Lactobacillus acidophilus – 7 korzyści ze stosowania tych bakterii

Lactobacillus acidophilus – pałeczki kwasu mlekowego są nam potrzebne do zachowania zdrowia. Dowiedz się co dzięki nim zyskujemy.

7 korzyści ze stosowania Lactobacillus acidophilus

Lactobacillus acidophilus jedną z najpowszechniejszych bakterii probiotycznych. Wykazuje wiele korzyści zdrowotnych: pomaga obniżać poziom cholesterolu, podnosi odporność i zmniejsza zmęczenie. Przedstawiamy jak w bezpieczny sposób z niego korzystać.

Czym jest Lactobacillus acidophilus?

L. acidophilus jest rodzajem bakterii występującym w jelitach i odgrywa wiele ważnych korzyści dla zdrowia. [1]

L. acidophilus występuje naturalnie w wielu produktach fermentowanych, w tym w kiszonej kapuście, miso czy tempeh oraz jest dodawany do innych produktów spożywczych, takich jak sery i jogurty.

L. acidophilus został szeroko przebadany jako probiotyk, o potwierdzonym naukowo działaniu prozdrowotnym. Istnieje jednak wiele różnych szczepów L. acidophilus i każdy z nich może mieć inny wpływ na twoje ciało. [2]

Lactobacillus acidophilus należą do rodzaju bakterii pałeczek kwasu mlekowego. Produkują kwas mlekowy, który zapewnia lekko kwaśne środowisko pożądane w jelicie. Dzięki niemu Lactobacillus mogą z powodzeniem wypierać szkodliwe bakterie i grzyby.

Ponadto pałeczki kwasu mlekowego wzmacniają funkcję ochronną błony śluzowej jelit, zapobiegając w ten sposób zespołowi nieszczelnego jelita oraz alergiom, nietolerancjom i stanom zapalnym.

L. acidophilus tworzą również krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które mogą być wykorzystane przez komórki błony śluzowej jelit jako źródło energii oraz do regeneracji śluzówki.

Pałeczki kwasu mlekowego poprawiają biodostępność (użyteczność) składników odżywczych, dzięki czemu organizm może je łatwiej trawić i wchłaniać.

Korzyści zdrowotne

  1. Zmniejsza objawy przeziębienia i grypy

Bakterie L. acidophilus, mogą wzmacniać układ odpornościowy, a tym samym pomóc zmniejszyć ryzyko infekcji wirusowych, czy łagodzić przeziębienia u dzieci.

W jednym badaniu z udziałem 326 dzieci codzienne stosowanie przez sześć miesięcy probiotyków L. acidophilus zmniejszało gorączkę o 53%, kaszel o 41%, a nawet potrzebę stosowanie antybiotyków o 68% i dni nieobecności
w szkole o 32%. [
3] Natomiast L. acidophilus w połączeniu z innym probiotykiem było jeszcze bardziej skuteczne. [4]

  1. Wzmacnia odporność

W innym badaniu dokładnie zbadano wpływ L. acidophilus na jelita. Okazało się, że przyjęcie go jako probiotyku zwiększyło ekspresję genów w jelitach, które biorą udział w odpowiedzi immunologicznej. [5] Wyniki te sugerują, że L. acidophilus może wspierać pracę układu odpornościowego.

  1. Ułatwia przyswajanie składników odżywczych

Odpowiednia zawartość tego szczepu może ułatwiać wchłanianie żelaza. Oceniono, że u kobiet z niedokrwistością ilość
L. acidophilus w kale była istotnie niższa niż u kobiet zdrowych. Zatem niedobór żelaza u kobiet może być potencjalnie związany z niskim poziomem Lactobacilli. [
6]

  1. Ochronnie przy antybiotykoterapii

Antybiotykoterapia, szczególnie o szerokim spektrum działania, może zmieniać mikroflorę przewodu pokarmowego
i powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Dlatego podczas przyjmowania antybiotyku, a także po zakończeniu kuracji niezbędny jest odpowiedni probiotyk. Jednym z zalecanych szczepów jest właśnie Lactobacillus acidophilus. Udowodniono, że podawany razem z antybiotykiem (amoksycyliną i/lub kwasem klawulanowym) znacznie zmniejszał niepożądane dolegliwości przewodu pokarmowego u pacjentów. [
7]

  1. Łagodzi objawy IBS

Zespół jelita drażliwego (IBS) jest częstym schorzeniem, które objawią się bólami brzucha, wzdęciami i nietypowymi wypróżnieniami. [8] Wiele badań dowodzi, że probiotyki mogą pomóc w złagodzeniu objawów IBS.

