Fosfatydylocholina jest fosfolipidem, który naturalnie buduje błony naszych komórek. Uczestniczy w przemianie materii i jest źródłem energii. Jej odpowiednie spożycie może poprawić zdrowie. Przedstawiamy więcej informacji na temat jej zalet, dawkowania i skutków ubocznych.
Czym jest fosfatydylocholina?
Fosfatydylocholina jest fosfolipidem przyłączonym do cząsteczki choliny. Fosfolipidy zbudowane są z kwasów tłuszczowych, glicerolu i fosforu.
Jest obecna w każdej komórce ciała jako kluczowy element budujący błony komórkowe [1].
Fosfatydylocholina pełni szereg istotnych funkcji [1-7]:
- chroni układ nerwowy poprzez zwiększenie poziomu choliny i acetylocholiny w mózgu,
- pomaga rozkładać tłuszcze,
- wspiera pracę wątroby,
- buduje surfakant (mieszankę tłuszczów i białek) wyściełających nasze płuca i umożliwiającą oddychanie,
- wchodzi w skład śluzu wyściełającego i chroniącego nasze jelita.
Wraz z wiekiem poziom fosfatydylocholiny może ulegać obniżeniu. Według niektórych badań, pomiędzy 40 a 100 rokiem życia w mózgu dochodzi do 10% zmniejszenia jej ilości [2].
Niedobór choliny może obniżać poziomy fosfatydylocholiny w wątrobie, prowadząc do jej uszkodzenia [8].
Fosfatydylocholina jest również odpowiedzialna za produkcję lipoprotein o bardzo niskiej gęstości (VLDL) [9,10]
Niedobór fosfatydylocholiny
Niski poziom fosfatydylocholiny w mózgu obserwowany jest w chorobie Alzheimera [11,12] jak również w schizofrenii [13,14,15].
Z kolei niski poziom fosfatydylocholiny w wątrobie wiąże się z chorobą stłuszczeniową (NAFLD) [16].
Źródła w żywności
Pokarmy o najwyższej zawartości fosfatydylocholiny [18, 19]:
- Żółtka jaj (6,771 mg / 100 g),
- Wątroba wieprzowa (1668 mg / 100 g),
- Wątróbka drobiowa (1120 mg / 100 g),
- Soja (917 mg / 100 g),
- Wołowina (408 mg / 100 g),
- Pierś z kurczaka (391 mg / 100 g),
- Dorsz (331 mg / 100 g),
- Orzeszki ziemne (270 mg / 100 g),
- Ziemniak (38 mg / 100 g),
- Szpinak (37 mg / 100 g),
- Marchewka (23 mg / 100 g).
Fosfatydylocholina – właściwości i korzyści zdrowotne
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego (IBD)
Ocena kilku badań zastosowania fosfatydylocholiny u 316 pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego zmniejszyła nasilenie choroby, a nawet zapoczątkowała remisje. U niektórych pacjentów spowodowała nawet całkowite odstawienie leków (kortykosteroidów) [20-23].
Stosowanie fosfatydylocholiny przez 12 tygodni poprawiło objawy opornego na leczenie wrzodziejącego zapalenia jelita grubego [22].
Wrzody żołądka wywołane przez NLPZ
W kilku badaniach (z udziałem 345 uczestników) udowodniono, że fosfatydylocholina chroniła śluzówkę żołądka przed uszkodzeniami spowodowanymi przez niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ) [23-25].
Badania na modelu zwierzęcym wskazują również na potencjalny wpływ fosfatydylocholiny na zmniejszanie toksyczności NLPZ i zwiększenia ich właściwości terapeutycznych [26-29].
Rozwój mózgu niemowląt
Wiele badań dowodzi, że cholina (składnik fosfatydylocholiny) jest niezbędna dla rozwoju mózgu u płodu. Jej optymalne spożycie choliny w ciąży zapewnia prawidłową strukturę i funkcjonowanie mózgu, może poprawić pamięć i funkcje poznawcze, a nawet zapobiega wadom wrodzonym [30-34].
W jednym z przeglądów klinicznych suplementacja fosfatydylocholiny w ciąży może sprzyjać rozwojowi mózgu płodu i zapewniać ochronę przed chorobami psychicznymi [35].
W badaniu na grupie 49 kobiet w ciąży te osoby, które otrzymywały suplementy fosfatydylocholinyt, zgłaszały mniej problemów z koncentracją i mniejsze wycofanie społeczne u ich dzieci [36].
Badania wymagające poparcia
Przedstawiamy podsumowanie aktualnych badań na modelach zwierzęcych i komórkowych, które powinny zostać potwierdzone badaniami klinicznymi, aby można było ocenić ich skuteczność u ludzi. Nie należy interpretować ich jako sprzyjających korzyściom zdrowotnym, a raczej jako potencjalny kierunek do dalszych badań.
Wpływ na pamięć
Obniżony poziom fosfatydylocholiny wpływa na osłabienie lub utratę pamięci i dotyczy zwłaszcza osób z chorobą Alzheimera [37].
Suplementacja fosfatydylocholiny wśród 80 zdrowych młodych dorosłych poprawiła pamięć [38].
U myszy z demencją podawanie fosfatydylocholiny zwiększyło poziom choliny i acetylocholiny w mózgu, poprawiając pamięć i chroniąc mózg [39-42].
Zdrowie wątroby
Zarówno niedobór choliny, jak i fosfatydylocholiny może przyczyniać się do bezalkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD) [43-44].
Połączenie fosfatydylocholiny, ostropestu plamistego i witaminy E wpłynęło na znaczną poprawę enzymów wątrobowych, zmniejszenie insulinooporności i poprawę struktury wątroby u 179 pacjentów z NAFLD [45].
