Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

Przygotuj pyszną i rozgrzewającą zupę z dyni z kurkumą i imbirem, która wspiera odporność.

Ta zupa krem z dyni to jedna z propozycji rozgrzewających dań na jesień i zimę. Szybka i prosta w przygotowaniu i do tego świetnie smakuje. Towarzystwo przypraw takich jak kurkuma, czy imbir dodatkowo wzmacnia jej prozdrowotne walory i wspiera naszą odporność.

Przepis na zupę z dyni

Składniki na 4 porcje

• 3 łyżki oleju kokosowego
• 450 g dyni Hokkaido
• 700 ml bulionu warzywnego
• 200 ml mleka kokosowego
• 1 czerwona cebula
• 1 średniej wielkości pomidor
• 1 laska trawy cytrynowej
• 1 ½ łyżeczki startego imbiru
• 1 łyżka pasty lub koncentratu pomidorowego
• ½ czerwonej papryczki chilli
• 2 łyżeczki garam masala
• ½ łyżeczki sproszkowanej kolendry
• ½ łyżeczki kurkumy w proszku
• 2 łyżki syropu z agawy lub miodu
• 1 łyżka sosu sojowego
• 2 łyżki posiekanej kolendry
• sól i pieprz

Wykonanie

  1. Przygotuj wszystkie potrzebne składniki. Rozgrzej piekarnik do 180°C piekarnik z termoobiegiem. Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pokrój dynię w kostkę, następnie do miski dodaj 2 łyżki oleju kokosowego, dopraw solą i pieprzem i obtocz w nich kostki dyni. Następnie rozłożyć na papierze do pieczenia i piecz w piekarniku przez 25 minut.
  2. W garnku podgrzej 1 łyżką oleju kokosowego i podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę razem z trawą cytrynową i startym imbirem. Następnie dodaj 1 łyżkę koncentratu pomidorowego i posiekaną papryczkę chili i krótko podsmaż. Posyp 2 łyżeczkami Garam Masala, ½ łyżeczki kolendry i ½ łyżeczki kurkumy, wymieszaj i zalej bulionem warzywnym. Następnie dodaj pokrojonego w kostkę pomidora, 2 łyżki syropu z agawy i gotuj przez 5 minut.
  3. Upieczoną dynię wrzuć do garnka, dodaj mleko kokosowe i ponownie zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut.
  4. Następnie wyjmij trawę cytrynową, zmiksuj zupę blenderem i dopraw 1 łyżką sosu sojowego, solą i pieprzem.
  5. Zupę dyniową podawaj ze świeżo posiekana kolendrą, pestkami dyni lub słonecznika.

Smacznego 🙂

0:00
0:00