco zachęcam do improwizacji i mieszania skalników!

Autor: Tamara

0:00
0:00