Pyszne i zdrowe chrupkie pieczywo, które możesz zrobić w domu. Idealnie zastępują chipsy, paluszki, słone przekąski, które chętnie podjadamy. W dodatku są pozbawione sztucznych dodatków, rafinowanego tłuszczy i konserwantów oraz glutenu. Sprawdzą się jako alternatywa dla chleba oraz jako przekąska w podróży.
Krakersy wpasowują się w diety low-carb, LOGI, czy Paleo. Można do nich dodać ulubione dodatki: zioła, suszone pomidory, czy słodką paprykę. Dodatek płatków drożdżowym nadaje im lekko serowego posmaku – nie warto z niego rezygnować.
Składniki na 4 porcje
- 60 g siemienia lnianego, mielonego
- 50 g nasion chia – namoczonych w 200 ml wody przez 10 minut
- 40 g orzechów laskowych – grubo posiekać
- 40 g zmielonych migdałów
- 30 g nasion konopi
- 200 ml gorącej wody
- 2 łyżki drobnych płatków drożdżowych
- ¾ łyżeczka soli
Wykonanie:
- Rozgrzej piekarnik do 150°C z funkcją termoobiegu.
- W misce wymieszaj wszystkie składniki z namoczonymi wcześniej nasionami chia.
- Wyłóż blachę do pieczenia papierem. Ułóż ciasto na papierze, a następnie połóż na nim kolejny pergamin i bardzo cienko rozwałkuj. Zdejmij górny papier i pokrój ciasto na prostokąty lub trójkąty.
- Następnie blachę z ciastem wstaw do piekarnika i piecz przez 50 minut.
- Wyjmij pieczywo z piekarnika, pozwól mu ostygnąć i ciesz się smakiem.
* Możesz przechowywać krakersy do 2-3 tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku lub w lodówce.