7 korzyści ze stosowania Lactobacillus acidophilus

Lactobacillus acidophilus jedną z najpowszechniejszych bakterii probiotycznych. Wykazuje wiele korzyści zdrowotnych: pomaga obniżać poziom cholesterolu, podnosi odporność i zmniejsza zmęczenie. Przedstawiamy jak w bezpieczny sposób z niego korzystać.

Czym jest Lactobacillus acidophilus?

L. acidophilus jest rodzajem bakterii występującym w jelitach i odgrywa wiele ważnych korzyści dla zdrowia. [1]

L. acidophilus występuje naturalnie w wielu produktach fermentowanych, w tym w kiszonej kapuście, miso czy tempeh oraz jest dodawany do innych produktów spożywczych, takich jak sery i jogurty.

L. acidophilus został szeroko przebadany jako probiotyk, o potwierdzonym naukowo działaniu prozdrowotnym. Istnieje jednak wiele różnych szczepów L. acidophilus i każdy z nich może mieć inny wpływ na twoje ciało. [2]

Lactobacillus acidophilus należą do rodzaju bakterii pałeczek kwasu mlekowego. Produkują kwas mlekowy, który zapewnia lekko kwaśne środowisko pożądane w jelicie. Dzięki niemu Lactobacillus mogą z powodzeniem wypierać szkodliwe bakterie i grzyby.

Ponadto pałeczki kwasu mlekowego wzmacniają funkcję ochronną błony śluzowej jelit, zapobiegając w ten sposób zespołowi nieszczelnego jelita oraz alergiom, nietolerancjom i stanom zapalnym.

L. acidophilus tworzą również krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które mogą być wykorzystane przez komórki błony śluzowej jelit jako źródło energii oraz do regeneracji śluzówki.

Pałeczki kwasu mlekowego poprawiają biodostępność (użyteczność) składników odżywczych dzięki czemu organizm może je łatwiej trawić i wchłaniać.

 

Korzyści zdrowotne

  1. Zmniejsza objawy przeziębienia i grypy

Bakterie L. acidophilus, mogą wzmacniać układ odpornościowy, a tym samym pomóc zmniejszyć ryzyko infekcji wirusowych, czy łagodzić przeziębienia u dzieci.

W jednym badaniu z udziałem 326 dzieci codzienne stosowanie przez sześć miesięcy probiotyków L. acidophilus zmniejszało gorączkę o 53%, kaszel o 41%, a nawet potrzebę stosowanie antybiotyków o 68% i dni nieobecności
w szkole o 32%. [
3] Natomiast L. acidophilus w połączeniu z innym probiotykiem było jeszcze bardziej skuteczne. [4]

  1. Wzmacnia odporność

W innym badaniu dokładnie zbadano wpływ L. acidophilus na jelita. Okazało się, że przyjęcie go jako probiotyku zwiększyło ekspresję genów w jelitach, które biorą udział w odpowiedzi immunologicznej. [5] Wyniki te sugerują, że L. acidophilus może wspierać pracę układu odpornościowego.

  1. Ułatwia przyswajanie składników odżywczych

Odpowiednia zawartość tego szczepu może ułatwiać wchłanianie żelaza. Oceniono, że u kobiet z niedokrwistością ilość
L. acidophilus w kale była istotnie niższa niż u kobiet zdrowych. Zatem niedobór żelaza u kobiet może być potencjalnie związany z niskim poziomem Lactobacilli. [
6]

  1. Ochronnie przy antybiotykoterapii

Antybiotykoterapia, szczególnie o szerokim spektrum działania, może zmieniać mikroflorę przewodu pokarmowego
i powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Dlatego podczas przyjmowania antybiotyku, a także po zakończeniu kuracji niezbędny jest odpowiedni probiotyk. Jednym z zalecanych szczepów jest właśnie Lactobacillus acidophilus. Udowodniono, że podawany razem z antybiotykiem (amoksycyliną i/lub kwasem klawulanowym) znacznie zmniejszał niepożądane dolegliwości przewodu pokarmowego u pacjentów. [
7]

  1. Łagodzi objawy IBS

Zespół jelita drażliwego (IBS) jest częstym schorzeniem, które objawia są bólami brzucha, wzdęciami i nietypowymi wypróżnieniami. [8] Wiele badań dowodzi, że probiotyki mogą pomóc w złagodzeniu objawów IBS.

U osób z zespołem jelita drażliwego stosowanie L. acidophilus przynosi pozytywny efekty. Randomizowane badanie kontrolowane placebo, obejmujące 51 pacjentów z IBS, trwające 3 tygodnie wykazało zmniejszenie intensywności objawów choroby u osób przyjmujących L.acidophilus. [9] Bóle brzucha i uczucie dyskomfortu u pacjentów stosujących ten szczep zmniejszyły się o ponad 20% w stosunku do grupy otrzymującej placebo.

