Buddha bowl z amarantusem i bobem

Przepis na danie z bobem. Ja go ugotować i z czym połączyć w pyszne danie?

Wiosna i lato kojarzą nam się z pięknymi kolorami. Warto ten bukiet kolorów przenieść na obiadowy talerz. Im bardziej kolorowe danie, tym więcej składników odżywczych. Jeśli nie masz czasu gotować, ta propozycja jest dla Ciebie. To szybkie, proste i sycące danie. Uczta dla podniebienia, ale także dla oczu.

Nasiona bobu są bardzo sycące i zawierają sporą ilości błonnika i białka. Bób stanowi źródło magnezu, miedzi, żelaza oraz folianów. Może obniżać poziom cholesterolu, regulować ciśnienie krwi, wspierać układ krwionośny.

Amarantus ze względu na dużą zawartość żelaza jest polecany osobom zmagającym się z anemią. Zawiera również potas, fosfor, magnez, wapń oraz witaminy z grupy B, witaminę A, E i C, które mają właściwości antyoksydacyjne. Zawiera również komplet aminokwasów egzogennych, jest sycący i ma niski indeks glikemiczny. Sprawdzi się świetnie w procesie odchudzania.

Owoc mango oprócz wyjątkowego smaku zawiera sporą ilość polifenoli, które działają przeciwzapalnie i antynowotworowo. Pomaga regulować ciśnienie krwi oraz poziom glukozy we krwi. Bogactwo witamin i minerałów pozytywnie wpływa na jakość skóry. Mangiferyna zawarta w mango działa neuroprotekcyjnie, przeciwmiażdżycowo, przeciwbakteryjnie.

Marynowany korzeń imbiru doskonale wspomaga trawienie, działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Jest bogatym źródłem witaminy B6, potasu, miedzi, magnezu. Zapobiega wzdęciom, poprawia perystaltykę jelit. Może łagodzić mdłości.

Składniki:

  • 1 szklanka młodego bobu,
  • 2 łyżki rukoli,
  • pół dojrzałego mango,
  • 5 sztuk pieczarek portobello,
  • ćwiartka cebuli czerwonej,
  • 1 duża suszona figa,
  • pół dojrzałego mango,
  • 1 szklanka kaszy amarantus,
  • 1 łyżka imbiru marynowanego,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 5 pomidorków koktajlowych,
  • rzodkiewka 3 sztuki,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soku z limonki,
  • 1 łyżka masła orzechowego,
  • garść orzechów pekan,
  • szczypta soli himalajskiej,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • ziarenka różowego pieprzu.

Wykonanie

Umyj rukolę, warzywa i mango pod bieżącą wodą, obierz ze skórki mango i awokado i pokrój je w kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Pieczarki pokrój w ćwiartki i podduś je na maśle z dodatkiem cebuli. Ułóż wszystkie składniki dookoła dna miski porcjami.  Amarantus ugotuj w lekko osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Odcedź i dodaj łyżeczkę oliwy z oliwek, posiekaną natkę pietruszki, posiekane orzechy pekan, dopraw do smaku. Bób ugotuj w lekko osolone wodzie około 15-20 minut. Odcedź, dopraw do smaku i dodaj łyżeczkę masła. Pomidorki koktajlowe pokrój w ćwiartki, dodaj marynowany imbir, ułóż składniki obok siebie razem z ostudzonym bobem. Na środku dna miski za pomocą łyżki do lodów ułóż 2 gałki kaszy amarantu. Całość posyp ziarenkami różowego pieprzu i posiekaną suszoną figą, skrop sokiem z limonki. Przygotuj sos winegret: w miseczce wymieszaj dokładnie masło orzechowe, pół łyżeczki oliwy z oliwek, musztardę, miód, sok z limonki, sól i pieprz. Polej danie sosem.

Autor: Katarzyna Arkuszyńska

0:00
0:00