Danie dla zwolenników improwizacji w życiu, jak i w kuchni, pozwala na większą spontaniczność i umiejętne stworzenie „czegoś z niczego”. Dowiedz się jak przygotować pyszną zupę krem.
Przepis na krem warzywny
Składniki:
- 1 średni kalafior,
- 3 duże marchwie,
- 1/2 pora,
- 1 pietruszka,
- 1/2 selera,
- 1 burak,
- 1 cukinia,
- tofu.
Oleje:
- olej z pestek winogron,
- olej sojowy.
Moc przypraw:
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy,
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry,
- 1 łyżeczka ziaren konopi,
- 1 łyżeczka czarnuszki,
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
- 3 ziela angielskie,
- 2 liście laurowe,
- czubata łyżeczka kurkumy,
- szczypta cynamonu,
- płaska łyżeczka rozmarynu,
- płaska łyżeczka tymianku,
- płaska łyżeczka lubczyku,
- szczypta (w zależności od ostrości i preferencji) pieprzu cayenne,
- sól (himalajska) – ilość według uznania,
- łyżka sosu sojowego,
- łyżeczka soku z cytryny.
1. Zaczynamy od przygotowania ziaren, posiekania warzyw i nalania oleju do garnka. Na rozgrzany olej wrzucamy ziarna gorczycy, kolendry, konopi, czarnuszkę i kmin rzymski. Chwilę podprażamy.
2. Dodajemy drobno posiekany seler, pietruszkę i pora – podsmażamy przez ~3min mieszając, dodajemy marchewkę, później buraka, kalafiora, a na koniec cukinie.
3. Dolewamy szklankę wody i przykrywamy – w tym momencie, gdy wszystko się dusi, wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy oraz przygotowujemy resztę przypraw.
4. Poza sokiem z cytryny możemy wszystko dodać do garnka, stopniowo dolewając tyle wody, aby wszystkie warzywa były zanurzone.
5. Gotujemy tak długo aż marchewka i kalafior będą ugotowane, po czym dodajemy sok z cytryny. Doprawiamy do smaku.
6. Rozgrzewamy patelnie, na którą wlewamy trochę oleju sojowego, gdy się rozgrzeje, wrzucamy drobno posiekane tofu.
7. Dodajemy kurkumę, pieprz cayenne, sól i czarnuszkę – ciągle mieszając, smażymy kilka minut, aż się zrobi złociste i chrupiące.
8. Blendujemy zupę tak, aby powstał gładki krem. (Gdy zupa jest zbyt gęsta, można dodać trochę zagotowanej wody, upewniając się, że smak pozostał wyrazisty.)
9. Gotowy krem wlewamy do misek i posypujemy tofu.
Gorąco zachęcam do improwizacji i mieszania skalników!
Autor: Tamara