Szpinak jest warzywem bogatym w foliany, witaminę K, A, E i C. Z minerałów zawiera fosfor, magnez, żelazo, wapń, potas. Jest niskokaloryczny i pomaga w zaparciach ze względu na zawartość błonnika. Polecamy ten zielony koktajl na drugie śniadanie lub lekką kolację.
W przepisie wykorzystujemy mleko kokosowe zawierające m.in. witaminę E, która jest wspaniałym przeciwutleniaczem oraz minerały takie jak: fosfor, potas, magnez, żelazo. Dodatkowo jest bogate w kwas laurynowy, który regeneruje jelita i działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie oraz pomaga zwalczać infekcje jelitowe.
Uwaga! Szpinak jest przeciwwskazany dla osób z kamicą nerkową, ponieważ zawiera kwas szczawiowy. Osoby z niedoczynnością tarczycy, powinny go oddzielać kilka godzin od przyjmowanych leków.
Składniki:
- 150 g szpinaku,
- 1 banan,
- 1 jabłko,
- 1 kiwi,
- 1 szklanka mleko kokosowego, bio organic,
- 1 łyżka siemienia lnianego,
- 5 malin do ozdoby i listki mięty.
Wykonanie:
Umyj i obierz owoce. Wszystkie składniki wrzuć do blendera kielichowego. Zielony koktajl przelej do pięknej szklanki, na wierzch ułóż maliny i miętę.
Smacznego!