To proste danie z lekko podsmażonym koprem, a następnie duszonym w bardzo aromatycznym sosie pomidorowym z ziołami i kaparami – niezwykle pyszne połączenie!
Fenkuł, czyli koper włoski to warzywo wielu zastosowaniach, można je smażyć, dusić, piec, gotować i zawsze smakuje wybornie. Dlatego, jeśli jeszcze go nie próbowałeś – czas to zmienić. Dawnej stosowany był leczniczo i pomocniczo m.in. w dolegliwościach trawiennych. Ta bulwa dostarcza nam cennych mikroskładników.
Fenkuł jest niskokaloryczny i zawiera średnio 73 kalorii w jednej bulwie, 2.9 g białka i 17 g węglowodanów. Jest bogaty w potas i magnez, wapń, witaminę A, witaminę C, żelazo, witaminy z grupy B, witaminę D i K. Oprócz tego jest też naturalnym źródłem estrogenów.
Dzięki licznym zawartym w nim mikroskładnikom koper włoski ma właściwości antyoksydacyjne. Zawiera kombinację różnych fito składników w tym rutyny i kwercytyny, które mają działanie przeciwzapalne. Dodatkowo obecny w nim selen potęguje działanie antyoksydacyjne. Dzięki temu fenkuł wspiera działanie enzymów wątroby.
Do tego można przygotować z niego proste i bardzo smaczne danie, ciesząc się smakiem i prozdrowotnym działaniem. Do dzieła!
Przepis na fenkuł w sosie pomidorowym
Na 2 porcje potrzebujesz:
- 2 bulwy kopru włoskiego – pokrojone w ćwiartki grubości 1 cm
- oliwa z oliwek
- 1 cebula – przekrojona w drobne paski
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka kaparów
- 20 g suszonych, marynowanych pomidorów
- 400 g obranych pomidorów – zblendowanych na puree
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżeczki świeżego oregano
- 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- 1,5 łyżki miodu
- szklanka wody
- sól i pieprz do smaku
- dodatkowo chleb, ryż lub kasza
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180°C (funkcja z termoobiegiem). Rozgrzej oliwę na patelni i lekko podsmaż koper z obu stron przez około 2 minuty, następnie dodaj cebulę i smażyć przez kolejne 2 minuty. Dodaj czosnek, posiekane kapary i suszone pomidory, smaż jeszcze przez chwilę. Dodaj puree z pomidorów oraz wodę i tymianek.
Dopraw solą i pieprzem i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez 30 minut bez pokrywki.
W międzyczasie posmaruj kromki chleba odrobiną oliwy z oliwek i piecz je w piekarniku przez około 5 minut. Dodaj miód, oregano i bazylię.
Ułóż duszony fenkuł i podawaj z chlebem tostowym. Zamiast chleba, danie możesz podać z ryżem lub ulubiona kaszą.
Smacznego 🙂