Żurek na zakwasie w chrupiącym chlebie

Przepis na aromatyczny żurek z białą kiełbasą w chlebie.

Żurek to tradycyjne danie polskie. Wspaniale smakuje na stole wielkanocnym, ale także jest bardzo pożywną zupą na co dzień. W wersji light można go przygotować bez mięsa i bez zabielania. Moja propozycja dedykowana Wielkanocy jest „na bogato”, pełna aromatycznych przypraw i ziół i oczywiście na naturalnym zakwasie. Podany w chrupiącym chlebie będzie zdobił świąteczne stoły i smakował wybornie.

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu lub wywaru mięsnego,
  • 1 mała marchewka,
  • 4 grubsze plastry boczku wędzonego pieczonego,
  • 250 g swojskiej kiełbasy,
  • 500 g surowej białej kiełbasy,
  • 500 ml żuru (żurku, zakwasu) z butelki,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • 1 łyżka świeżego tymianku,
  • 2  ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe suszone,
  • 250 g suszonych borowików,
  • 3 łyżki śmietanki 30% do zup i sosów,
  • Szczypta asafetydy,
  • Szczypta soli kłodawskiej,
  • Szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu,
  • Szczypta białego pieprzu,
  • 2 łyżki chrzanu ze słoiczka,
  • 4 jajka Eco,
  • 4 bochenki okrągłego chleba orkiszowego.

Wykonanie:

Zagotuj bulion w średnim garnku. Dodaj marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki. Dodaj białą kiełbasę (wcześniej możesz ją chwilę podpiec w piekarniku), liście laurowe, przyprawy i gotuj bulion 20 minut. Suszone grzyby podziel na mniejsze części i opłucz je na sitku pod bieżącą wodą, następnie zalej je niewielką ilością gorącej przegotowanej wody. Dodaj grzyby do żurku wraz z wodą oraz 2 ząbki czosnku przekrojone na pół. Dodaj zakwas z butelki. Pokrój kiełbasę swojską na plasterki i wrzuć ją do żuru. Dodaj chrzan i majeranek. Na końcu zabiel śmietaną. Gotuj żurek jeszcze przez 15 minut. Dodaj świeży tymianek.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. W okrągłych bochenkach chleba odetnij górną warstwę, tak aby stanowiła pokrywkę, następnie usuń zawartość chleba i wysmaruj ją delikatnie masłem. Piecz chleb około 15 minut, aby stał się bardzo chrupiący.

Podawaj żurek w chrupiącym chlebie, dodaj jajka ugotowane na pół miękko przekrojone na pół.

Smacznego

0:00
0:00