U osób z zespołem jelita drażliwego stosowanie L. acidophilus przynosi pozytywny efekty. Randomizowane badanie kontrolowane placebo, obejmujące 51 pacjentów z IBS, trwające 3 tygodnie wykazało zmniejszenie intensywności objawów choroby u osób przyjmujących L.acidophilus. [9] Bóle brzucha i uczucie dyskomfortu u pacjentów stosujących ten szczep zmniejszyły się o ponad 20% w stosunku do grupy otrzymującej placebo.

W badaniu z udziałem 60 osób z funkcjonalnymi zaburzeniami jelit, w tym IBS, przyjmowanie wieloszczepowego probiotyku w tym L. acidophilus przez okres jednego do dwóch miesięcy zmniejszyło wzdęcia wśród badanych. [10]

Również stosowanie samego szczepu L. acidophilus pomagało zmniejszyć ból brzucha u pacjentów z IBS. [11]

  1. Zmniejsza objawy alergii

Alergie mogą powodować objawy, takie jak katar czy łzawienie oczu. Jedno z badań wykazało, że spożywanie sfermentowanego napoju mlecznego zawierającego L. acidophilus poprawia objawy alergii na japoński pyłek cedru. [12]

Podobnie, przyjmowanie L. acidophilus przez cztery miesiące zmniejszyło objawy alergii takie jak: obrzęk błony śluzowej nosa i nieżyt nosa [https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15653517]. Dodatkowo połączenie L. acidophilus z innymi szczepami probiotycznymi zmniejszyło katar, zablokowanie nosa i inne objawy alergii na pyłki. [13]

  1. Pomaga zachować zdrowie jelit

Bakterie z rodzaju Lactobacillus są bardzo pożyteczne dla prawidłowej pracy jelit.

L. acidophilus dbają o błonę śluzową jelit i może zwiększać ilość innych pożądanych szczepów bakterii w jelitach. [14]

Może również zwiększać ilość krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, potrzebnych do właściwej pracy jelit i zachowania zdrowia. [15]

Źródła L. acidophilus w żywności

L. acidophilus występuje w wielu produktach fermentowanych oraz można go dostać w postaci suplementu probiotycznego. Produkty bogate w ten szczep to:

Kapusta kiszona. Produkt naturalnie powstający w wyniku fermentacji bakteryjnej. Większość bakterii w kiszonej kapuście to gatunki Lactobacillus, w tym L. acidophilus. [16]

Fermentowane produkty mleczne np. kefir, który powstaje naturalnie w procesie fermentacji bakteryjnej. Rodzaje bakterii
w kefirze mogą się różnić, ale zwykle zawierają także L. acidophilus. Również niektóre jogurty są wzbogacane o „żywe kultury bakterii” w tym także L. acidophilus.

Ponadto bakterie L. acidophilus bywają dodawane do fermentowanych produktów takich jak japońskie miso, czy tempeh.

Suplementacja

Poza produktami fermentowanymi L. acidophilus można uzyskać za pomocą suplementów.
Szczep L. acidophilus, może występować samodzielnie lub w połączeniu z innymi probiotykami zwiększając zakres działania. Aby jego użycie było skuteczne warto sprawdzić dawkę bakterii, najlepiej powyżej miliarda CFU (jednostek tworzących kolonię). Stosowanie suplementacji probiotycznej warto skonsultować z lekarzem i dokładnie przestrzegać zalecanej dawki
i stosowania wskazanego przez producenta.

Bezpieczeństwo stosowania

Dla zdrowych osób probiotyki, a zatem i szczep L. acidophilus są bezpieczne, a działania niepożądane są zwykle niewielkie.

Jednak przed rozpoczęciem suplementacji L. acidophilus lub innymi probiotykami, należy skonsultować się z lekarzem.

Osoby z poważnymi dolegliwościami powinny być pod kontrolą lekarza podczas ich stosowania, ponieważ mogą zwiększać ryzyko działań niepożądanych, w tym infekcji. Dotyczy to zwłaszcza ciężko chorych, osób po operacjach, z osłabionym układem odpornościowym, niemowląt i małych dzieci.