W badaniu z udziałem 60 osób z funkcjonalnymi zaburzeniami jelit, w tym IBS, przyjmowanie wieloszczepowego probiotyku w tym L. acidophilus przez okres jednego do dwóch miesięcy zmniejszyło wzdęcia wśród badanych. [10]

Również stosowanie samego szczepu L. acidophilus pomagało zmniejszyć ból brzucha u pacjentów z IBS. [11]

  1. Zmniejsza objawy alergii

Alergie mogą powodować objawy, takie jak katar czy łzawienie oczu. Jedno z badań wykazało, że spożywanie sfermentowanego napoju mlecznego zawierającego L. acidophilus poprawia objawy alergii na japoński pyłek cedru. [12]

Podobnie, przyjmowanie L. acidophilus przez cztery miesiące zmniejszyło objawy alergii takie jak: obrzęk błony śluzowej nosa i nieżyt nosa [https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15653517]. Dodatkowo połączenie L. acidophilus z innymi szczepami probiotycznymi zmniejszyło katar, zablokowanie nosa i inne objawy alergii na pyłki. [13]

  1. Pomaga zachować zdrowie jelit

Bakterie z rodzaju Lactobacillus są bardzo pożyteczne dla prawidłowej pracy jelit.

L. acidophilus dbają o błonę śluzową jelit i może zwiększać ilość innych innych porządanych szczeów bakterii w jelitach. [14]

Może również zwiększać ilość krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, potrzebnych do właściwej pracy jelit i zachowania zdrowia. [15]

Źródła L. acidophilus w żywności

L. acidophilus występuje w wielu produktach fermentowanych oraz można go dostać w postaci suplementu probiotycznego. Produkty bogate w ten szczep to:

Kapusta kiszona. Produkt naturalnie powstający w wyniku fermentacji bakteryjnej. Większość bakterii w kiszonej kapuście to gatunki Lactobacillus, w tym L. acidophilus. [16]

Fermentowane produkty mleczne np. kefir, który powstaje naturalnie w procesie fermentacji bakteryjnej. Rodzaje bakterii
w kefirze mogą się różnić, ale zwykle zawierają także L. acidophilus. Również niektóre jogurty są wzbogacane o „żywe kultury bakterii” w tym także L. acidophilus.

Ponadto bakterie L. acidophilus bywają dodawane do fermentowanych produktów takich jak japońskie miso, czy tempeh.

Suplementacja

Poza produktami fermentowanymi L. acidophilus można uzyskać za pomocą suplementów.
Szczep L. acidophilus, może występować samodzielnie lub w połączeniu z innymi probiotykami zwiększając zakres działania. Aby jego uzycie było skuteczne warto sprawdzić dawkę bakterii, najlepiej powyżej miliarda CFU (jednostek tworzących kolonię). Stosowanie suplementacji probiotycznej warto skonsultować z lekarzem i dokładnie przestrzegać zalecanej dawki
i stosowania wskazanego przez producenta.

Bezpieczeństwo stosowania

Dla zdrowych osób probiotyki a zatem i szczep L. acidophilus są bezpieczne, a działania niepożądane są zwykle niewielkie.

Jednak przed rozpoczęciem suplementacji L. acidophilus lub innymi probiotykami, należy skonsultować się z lekarzem.

Osoby z poważnymi dolegliwościami powinny być pod kontrola lekarza podczas ich stosowania, ponieważ mogą zwiększać ryzyko działań niepożądanych, w tym infekcji. Dotyczy to zwłaszcza ciężko chorych, osób po operacjach, z osłabionym układem odpornościowym, niemowląt i małych dzieci. 

Chroń swoje nerwy!

Czy wiesz jak ważna dla układu nerwowego jest witamina B4 – cholina? To właśnie ona wspiera niezakłócony przekaz impulsów nerwowych, a powstająca z niej acetylocholina, zostaje dostarczona do zakończeń nerwowych w celu przekazania sygnału. Codziennie proces ten zachodzi wiele tysięcy razy, co ukazuje jak duża ilość acetylocholiny jest potrzebna do zachowania prawidłowego działania naszych nerwów. Do syntezy acetylocholiny niezbędna jest obecność witaminy B1.

