Fenkuł – koper włoski w sosie pomidorowym

Przepis na pyszne danie z fenkułem – koprem włoskim. Poznaj jego właściwości odżywcze.

To proste danie z lekko podsmażonym koprem, a  następnie duszonym w bardzo aromatycznym sosie pomidorowym z ziołami i kaparami – niezwykle pyszne połączenie!

Fenkuł, czyli koper włoski to warzywo  wielu zastosowaniach, można je smażyć, dusić, piec, gotować i zawsze smakuje wybornie. Dlatego, jeśli jeszcze go nie próbowałeś – czas to zmienić. Dawnej stosowany był leczniczo i pomocniczo m.in. w dolegliwościach trawiennych. Ta bulwa dostarcza nam cennych mikroskładników.

Fenkuł jest niskokaloryczny i zawiera średnio 73 kalorii w jednej bulwie, 2.9 g białka i 17 g węglowodanów. Jest bogaty w potas i magnez, wapń, witaminę A, witaminę C, żelazo, witaminy z grupy B, witaminę D i K. Oprócz tego jest też naturalnym źródłem estrogenów.

Dzięki licznym zawartym w nim mikroskładnikom koper włoski ma właściwości antyoksydacyjne. Zawiera kombinację różnych fito składników w tym rutyny i kwercytyny, które mają działanie przeciwzapalne. Dodatkowo obecny w nim selen potęguje działanie antyoksydacyjne. Dzięki temu fenkuł wspiera działanie enzymów wątroby.

Do tego można przygotować z niego proste i bardzo smaczne danie, ciesząc się smakiem i prozdrowotnym działaniem. Do dzieła!

Przepis na fenkuł w sosie pomidorowym

Na 2 porcje potrzebujesz:

  • 2 bulwy kopru włoskiego – pokrojone w ćwiartki grubości 1 cm
  • oliwa z oliwek
  • 1 cebula – przekrojona w drobne paski
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka kaparów
  • 20 g suszonych, marynowanych pomidorów
  • 400 g obranych pomidorów – zblendowanych na puree
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki świeżego oregano
  • 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 1,5 łyżki miodu
  • szklanka wody
  • sól i pieprz do smaku
  • dodatkowo chleb, ryż lub kasza

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 180°C (funkcja z termoobiegiem). Rozgrzej oliwę na patelni i lekko podsmaż koper z obu stron przez około 2 minuty, następnie dodaj cebulę i smażyć przez kolejne 2 minuty. Dodaj czosnek, posiekane kapary i suszone pomidory, smaż jeszcze przez chwilę. Dodaj puree z pomidorów oraz wodę i tymianek.

Dopraw solą i pieprzem i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez 30 minut bez pokrywki.

W międzyczasie posmaruj kromki chleba odrobiną oliwy z oliwek i piecz je w piekarniku przez około 5 minut. Dodaj miód, oregano i bazylię.

Ułóż duszony fenkuł i podawaj z chlebem tostowym. Zamiast chleba, danie możesz podać z ryżem lub ulubiona kaszą.

Smacznego 🙂