Kasza bulgur stanowi bogactwo błonnika, witamin (witaminy z grupy B w tym kwas foliowy, witaminy A, K i E) oraz minerałów (potas, magnez, fosfor, wapń, żelazo, cynk). Pasuje do dań z dużą ilością ziół, o orientalnym aromacie.
Poprawia perystaltykę jelit, jest lekkostrawna, a zarazem daje sytość i ma niski indeks glikemiczny. Kasz bulgur polecana jest osobom borykającym się z wysoką glikemią i podwyższonym poziomem cholesterolu. Ponadto zapobiega zaparciom i łagodzi stany zapalne. Warto wybierać bulgur z upraw bio. Potas zawarty w kaszy obniża ciśnienie i wspomaga pracę serca.
UWAGA! Nie jest to kasza zalecana osobom z celiakią, ponieważ zawiera gluten.
Składniki:
- 250 g kaszy bulgur bio drobnoziarnistej,
- 4 łyżki pasty pomidorowej,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 czerwona cebula,
- 1/4 łyżeczki płatków chili,
- 2 łyżki świeżej posiekanej kolendry,
- 1 żółta papryka,
- 1 duży ogórek,
- 1 duży pomidor,
- 2 łyżki ziarenek granatu,
- zielony koperek do ozdoby,
- garść szpinaku,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- sok z połówki limonki,
- 1 łyżka masła,
- sól himalajska z młynka i kolorowy pieprz świeżo zmielony.
Wykonanie:
Ugotuj kaszę na sypko w lekko osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Wybierz kaszę w pudełku papierowym, nie gotuj nigdy kaszy w woreczkach foliowych. Odcedź ją. W między czasie rozpuść na rozgrzanej patelni masło i podsmaż pół czerwonej cebuli i drobno posiekany ząbek czosnku. Dodaj pastę pomidorową, przypraw do smaku i wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj ciepłą pastę do ugotowanej kaszy i dokładnie wymieszaj (zagniataj łyżką aż cała kasza będzie miała czerwony kolor). Dołóż posiekaną kolendrę oraz płatki chili i wymieszaj dokładnie. Gdyby konsystencja była za gęsta, dolej odrobinę oliwy z oliwek. Posiekaj na bardzo drobne kawałki połówkę cebuli, pomidora oraz paprykę. Dopraw oliwą z oliwek, solą, pieprzem oraz sokiem z limonki. Do miski przełóż umyty osuszony szpinak, skrop go oliwą. Następnie połóż na niego kaszę. Kolejna warstwa to drobno posiekane warzywa. Na koniec potrawę udekoruj ziarenkami granatu i gałązkami świeżego koperku.