Bezglutenowe krakersy low-carb – zamiennik pieczywa

Poznaj przepis na bezglutenowe krakersy, które mogą zastąpić tradycyjne pieczywo.

Pyszne i zdrowe chrupkie pieczywo, które możesz zrobić w domu. Idealnie zastępują chipsy, paluszki, słone przekąski, które chętnie podjadamy. W dodatku są pozbawione sztucznych dodatków, rafinowanego tłuszczy i konserwantów oraz glutenu. Sprawdzą się jako alternatywa dla chleba oraz jako przekąska w podróży.

Krakersy wpasowują się w diety low-carb, LOGI, czy Paleo. Można do nich dodać ulubione dodatki: zioła, suszone pomidory, czy słodką paprykę. Dodatek płatków drożdżowym nadaje im lekko serowego posmaku – nie warto z niego rezygnować.

Składniki na 4 porcje

  • 60 g siemienia lnianego, mielonego
  • 50 g nasion chia – namoczonych w 200 ml wody przez 10 minut
  • 40 g orzechów laskowych – grubo posiekać
  • 40 g zmielonych migdałów
  • 30 g nasion konopi
  • 200 ml gorącej wody
  • 2 łyżki drobnych płatków drożdżowych
  • ¾ łyżeczka soli

Wykonanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 150°C z funkcją termoobiegu.
  • W misce wymieszaj wszystkie składniki z namoczonymi wcześniej nasionami chia.
  • Wyłóż blachę do pieczenia papierem. Ułóż ciasto na papierze, a następnie połóż na nim kolejny pergamin i bardzo cienko rozwałkuj. Zdejmij górny papier i pokrój ciasto na prostokąty lub trójkąty.
  • Następnie blachę z ciastem wstaw do piekarnika i piecz przez 50 minut.
  • Wyjmij pieczywo z piekarnika, pozwól mu ostygnąć i ciesz się smakiem.

* Możesz przechowywać krakersy do 2-3 tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku lub w lodówce.