Bez orzechów, bez rafinowanego oleju palmowego, bezpiecznie i pysznie. Jeżeli chcesz, olej kokosowy możesz zastąpić w tym przepisie czerwonym olejem palmowym, w stosunku 1:1, jednak krem nabierze lekko pomarańczowego koloru
Krem kakaowy przepis
Do przygotowania tego kremu kanapkowego potrzebujesz tylko 4 składników i…dużo samozaparcia, żeby nie wyjeść gotowego kremu łyżką.
Potrzebujesz:
- 400 g pełnotłustego mleka kokosowego z puszki (nie light) w temperaturze pokojowej
- 100 g ksylitolu, erytrytolu lub brązowego cukru trzcinowego – idealnie zmielonego na puder
- 40 g niesłodzonego kakao (może być w jakości RAW)
- 2 łyżki oleju kokosowego
- Szczypta soli, aromat waniliowy lub prawdziwa wanilia do smaku
Wykonanie:
Mleko kokosowe przelej do rondelka, zagotuj z solą oraz wanilią i gotuj na niewielkim ogniu przez około 5 minut, zdejmij z ognia, ostudź lekko (wyjmij wanilię), a następnie przelej do głębokiego naczynia.
W osobnym naczyniu wymieszaj ze sobą kakao i cukier, po czym dodaj je do mleka kokosowego i zmiksuj mikserem ręcznym na jednolitą masę bez grudek. Odstaw na około 10 minut, a następnie dodaj olej kokosowy. Całość krótko zmiksuj i natychmiast przełóż do zakręcanego słoika typu twist.
Gotowy krem przechowuj w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej i zużyj w ciągu następnych 4-5 dni.
Rada: Krem możesz podzielić też na dwie porcje: połowę zużyj na bieżąco, a drugą połowę przechowuj w lodówce, w ten sposób kremem będziesz mógł cieszyć się nieco dłużej, o ile oczywiście ktoś się nim wcześniej nie zaopiekuje 🙂
Smacznego i na zdrowie!
Autor: Sylwia Grodzicka