Jajka po benedyktyńsku w towarzystwie łososia

Przedstawiamy przepis na zdrowe i wysublimowane śniadanie z jajkami po wiedeńsku i łososiem.

Jaja po benedyktyńsku to wysublimowana forma jajek na miękko. Nasza propozycja to śniadanie białkowo — tłuszczowe w towarzystwie dużej ilości warzyw. Jajka zawierają zestaw witamin A, E, D i K oraz witaminy z grupy B, a także fosfor, potas, wapń, żelazo, magnez, cynk, selen. A do tego kwasy omega 3 i omega 6, cholinę, beta-karoten i zeaksantynę.

Spożywanie jajek wpływa korzystnie na odporność, funkcjonowanie układu nerwowego i układu kostnego. Spożywanie choliny przez kobiety w ciąży zapobiega wadom cewy nerwowej u płodu. Witaminy z grupy B i kwasy omega 3 przynoszą korzyści, jeśli chcesz mieć piękne włosy, skórę i paznokcie. 

Składniki:

  • 2 jaja eco rozmiar M,
  • 80 g łososia dzikiego bez skóry,
  • pół dojrzałego awokado, 
  • sałata rzymska 4 liście
  • papryka żółta mała,
  • 4 pomidorki koktajlowe,
  • pół czerwonej cebuli,
  • oliwki zielone- łyżka,
  • oliwki czarne – łyżka,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól morska,
  • pieprz różowy kilka ziarenek,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki bio,
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej, pół łyżeczki masła.

Wykonanie: 

Umyj łososia pod bieżącą wodą, skrop go cytryną i oliwą z oliwek. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C i piecz go przez  30  minut. Umyj dokładnie wszystkie warzywa i pokrój paprykę w kostkę. Dodaj oliwki i pomidorki przekrojone na pół. Połóż na sałacie i dodaj pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Następnie podziel łososia na 2 kawałki i połóż na sałacie. Polej sosem winegret: oliwa z oliwek, sól, pieprz różowy, sok z cytryny, musztarda francuska. Udekoruj całość posiekaną natką pietruszki i awokado pokrojonym w paski.

Jajka po benedyktyńsku: 

Wbij jajka do szklanki z grubszego szkła, miseczki lub słoiczka, tak, aby żółtko nie rozpłynęło się. W rondelku zagotuj wodę i zmniejsz ogień. Do rondelka wstaw naczynie z jajkiem i poczekaj, aż się zetnie białko. Większe jajka potrzebują około 6 minut. Te mniejsze 4-5 minut. Ważne jest, aby żółtko zostało płynne. Dodaj pół łyżeczki masła. Oprósz solą, pieprzem i natką pietruszki.

Autorki: K. Arkuszyńska i M. Litwa

0:00
0:00