W badaniu na modelu zwierzęcym skrajny niedobór fosfatydylocholiny może powodować uszkodzenie wątroby, a nawet śmierć. Badanie wykazało również, że fosfatydylocholina może promować regenerację wątroby [46-47].
W innych badaniach na zwierzętach naukowcy zaobserwowali potencjał choliny i fosfatydylocholiny w zapobieganiu postępowi bezalkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby i zwiększeniu szans na przeżycie po operacji wątroby [48-50].
Wirusowe zapalenie wątroby typu B i C
W jednym z badań fosfatydylocholina pomogła w leczeniu przewlekłego wirusowego zapalenia wątroby typu C, ale nie w leczeniu zapalenia wątroby typu B [51].
Natomiast w badaniu z udziałem 15 pacjentów fosfatydylocholina pomogła w leczeniu przewlekłego wirusowego zapalenia wątroby typu B [52].
Konieczne są dalsze badania w celu oceny skuteczności fosfatydylocholiny w wirusowym zapaleniu wątroby typu B i C.
Rozkład tłuszczu (lipoliza)
Lipoliza polega na rozkładzie trójglicerydów na glicerol i wolne kwasy tłuszczowe. Fosfatydylocholina zwiększa aktywację receptora PPAR-gamma, odpowiedzialnego za ten proces [53,54].
Niektórzy lekarze stosują zastrzyki z fosfatydyloholiny bezpośrednio do złogów tłuszczu, co może powodować rozkładanie tłuszczu. Jednak z powodu braku wystarczających dowodów i badań klinicznych nie można jednoznacznie stwierdzić, czy to leczenie jest bezpieczne i skuteczne [55,56].
Według ograniczonych wstępnych dowodów mogą one również pomóc w tłuszczakach, łagodnych guzach spowodowanych nagromadzeniem tłuszczu. Jednak naukowcy podkreślili potrzebę dalszych dobrze zaprojektowanych badań [57].
Badania o nikłych dowodach
Przedstawione badania na modelach komórkowych i zwierzęcych stanowią interesujący kierunek dalszych badań, jednak nie stanowią żadnych potwierdzonych właściwości fosfatydylocholiny.
Układ nerwowy
Stany zapalne mogą zmniejszać produkcję nowych neuronów w hipokampie, regionie mózgu ważnym dla procesów uczenia się i zapamiętywania. Fosfatydylocholina zapobiegała zmniejszeniu tworzenia neuronów u myszy poprzez tłumienie TNF-alfa [58].
Fosfatydylocholina zwiększała aktywność enzymów antyoksydacyjnych (MDA, CAT) u szczurów z uszkodzeniami mózgu przez niedotlenienie [59].
Kamienie żółciowe
W jednym badaniu na myszach naukowcy zaobserwowali zdolność dietetycznej fosfatydylocholiny do zapobiegania tworzeniu się kamieni woreczka żółciowego [60].
Skutki uboczne i środki ostrożności dotyczące fosfatydylocholiny
W większości badań klinicznych fosfatydylocholina była bezpieczna i dobrze tolerowana. Jednak zdarzały się działania niepożądane, takie jak [61-64]:
- niestrawność,
- biegunka,
- nudności,
- wymioty,
- pocenie się.
Fosfatydylocholina wydaje się być bezpieczna dla kobiet w ciąży, ale przed suplementacją należy skonsultować się z lekarzem.
Ryzyko chorób serca
Produkty uboczne metabolizmu fosfatydylocholiny obejmują N-tlenek trimetyloaminy (TMAO), który może zwiększać ryzyko miażdżycy i chorób serca [65-67]. Jednak związek między TMAO i chorobami serca wciąż badany.
W jednym z badań u 26 uczestników suplementacja fosfatydylocholiny zwiększyła poziom trójglicerydów we krwi. Jednak w tym samym badaniu fosfatydylocholina obniżył homocysteinę, która jest potencjalnym czynnikiem ryzyka chorób serca [68].
Potrzebne są dalsze, aby wyjaśnić wpływ suplementacji fosfatydylocholiny na zdrowie serca.
Suplementy i dawkowanie fosfatydylocholiny
Suplementy fosfatydylocholiny nie zostały zatwierdzone przez FDA do użytku medycznego. Ogólnie rzecz biorąc, organy regulacyjne nie zapewniają jakości, bezpieczeństwa i skuteczności suplementów. Należy skonsultować jej suplementację z lekarzem.
Fosfatydylocholina może być podawana w kapsułkach, tabletkach i zastrzykach. Natomiast jej dawki najlepiej dobierać indywidualnie pod nadzorem lekarza.
W badaniach klinicznych stosowano różne doustne dawki fosfatydylocholiny, w zakresie od 0,5 do 4 g dziennie przez okres do 12 tygodni [69-71].
Zastrzyki z fosfatydylocholiny zawierały od 40 cm3 do 60 cm3 [73].
Bibliografia:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3316137/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3565322/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3562414/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7782901/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23295697/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22134222/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10690951/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16144842/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21979151/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3343237/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12898349/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10411344/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18778095/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28152600/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15219471/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22095799/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22095799/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12730414/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257636/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1774598/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24796768/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20048683/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17975182/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21081908/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3353548/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22100851/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9558035/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11408553/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19366347/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2438605/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2430654/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29451849/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16504295/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4466850/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4466850/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5892450/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26402628/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9377589/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26268328/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7782901/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8569416/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4997672/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23703836/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26773011/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22343419/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1497696/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16144842/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22095799/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1497696/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15975496/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9684137/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6757621/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26331321/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23911798/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14558399/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23621400/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25013540/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21937953/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15549708/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12837851/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4466850/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24796768/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20048683/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17975182/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3086762/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4526767/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23614584/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15916468/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15951544/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17975182/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20048683/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24796768/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3486781/