Kakaowy krem kanapkowy

Poznaj przepis na kakaowy krem bez laktozy, bez orzechów i rafinowanego oleju palmowego.

Bez orzechów, bez rafinowanego oleju palmowego, bezpiecznie i pysznie. Jeżeli chcesz, olej kokosowy możesz zastąpić w tym przepisie czerwonym olejem palmowym, w stosunku 1:1, jednak krem nabierze lekko pomarańczowego koloru

Krem kakaowy przepis

Do przygotowania tego kremu kanapkowego potrzebujesz tylko 4 składników i…dużo samozaparcia, żeby nie wyjeść gotowego kremu łyżką.

Potrzebujesz:

  • 400 g pełnotłustego mleka kokosowego z puszki (nie light) w temperaturze pokojowej
  • 100 g ksylitolu, erytrytolu lub brązowego cukru trzcinowego – idealnie zmielonego na puder
  • 40 g niesłodzonego kakao (może być w jakości RAW)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • Szczypta soli, aromat waniliowy lub prawdziwa wanilia do smaku

Wykonanie:

Mleko kokosowe przelej do rondelka, zagotuj z solą oraz wanilią i gotuj na niewielkim ogniu przez około 5 minut, zdejmij z ognia, ostudź lekko (wyjmij wanilię), a następnie przelej do głębokiego naczynia.

W osobnym naczyniu wymieszaj ze sobą kakao i cukier, po czym dodaj je do mleka kokosowego i zmiksuj mikserem ręcznym na jednolitą masę bez grudek. Odstaw na około 10 minut, a następnie dodaj olej kokosowy. Całość krótko zmiksuj i natychmiast przełóż do zakręcanego słoika typu twist.

Gotowy krem przechowuj w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej i zużyj w ciągu następnych 4-5 dni.

Rada: Krem możesz podzielić też na dwie porcje: połowę zużyj na bieżąco, a drugą połowę przechowuj w lodówce, w ten sposób kremem będziesz mógł cieszyć się nieco dłużej, o ile oczywiście ktoś się nim wcześniej nie zaopiekuje 🙂

Smacznego i na zdrowie!

Autor: Sylwia Grodzicka