Bifidobacterium longum – poznaj ich korzystny wpływ na zdrowie

Przedstawiamy prozdrowotne działanie Bifidobacterium longum. W jakich produktach znajdziemy tę wartościową bakterię probiotyczną?

Korzyści zdrowotne - Bifidobacterium longum

Bifidobacterium longum jest bardzo skutecznym probiotykiem, który wzmacnia odporność. Dodatkowo ten szczep pełni wiele innych funkcji w organizmie: może łagodzić alergie, celiakię i IBS. Przeczytaj o wielu innych korzyściach jego stosowania.

Czym jest Bifidobacterium longum?

Bifidobacterium longum jest gram-dodatnią bakterią. To pożądany i fizjologiczny szczep bakterii probiotycznych, który pełni wiele korzystnych funkcji w organizmie.

Jest jednym z najlepiej poznanych do tej pory szczepów.  Jego obecność wspiera odporność, zmniejsza dolegliwości towarzyszące alergii, celiakii i IBS.

W 2002 roku B. infantis, B. longum i B. suis zostały zaklasyfikowane jako jeden gatunek o nazwie B. longum z podtypami infantis, longum i suis [1].

 

Korzyści zdrowotne

  1. Zmniejsza stany zapalne

Badano wpływ suplementacji B. longum ssp. infantis przez 6–8 tygodni na poziom markerów zapalnych (białka C-reaktywnego (CRP), czynnika martwicy nowotworów α (TNF-α) i interleukiny-6) i poziom cytokin  w osoczu u pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, zespołem przewlekłego zmęczenia i łuszczycą. Wyniki wskazują na zdolność B. longum do zmniejszania prozapalnych biomarkerów oraz działanie immunomodulujące. [2]

Podobnie B.longum zmniejsza stan zapalny i łagodzi objawy u pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego [3].

  1. Wspiera odporność

Udowodniono korzystne działanie tego szczepu na funkcje układu odpornościowego [4].

Przyjmowanie B longum ssp. infantis. infantis selektywnie promuje odpowiedź immunologiczną, co sugeruje, że ten szczep może mieć zastosowanie terapeutyczne u pacjentów z chorobą zapalną. [5]

B. longum ssp. infantis ma silne działanie immunomodulujące i stymuluje funkcje odpornościowe u osób starszych [6, 7].

  1. Zwalcza infekcje

Szczep B. longum pomaga zmniejszyć występowanie gorączki u osób szczepionych przeciwko grypie [8].

Niemowlęta, którym podawano B.longum wykazywały mniejszą liczby infekcji dróg oddechowych [9].

B. longum łagodzi objawy, zmniejsza śmiertelność i tłumi stany zapalne w dolnych drogach oddechowych u myszy zakażonych grypą [10, 11]. Ponadto hamuje zakażenie rotawirusem u myszy [12].

Doustne podawanie B. longum chroni myszy przed sepsą jelitową wywołaną przez P. aeruginosa [13].

  1. Łagodzi objawy zespół jelita drażliwego (IBS)

Coraz częściej występującym schorzeniem jest zespół jelita drażliwego (IBS). Ze względu na niejednorodną patogenezę brakuje skutecznych metod leczenia, a taką szansę stwarza B. longum infantis.

Dwa randomizowane, kontrolowane badania potwierdziły jego skuteczność w zmniejszaniu stanu zapalnego jelit i objawów IBS bez skutków ubocznych [14].

Wykazano, że B. longum infantis łagodzi wiele objawów IBS m.in.: zmniejsza ból  i dyskomfort w jamie brzusznej, wzdęcia oraz trudności w wypróżnianiu [15, 16].

  1. Zmniejsza dolegliwości w chorobach zapalnych jelit

Ponadto szczep ten, może łagodzić dolegliwości u chorych na wrzodziejące zapalenie jelita grubego [17] i zmniejszać markery prozapalne [18].

  1. Łagodzi objawy celiakii

Osoby cierpiące na celiakię również powinny zainteresować się tym szczepem, gdyż jak dowodzi jedno z badań, B. longum poprawił skład mikroflory jelitowej i parametry immunologiczne u dzieci ze zdiagnozowaną celiakią [19].

Probiotyk zawierający B. longum infantis łagodził objawy żołądkowo-jelitowe u osób z celiakią nie będących w trakcie leczenie [20].

  1. Reguluje cholesterol

Suplementacja probiotyku z B. longum może pomoc osobom z umiarkowaną hipercholesterolemią obniżyć poziom cholesterolu całkowitego [21].

W modelu zwierzęcym suplementacja B. longum znacząco zmniejszyła całkowity cholesterol i odkładanie lipidów w wątrobie oraz pozytywnie wpłynęła na czynność wątroby i nerek szczurów z hipercholesterolemią [22].

  1. Wspiera pracę wątroby

B. longum okazuje się korzystny także dla zdrowia wątroby, a w połączeniu z fruktooligosacharydami (cukry złożone stanowiące pożywkę dla bakterii) wpływa na unormowanie markerów wątrobowych (w tym AST i wskaźnik stanu zapalnego CRP) u pacjentów z bezalkoholowym stłuszczeniowym zapaleniem wątroby (NASH) [23].

B. longum i frukto-oligosacharydy poprawiły także parametry biochemiczne u pacjentów z marskością wątroby w początkowym jej stadium [24].

  1. Zmniejsza nasilenie depresji

Probiotyki jelitowe odgrywają znaczącą rolę w komunikacji między jelitami a mózgiem.

W badaniu kontrolowanym placebo stwierdzono, że probiotyczny szczep B.longum zmniejsza nasilenie depresji. [25]

Obszerna metaanaliza potwierdza potencjalną rolę probiotyków w tym szczepu B.longum w zmniejszaniu ryzyka depresji. Potrzebne są jednak dalsze badania [26].  

  1. Łagodzi alergie

Spożycie jogurtu lub proszku uzupełnionego B. longum łagodziło objawy i obniżało poziom markerów zapalnych w alergii u osób z sezonowym alergicznym zapaleniem błony śluzowej nosa spowodowanym przez pyłek cedru japońskiego (Japanese cedar pollen (JCP)) [27, 28].

Zastosowanie B. longum łagodziło objawy takie jak, nieżyt i niedrożność nosa, a także dolegliwości oczu i gardła [29].

B. longum łagodzi alergiczne zapalenie dróg oddechowych [30] oraz objawy alergii pokarmowej u myszy [31].

Źródła w żywności

B. longum występuje w wielu produktach fermentowanych oraz można go dostać w postaci suplementu probiotycznego. Produkty bogate w ten szczep to:

  • kapusta kiszona
  • kefir
  • jogurt
  • miso
  • tempeh
  • kombucza

Suplementacja

Poza produktami fermentowanymi B. longum można dostarczyć z suplementów, zarówno jako pojedynczy szczep lub w połączeniu z innymi probiotykami zwiększając zakres działania. Aby jego użycie było skuteczne warto sprawdzić dawkę, najlepiej powyżej miliarda CFU (jednostek tworzących kolonię). Stosowanie suplementacji probiotycznej warto skonsultować z lekarzem i dokładnie przestrzegać zalecanej dawki i stosowania wskazanego przez producenta.

Bezpieczeństwo stosowania

B. longum jest uważany za bezpieczny, ale należy zachować ostrożność w jego stosowaniu u osób z obniżoną odpornością, niewydolnością narządów i zaburzoną barierą jelitową, ponieważ mogą prowadzić do zakażenia.