Leksykon Zdrowia
4 4-HNE 4-HYDROKSYNONENAL 5 5-MTHF A ACESULFAM K ACETON ACETYLACJA ACETYLO-COA ADDISONA, ZESPÓŁ ADENINA ADENOZYNOTRÓJFOSFORAN ADINOPEKTYNA ADIPOCYTY ADMA AGE AKONITAZA AKROLEINA AKTYWNY OCTAN ALFA, FALE MÓZGOWE ALLOSTERYCZNY MODULATOR AMD AMID KWASU NIKOTYNOWEGO AMPK AMYLAZA ANGIOGENEZA ANGIOTENSYNA ANTYOKSYDANTY APOPTOZA ASPARTAM ATP AUTOFAGOCYTOZA ATOPOWE ZAPALENIE SKÓRY (AZS) ANTYGEN B BABKA JAJOWATA BETA - OKSYDACJA KWASÓW TŁUSZCZOWYCH BETA, FALE MÓZGOWE BETA-BLOKERY BIAŁA TKANKA TŁUSZCZOWA BIAŁKO C-REAKTYWNE BŁONNIK POKARMOWY BRĄZOWA TKANKA TŁUSZCZOWA BRCA1 C CFS CHELATACJA CHROMOGRANINA A CIAŁA KETONOWE CISPLATYNA CK COMT CORICH CYKL COX CRP CYJANOKOBALAMINA CYKL CYTRYNIANOWY CYKL KREBSA CYKL KWASU CYTRYNOWEGO CYKL MOCZNIKOWY CYKL ORNITYNOWY CYKLAMINIAN CYKLOOKSYGENAZA PROSTAGLANDYNOWA CYP2D6 CYSTATIONINA CYTOCHROM C CYTOKINY STANU ZAPALNEGO CYTOZYNA CYTRULINA CZYNNIK INDUKOWANY HIPOKSJĄ CZYNNIK TOLERANCJI GLUKOZY CZYNNIK WZROSTU NASKÓRKA CZYNNIK WZROSTU NASKÓRKA CZYNNIK WZROSTU ŚRÓDBŁONKA NACZYNIOWEGO CHOLINA CYTOKINY CHEMOKINY CZYNNIK MARTWICY NOWOTWORÓW D DEHYDROGENAZA PIROGRONIANOWA DEHYDROGENAZY DEKSTRYNA DELTA, FALE MÓZGOWE DHA DIALDEHYD MALONOWY DINUKLEOTYD NIKOTYNOAMIDOADENINOWY DIOKSYGENAZA DIOKSYNY DOKSORUBICYNA DYSMUTAZA PONADTLENKOWA DYSTONIA DESATURACJA E EBV ECGF EEG ELEKTROENCEFALOGRAFIA ENDOTOKSYNA ENO ENTEROCYTY EPA EPIGENETYKA ERYTRYTOL F FAD FADH2 FENOLOWE KWASY FERMENTACJA MLECZANOWA FIBRATY FIBROMIALGIA FILOCHINON FITOSTERYNY FITOWY, KWAS FLAWONOIDY FLUPIRTYNA FMS FOSFATYDYLOSERYNA FOSFORAN-5-PIRYDOKSALU FOSFORYLACJA OKSYDACYJNA FRATAKSYNA FRUKTOZO-1,6-BIFOSFORAN FURANY FAGOCYTOZA G GABA GALAKTOZA GALENIKA GAMMA, FALE MÓZGOWE GASTRYNA GENISTEINA GLICEROLO-3-FOSFORAN GLIKOLIZA GLUKAGON GLUKOKORTYKOIDY GLUKONEOGENEZA GLUT GLUTAMINA GLUTAMINIAN GLUTATION GLUTATION ZREDUKOWANY GSH GSSG GTP GUANINA H HAPTOKORYNA HBA1C HDL HEMOGLOBINA HENLEGO, PĘTLA HIF1Α HIPOKSJA HISTONY HOLOTRANSKOBALAMINA HYDROPEROKSYLOWY, RODNIK HASHIMOTO I IGA IGE IGF-1 IGG IMMUNOGLOBULINA A IMMUNOGLOBULINA E IMMUNOGLOBULINA G INDEKS GLIKEMICZNY (IG) INDEKS INSULINOWY (FII) INHIBITORY ENZYMÓW INHIBITORY POMPY PROTONOWEJ INO INSULINA INSULINOOPORNOŚĆ INULINA INULINA K KALCYTRIOL KANCEROGEN KARBOKSYLAZA PIROGRONIANOWA KARDIOLIPINA KATECHOLO-O-METYLOTRANSFERAZA KERATYNA KETOGENEZA KINAZA KREATYNOWA KINAZA MTOR KOBALAMINA KOENZYM A KOENZYM Q10 KOFAKTOR KOMPLEKS DEHYDROGENAZY PIROGRONIANOWEJ KOZŁEK LEKARSKI KREATYNA KREATYNINA KSENOBIOTYKI KSYLITOL KUMARYNA KWAS ALFA - LINOLENOWY KWAS DOKOZAHEKSAENOWY KWAS EIKOZAPENTAENOWY KWAS GAMMA-AMINOMASŁOWY KWAS LINOLOWY KWAS LIPONOWY