Bifidobacterium longum – poznaj ich korzystny wpływ na zdrowie

Przedstawiamy prozdrowotne działanie Bifidobacterium longum. W jakich produktach znajdziemy tę wartościową bakterię probiotyczną?

Korzyści zdrowotne - Bifidobacterium longum

Bifidobacterium longum jest bardzo skutecznym probiotykiem, który wzmacnia odporność. Dodatkowo ten szczep pełni wiele innych funkcji w organizmie: może łagodzić alergie, celiakię i IBS. Przeczytaj o wielu innych korzyściach jego stosowania.

Czym jest Bifidobacterium longum?

Bifidobacterium longum jest gram-dodatnią bakterią. To pożądany i fizjologiczny szczep bakterii probiotycznych, który pełni wiele korzystnych funkcji w organizmie.

Jest jednym z najlepiej poznanych do tej pory szczepów.  Jego obecność wspiera odporność, zmniejsza dolegliwości towarzyszące alergii, celiakii i IBS.

W 2002 roku B. infantis B. longum i B. suis zostały zaklasyfikowane jako jeden gatunek o nazwie B. longum z podtypami infantis, longum i suis.1

Korzyści zdrowotne

  1. Zmniejsza stany zapalne

Badano wpływ suplementacji B. longum ssp. infantis przez 6–8 tygodni na poziom markerów zapalnych (białka C-reaktywnego (CRP), czynnika martwicy nowotworów α (TNF-α) i interleukiny-6) i poziom cytokin  w osoczu u pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, zespołem przewlekłego zmęczenia i łuszczycą. Wyniki wskazują na zdolność B. longum do zmniejszania prozapalnych biomarkerów oraz działanie immunomodulujące.2

Podobnie B.longum zmniejsza stan zapalny i łagodzi objawy u pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego.3

  1. Wspiera odporność

Udowodniono korzystne działanie tego szczepu na funkcje układu odpornościowego.4 Przyjmowanie B longum ssp. infantis. infantis selektywnie promuje odpowiedź immunologiczną, co sugeruje, że ten szczep może mieć zastosowanie terapeutyczne u pacjentów z chorobą zapalną5.

B. longum ssp. infantis ma silne działanie immunomodulujące i stymuluje funkcje odpornościowe u osób starszych6,7.

  1. Zwalcza infekcje

Szczep B. longum pomaga zmniejszyć występowanie gorączki u osób szczepionych przeciwko grypie.8

Niemowlęta, którym podawano B.longum, wykazywały mniejszą liczbę infekcji dróg oddechowych.9

B. longum łagodzi objawy, zmniejsza śmiertelność i tłumi stany zapalne w dolnych drogach oddechowych u myszy zakażonych grypą10,11. Ponadto hamuje zakażenie rotawirusem u myszy.12

Doustne podawanie B. longum chroni myszy przed sepsą jelitową wywołaną przez P. aeruginosa13.

  1. Łagodzi objawy zespół jelita drażliwego (IBS)

Coraz częściej występującym schorzeniem jest zespół jelita drażliwego (IBS). Ze względu na niejednorodną patogenezę brakuje skutecznych metod leczenia, a taką szansę stwarza B. longum infantis. Dwa randomizowane, kontrolowane badania potwierdziły jego skuteczność w zmniejszaniu stanu zapalnego jelit i objawów IBS bez skutków ubocznych14. Wykazano, że B. longum infantis łagodzi wiele objawów IBS m.in.: zmniejsza ból  i dyskomfort w jamie brzusznej, wzdęcia oraz trudności w wypróżnianiu15,16.

  1. Zmniejsza dolegliwości w chorobach zapalnych jelit

Ponadto szczep ten, może łagodzić dolegliwości u chorych na wrzodziejące zapalenie jelita grubego17 i zmniejszać markery prozapalne18.

  1. Łagodzi objawy celiakii

Osoby cierpiące na celiakię również powinny zainteresować się tym szczepem, gdyż jak dowodzi jedno z badań, B. longum poprawił skład mikroflory jelitowej i parametry immunologiczne u dzieci ze zdiagnozowaną celiakią.19

Probiotyk zawierający B. longum infantis łagodził objawy żołądkowo-jelitowe u osób z celiakią niebędących w trakcie leczenia.20

  1. Reguluje cholesterol

Suplementacja probiotyku z B. longum może pomoc osobom z umiarkowaną hipercholesterolemią obniżyć poziom cholesterolu całkowitego.21

W modelu zwierzęcym suplementacja B. longum znacząco zmniejszyła całkowity cholesterol i odkładanie lipidów w wątrobie oraz pozytywnie wpłynęła na czynność wątroby i nerek szczurów z hipercholesterolemią.22

  1. Wspiera pracę wątroby

B. longum okazuje się korzystny także dla zdrowia wątroby, a w połączeniu z fruktooligosacharydami (cukry złożone stanowiące pożywkę dla bakterii) wpływa na unormowanie markerów wątrobowych (w tym AST i wskaźnik stanu zapalnego CRP) u pacjentów z bezalkoholowym stłuszczeniowym zapaleniem wątroby (NASH)23.

B. longum i frukto-oligosacharydy poprawiły także parametry biochemiczne u pacjentów z marskością wątroby w początkowym jej stadium24.

  1. Zmniejsza nasilenie depresji

Probiotyki jelitowe odgrywają znaczącą rolę w komunikacji między jelitami a mózgiem. W badaniu kontrolowanym placebo stwierdzono, że probiotyczny szczep B.longum zmniejsza nasilenie depresji.25

Obszerna metaanaliza potwierdza potencjalną rolę probiotyków w tym szczepu B.longum w zmniejszaniu ryzyka depresji. Potrzebne są jednak dalsze badania26.  

  1. Łagodzi alergie

Spożycie jogurtu lub proszku uzupełnionego B. longum łagodziło objawy i obniżało poziom markerów zapalnych w alergii u osób z sezonowym alergicznym zapaleniem błony śluzowej nosa spowodowanym przez pyłek cedru japońskiego (Japanese cedar pollen (JCP))27,28.

Zastosowanie B. longum łagodziło objawy takie jak, nieżyt i niedrożność nosa, a także dolegliwości oczu i gardła29.

B. longum łagodzi alergiczne zapalenie dróg oddechowych30 oraz objawy alergii pokarmowej u myszy31.

Źródła w żywności

B. longum występuje w wielu produktach fermentowanych oraz można go dostać w postaci suplementu probiotycznego. Produkty bogate w ten szczep to:

  • kapusta kiszona,
  • kefir,
  • jogurt,
  • miso,
  • tempeh,
  • kombucza.

Suplementacja

Poza produktami fermentowanymi, B. longum może być dostarczony z suplementów, zarówno jako pojedynczy szczep lub w połączeniu z innymi probiotykami, zwiększając zakres działania. Aby jego użycie było skuteczne warto sprawdzić dawkę, najlepiej powyżej miliarda CFU (jednostek tworzących kolonię). Stosowanie suplementacji probiotycznej warto skonsultować z lekarzem i dokładnie przestrzegać zalecanej dawki i stosowania wskazanego przez producenta.

Bezpieczeństwo stosowania

B. longum jest uważany za bezpieczny, ale należy zachować ostrożność w jego stosowaniu u osób z obniżoną odpornością, niewydolnością narządów i zaburzoną barierą jelitową, ponieważ mogą prowadzić do wystapienia zakażenia.

Bibliografia:

0:00
0:00