Jaja po benedyktyńsku to wysublimowana forma jajek na miękko. Nasza propozycja to śniadanie białkowo — tłuszczowe w towarzystwie dużej ilości warzyw. Jajka zawierają zestaw witamin A, E, D i K oraz witaminy z grupy B, a także fosfor, potas, wapń, żelazo, magnez, cynk, selen. A do tego kwasy omega 3 i omega 6, cholinę, beta-karoten i zeaksantynę.
Spożywanie jajek wpływa korzystnie na odporność, funkcjonowanie układu nerwowego i układu kostnego. Spożywanie choliny przez kobiety w ciąży zapobiega wadom cewy nerwowej u płodu. Witaminy z grupy B i kwasy omega 3 przynoszą korzyści, jeśli chcesz mieć piękne włosy, skórę i paznokcie.
Składniki:
- 2 jaja eco rozmiar M,
- 80 g łososia dzikiego bez skóry,
- pół dojrzałego awokado,
- sałata rzymska 4 liście
- papryka żółta mała,
- 4 pomidorki koktajlowe,
- pół czerwonej cebuli,
- oliwki zielone- łyżka,
- oliwki czarne – łyżka,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- sól morska,
- pieprz różowy kilka ziarenek,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki bio,
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej, pół łyżeczki masła.
Wykonanie:
Umyj łososia pod bieżącą wodą, skrop go cytryną i oliwą z oliwek. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C i piecz go przez 30 minut. Umyj dokładnie wszystkie warzywa i pokrój paprykę w kostkę. Dodaj oliwki i pomidorki przekrojone na pół. Połóż na sałacie i dodaj pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Następnie podziel łososia na 2 kawałki i połóż na sałacie. Polej sosem winegret: oliwa z oliwek, sól, pieprz różowy, sok z cytryny, musztarda francuska. Udekoruj całość posiekaną natką pietruszki i awokado pokrojonym w paski.
Jajka po benedyktyńsku:
Wbij jajka do szklanki z grubszego szkła, miseczki lub słoiczka, tak, aby żółtko nie rozpłynęło się. W rondelku zagotuj wodę i zmniejsz ogień. Do rondelka wstaw naczynie z jajkiem i poczekaj, aż się zetnie białko. Większe jajka potrzebują około 6 minut. Te mniejsze 4-5 minut. Ważne jest, aby żółtko zostało płynne. Dodaj pół łyżeczki masła. Oprósz solą, pieprzem i natką pietruszki.
Autorki: K. Arkuszyńska i M. Litwa