KWASICA KETONOWA KWASICA METABOLICZNA KWASICA MLECZANOWA KWASU MLEKOWEGO CYKL KWAS MLEKOWY KATALAZA KLASTER Ł ŁAŃCUCH ODDECHOWY L LDL LEKTYNY LEPTYNA LEPTYNOOPORNOŚĆ LIGAND LIGNANY LIKOPEN LIMONINA LINDAN LINDANY LIPAZA LIPOLIZA LIZOSOM LIMFOCYTY M MALONOWY, DIALDEHYD MALTODEKSTRYNA MAŚLAN MASŁOWY, KWAS MCS MDA MDR – P MEDYCYNA MITOCHONDRIALNA METYLACJA METYLOKOBALAMINA MITOCHONDRIUM MITOFAGIA MLECZAN MRNA MRNA MTDNA MTHFR MTNO MTRNA N NAD NAD+ NADH NADPH NADTLENEK WODORU NADTLENOAZOTYN NEFRONU, PĘTLA NFKB NIACYNA NIESTEROIDOWE LEKI PRZECIWZAPALNE NIEZBĘDNE NIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE NLPZ NMDA NNO O OKSYDAZA CYTOCHROMU C OKSYDOREDUKTAZY OKSYGENAZA HEMOWA 1 ORAC OROTOWY, KWAS OSTROPEST PLAMISTY OŚ HPA P PEKTYNY PEPSYNA PEPTYDY PEROKSYDAZY PET PIEPRZ METYSTYNOWY PIROFOSFORAN TIAMINY PIROGRONIAN PIRYDOKSYNA PIRYMIDYNY PLUSKWICA GRONIASTA POCHP PODSTAWNIK POJEMNOŚĆ ANTYOKSYDACYJNA ORGANIZMU POLIFENOLE POLISACHARYDY POSZARPANE CZERWONE WŁÓKNA PPI PRODUKT ZAAWANSOWANEJ GLIKACJI PROTEAZY PROTEOLIZA PRZECIWUTLENIACZE PURYNY PARESTEZJA PRZECIWCIAŁA Q QTC R REAKCJA ANAPLEROTYCZNA REPERFUZJA RESWERATROL RÓŻENIEC RYBOFLAWINA RYBOZA REAKCJA AUTOIMMUNOLOGICZNA RECEPTORY KOMÓRKOWE S S-100, BIAŁKA SAPONINY SIRT3 SIRTUINY SOD SOD-1 SOD-2 SOMATOLIBERTYNA SOMATOSTATYNA SSRI STATYNY STRES NITROZACYJNY STRES OKSYDACYJNY SUKRALOZA SYLIMARYNA SZCZAWIOOCTAN SIBO Ś ŚRÓDBŁONKOWY CZYNNIK WZROSTU T T3 T4 TEOBROMINA THETA, FALE MÓZGOWE TIAMINA TLENEK AZOTU (NO) TORSADE DE POINTES TRANSKOBALAMINA I TRANSKOBALAMINA II TRIJODOTYRONINA TRÓJGLICERYDY TRYPSYNA TYMINA TYROKSYNA TNF - ALFA U U, ZAŁAMEK URACYL UTLENIONE GSH V VEGF W WIELOKSZTAŁTNY CZĘSTOKURCZ KOMOROWY WOLNE RODNIKI Z ZESPÓŁ PRZEWLEKŁEGO ZMĘCZENIA ZESPÓŁ WRAŻLIWOŚCI NA WIELORAKIE SUBSTANCJE CHEMICZNE ZWYRODNIENIE PLAMKI ŻÓŁTEJ
Reklama
Bactoflor 10/20 bakterie probiotyczne
Wysoko skoncentrowane aktywne kultury bakterii - skuteczne i szybkie uzupełnienie
Bactoflor bakterie probiotyczne probiotyk
Wysoce skuteczny preparat bazowy zawierający żywe kultury bakterii
Bactoflor dla dzieci probiotyk dla dzieci
3 miliardy CFU pożytecznych bakterii dla mikroflory jelitowej Twojego dziecka
Reklama
Bactoflor 10/20 bakterie probiotyczne
Wysoko skoncentrowane aktywne kultury bakterii - skuteczne i szybkie uzupełnienie
Bactoflor bakterie probiotyczne probiotyk
Wysoce skuteczny preparat bazowy zawierający żywe kultury bakterii
Bactoflor dla dzieci probiotyk dla dzieci
3 miliardy CFU pożytecznych bakterii dla mikroflory jelitowej Twojego dziecka
Redakcja:
mail: redakcja@mito-med.pl
Reklama:
mail: reklama@mito-med.pl
2017 © Mito Med