Glutation – gwiazda wśród antyoksydantów!

Glutation wpływa na prawidłowe działanie układu odpornościowego, oczyszcza z toksyn i eliminuje szkodliwe substancje.

Glutation - najlepszy antyoksydant

W rankingu najlepszych antyoksydantów, stojących na straży komórek, w czołówce z pewnością znalazłyby się wszystkim dobrze znane witaminy A, E, C, a także selen. Mało kto by podejrzewał, że pierwsze miejsce należy się, niezaprzeczalnie, tak mało znanej substancji, jaką jest glutation. To niezwykle interesujące białko ma mistrzowskie umiejętności obronne. Jako najsilniejszy przeciwutleniacz potrafi uporać się z naprawdę licznymi zagrożeniami i to w bardzo szybkim tempie.

Obecnie istnieje coraz więcej czynników, które zakłócają równowagę komórek naszego organizmu i powodują nagromadzenie się bardzo szkodliwych dla niego wolnych rodników. Jedne z najwrażliwszych na ich działanie są organella komórkowe – mitochondria. Konsekwencje ich zaburzonej pracy są bardzo poważne i mogą prowadzić do powstania wielu chorób. Posiadają one jednak licznych obrońców, do których zaliczamy pewne enzymy. Jednym z najważniejszych jest peroksydaza glutationowa która, aby prawidłowo wypełniała powierzone jej zadanie, potrzebuje bardzo ważnego składnika, jakim jest glutation. Stanowi on niezwykle istotną substancję mitotropową, obecną w każdej komórce naszego ciała i szczególnie potrzebną  naszym centrom energetycznym, czyli mitochondriom.

Poziom glutationu w organizmie odzwierciedla stan naszego zdrowia  

Wyjątkowość glutationu jest nie do podważenia. Jego poziom stanowi wyznacznik zdrowia. Niskie jego stężenie w krwi jest oznaką problemów organizmu z samoistną detoksykacją. Największe jego zasoby znajdują się w wątrobie, nerkach i oczach, a jego niedobory mogą objawiać się dysfunkcjami tych narządów. Obniżony poziom glutationu obserwuje się przy wielu chorobach cywilizacyjnych jak: nowotwory, nadciśnienie tętnicze, astma, miażdżyca, także zwyrodnienie plamki żółtej, zaćma oraz w schorzeniach neurodegeneracyjnych. W wielu przypadkach leczenie ukierunkowane na podwyższenie jego stężenia okazuje się niezwykle skuteczne. Ponadto glutation jako antyoksydant wyróżnia się także zdolnością do odtruwania organizmu i usuwania metali ciężkich oraz regulacją komórek odpornościowych. Istotnie wpływa również na wiele innych układów m.in.: układ nerwowy, pokarmowy i sercowo-naczyniowy.

Organizm potrzebuje odpowiedniej formy oraz stężenia antyoksydacyjnego glutationu

Nasze komórki zaopatrzone we właściwe substraty oraz energię wytwarzają samodzielnie pewne jego ilości, niewielkie dawki dostarczamy także wraz z pożywaniem. Jeśli jednak na skutek zbyt dużego obciążenia organizmu m.in. przez palenie papierosów, nadużywanie alkoholu, wysiłek fizyczny, stres oraz procesy starzenia się nasze mitochondria, oraz ich linia obronna ulegną uszkodzeniu, również synteza glutationu znacząco spada. Jest to zjawisko bardzo niekorzystne. Zachodzi wówczas potrzeba natychmiastowego uzupełnienia poziomu glutaminionu, ze względu na jego właściwości antyoksydacyjne, a najskuteczniejszym sposobem jest suplementacja. Przy wyborze odpowiedniego preparatu należy kierować się jego najwyższą przyswajalnością oraz bezpieczeństwem stosowania.

Preparat Glutathion MSE stanowi doskonałe rozwiązanie, ponieważ zawiera wysoką dawkę zredukowanego glutationu (GSH), a tylko taka forma gwarantuje jego natychmiastowe działanie wewnątrz komórki i ochronę mitochondriów. Zapewnia to skuteczne uzupełnienie niedoborów tej substancji, przy jak najwyższym poziomie bezpieczeństwa. Dodatkowo zawarty w preparacie glutation występuje w towarzystwie odpowiednio dobranych składników – witaminy C, E, B12, cynku, selenu, manganu oraz kwasu foliowego. Ich obecność wspomaga aktywność glutationu, a także wzmacnia antyoksydacyjne mechanizmy. 

 

  1. Kuklinski Bodo, Schemionek Anja. (2014). Medycyna mitochondrialna. Nowatorska metoda na pozornie nieuleczalne choroby.
  2. Łukaszewicz-Hussain A. (2003). Rola glutationu i enzymów z nim związanych w procesach antyoksydacyjnych organizmu. Med. Pracy, 54(5), 473-479.
  3. Marí M., Morales A., Colell A., García-Ruiz C., Kaplowitz N., Fernández-Checa J. C. (2013). Mitochondrial glutathione: features, regulation and role in disease. Biochimica et Biophysica Acta (BBA)-General Subjects, 1830(5), 3317-3328.
  4. Marí M., Morales A., Colell A., García-Ruiz C., Fernández-Checa J. C. (2009). Mitochondrial glutathione, a key survival antioxidant. Antioxidants & redox signaling, 11(11), 2685-2700.