Orientalna kasza bulgur na szpinaku

Wypróbuj przepis na wegetariańską sałatkę z kaszą bulgur i warzywami. Idealna jako sycąca kolacja lub lunch do pracy. Przepis od dietetyk Katarzyny Arkuszyńskiej.

Kasza bulgur stanowi bogactwo błonnika, witamin (witaminy z grupy B w tym kwas foliowy, witaminy A, K i E) oraz minerałów (potas, magnez, fosfor, wapń, żelazo, cynk). Pasuje do dań z dużą ilością ziół, o orientalnym aromacie.

Poprawia perystaltykę jelit, jest lekkostrawna, a zarazem daje sytość i ma niski indeks glikemiczny. Kasz bulgur polecana jest osobom borykającym się z wysoką glikemią i podwyższonym poziomem cholesterolu. Ponadto zapobiega zaparciom i łagodzi stany zapalne. Warto wybierać bulgur z upraw bio. Potas zawarty w kaszy obniża ciśnienie i wspomaga pracę serca.

UWAGA! Nie jest to kasza zalecana osobom z celiakią, ponieważ zawiera gluten.

Składniki:

  • 250 g kaszy bulgur bio drobnoziarnistej,
  • 4 łyżki pasty pomidorowej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1/4 łyżeczki płatków chili,
  • 2 łyżki świeżej posiekanej kolendry,
  • 1 żółta papryka,
  • 1 duży ogórek,
  • 1 duży pomidor,
  • 2 łyżki ziarenek granatu,
  • zielony koperek do ozdoby,
  • garść szpinaku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sok z połówki limonki,
  • 1 łyżka masła,
  • sól himalajska z młynka i kolorowy pieprz świeżo zmielony.

Wykonanie:

Ugotuj kaszę na sypko w lekko osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Wybierz kaszę w pudełku papierowym, nie gotuj nigdy kaszy w woreczkach foliowych. Odcedź ją. W między czasie rozpuść na rozgrzanej patelni masło i podsmaż pół czerwonej cebuli i drobno posiekany ząbek czosnku. Dodaj pastę pomidorową, przypraw do smaku i wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj ciepłą pastę do ugotowanej kaszy i dokładnie wymieszaj (zagniataj łyżką aż cała kasza będzie miała czerwony kolor). Dołóż posiekaną kolendrę oraz płatki chili i wymieszaj dokładnie. Gdyby konsystencja była za gęsta, dolej odrobinę oliwy z oliwek. Posiekaj na bardzo drobne kawałki połówkę cebuli, pomidora oraz paprykę. Dopraw oliwą z oliwek, solą, pieprzem oraz sokiem z limonki. Do miski przełóż umyty osuszony szpinak, skrop go oliwą. Następnie połóż na niego kaszę. Kolejna warstwa to drobno posiekane warzywa. Na koniec potrawę udekoruj ziarenkami granatu i gałązkami świeżego koperku.

0:00
0:00