Żurek to tradycyjne danie polskie. Wspaniale smakuje na stole wielkanocnym, ale także jest bardzo pożywną zupą na co dzień. W wersji light można go przygotować bez mięsa i bez zabielania. Moja propozycja dedykowana Wielkanocy jest „na bogato”, pełna aromatycznych przypraw i ziół i oczywiście na naturalnym zakwasie. Podany w chrupiącym chlebie będzie zdobił świąteczne stoły i smakował wybornie.
Składniki:
- 1,5 litra bulionu lub wywaru mięsnego,
- 1 mała marchewka,
- 4 grubsze plastry boczku wędzonego pieczonego,
- 250 g swojskiej kiełbasy,
- 500 g surowej białej kiełbasy,
- 500 ml żuru (żurku, zakwasu) z butelki,
- 1 łyżka suszonego majeranku,
- 1 łyżka świeżego tymianku,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 liście laurowe suszone,
- 250 g suszonych borowików,
- 3 łyżki śmietanki 30% do zup i sosów,
- Szczypta asafetydy,
- Szczypta soli kłodawskiej,
- Szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu,
- Szczypta białego pieprzu,
- 2 łyżki chrzanu ze słoiczka,
- 4 jajka Eco,
- 4 bochenki okrągłego chleba orkiszowego.
Wykonanie:
Zagotuj bulion w średnim garnku. Dodaj marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki. Dodaj białą kiełbasę (wcześniej możesz ją chwilę podpiec w piekarniku), liście laurowe, przyprawy i gotuj bulion 20 minut. Suszone grzyby podziel na mniejsze części i opłucz je na sitku pod bieżącą wodą, następnie zalej je niewielką ilością gorącej przegotowanej wody. Dodaj grzyby do żurku wraz z wodą oraz 2 ząbki czosnku przekrojone na pół. Dodaj zakwas z butelki. Pokrój kiełbasę swojską na plasterki i wrzuć ją do żuru. Dodaj chrzan i majeranek. Na końcu zabiel śmietaną. Gotuj żurek jeszcze przez 15 minut. Dodaj świeży tymianek.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. W okrągłych bochenkach chleba odetnij górną warstwę, tak aby stanowiła pokrywkę, następnie usuń zawartość chleba i wysmaruj ją delikatnie masłem. Piecz chleb około 15 minut, aby stał się bardzo chrupiący.
Podawaj żurek w chrupiącym chlebie, dodaj jajka ugotowane na pół miękko przekrojone na pół.
Smacznego