Bifidobacterium longum jest bardzo skutecznym probiotykiem, który wzmacnia odporność. Dodatkowo ten szczep pełni wiele innych funkcji w organizmie: może łagodzić alergie, celiakię i IBS. Przeczytaj o wielu innych korzyściach jego stosowania.
Czym jest Bifidobacterium longum?
Bifidobacterium longum jest gram-dodatnią bakterią. To pożądany i fizjologiczny szczep bakterii probiotycznych, który pełni wiele korzystnych funkcji w organizmie.
Jest jednym z najlepiej poznanych do tej pory szczepów. Jego obecność wspiera odporność, zmniejsza dolegliwości towarzyszące alergii, celiakii i IBS.
W 2002 roku B. infantis B. longum i B. suis zostały zaklasyfikowane jako jeden gatunek o nazwie B. longum z podtypami infantis, longum i suis.1
Korzyści zdrowotne
- Zmniejsza stany zapalne
Badano wpływ suplementacji B. longum ssp. infantis przez 6–8 tygodni na poziom markerów zapalnych (białka C-reaktywnego (CRP), czynnika martwicy nowotworów α (TNF-α) i interleukiny-6) i poziom cytokin w osoczu u pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, zespołem przewlekłego zmęczenia i łuszczycą. Wyniki wskazują na zdolność B. longum do zmniejszania prozapalnych biomarkerów oraz działanie immunomodulujące.2
Podobnie B.longum zmniejsza stan zapalny i łagodzi objawy u pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego.3
- Wspiera odporność
Udowodniono korzystne działanie tego szczepu na funkcje układu odpornościowego.4 Przyjmowanie B longum ssp. infantis. infantis selektywnie promuje odpowiedź immunologiczną, co sugeruje, że ten szczep może mieć zastosowanie terapeutyczne u pacjentów z chorobą zapalną5.
B. longum ssp. infantis ma silne działanie immunomodulujące i stymuluje funkcje odpornościowe u osób starszych6,7.
- Zwalcza infekcje
Szczep B. longum pomaga zmniejszyć występowanie gorączki u osób szczepionych przeciwko grypie.8
Niemowlęta, którym podawano B.longum, wykazywały mniejszą liczbę infekcji dróg oddechowych.9
B. longum łagodzi objawy, zmniejsza śmiertelność i tłumi stany zapalne w dolnych drogach oddechowych u myszy zakażonych grypą10,11. Ponadto hamuje zakażenie rotawirusem u myszy.12
Doustne podawanie B. longum chroni myszy przed sepsą jelitową wywołaną przez P. aeruginosa13.
- Łagodzi objawy zespół jelita drażliwego (IBS)
Coraz częściej występującym schorzeniem jest zespół jelita drażliwego (IBS). Ze względu na niejednorodną patogenezę brakuje skutecznych metod leczenia, a taką szansę stwarza B. longum infantis. Dwa randomizowane, kontrolowane badania potwierdziły jego skuteczność w zmniejszaniu stanu zapalnego jelit i objawów IBS bez skutków ubocznych14. Wykazano, że B. longum infantis łagodzi wiele objawów IBS m.in.: zmniejsza ból i dyskomfort w jamie brzusznej, wzdęcia oraz trudności w wypróżnianiu15,16.
- Zmniejsza dolegliwości w chorobach zapalnych jelit
Ponadto szczep ten, może łagodzić dolegliwości u chorych na wrzodziejące zapalenie jelita grubego17 i zmniejszać markery prozapalne18.
- Łagodzi objawy celiakii
Osoby cierpiące na celiakię również powinny zainteresować się tym szczepem, gdyż jak dowodzi jedno z badań, B. longum poprawił skład mikroflory jelitowej i parametry immunologiczne u dzieci ze zdiagnozowaną celiakią.19
Probiotyk zawierający B. longum infantis łagodził objawy żołądkowo-jelitowe u osób z celiakią niebędących w trakcie leczenia.20
- Reguluje cholesterol
Suplementacja probiotyku z B. longum może pomoc osobom z umiarkowaną hipercholesterolemią obniżyć poziom cholesterolu całkowitego.21
W modelu zwierzęcym suplementacja B. longum znacząco zmniejszyła całkowity cholesterol i odkładanie lipidów w wątrobie oraz pozytywnie wpłynęła na czynność wątroby i nerek szczurów z hipercholesterolemią.22
- Wspiera pracę wątroby
B. longum okazuje się korzystny także dla zdrowia wątroby, a w połączeniu z fruktooligosacharydami (cukry złożone stanowiące pożywkę dla bakterii) wpływa na unormowanie markerów wątrobowych (w tym AST i wskaźnik stanu zapalnego CRP) u pacjentów z bezalkoholowym stłuszczeniowym zapaleniem wątroby (NASH)23.
B. longum i frukto-oligosacharydy poprawiły także parametry biochemiczne u pacjentów z marskością wątroby w początkowym jej stadium24.
- Zmniejsza nasilenie depresji
Probiotyki jelitowe odgrywają znaczącą rolę w komunikacji między jelitami a mózgiem. W badaniu kontrolowanym placebo stwierdzono, że probiotyczny szczep B.longum zmniejsza nasilenie depresji.25
Obszerna metaanaliza potwierdza potencjalną rolę probiotyków w tym szczepu B.longum w zmniejszaniu ryzyka depresji. Potrzebne są jednak dalsze badania26.
- Łagodzi alergie
Spożycie jogurtu lub proszku uzupełnionego B. longum łagodziło objawy i obniżało poziom markerów zapalnych w alergii u osób z sezonowym alergicznym zapaleniem błony śluzowej nosa spowodowanym przez pyłek cedru japońskiego (Japanese cedar pollen (JCP))27,28.
Zastosowanie B. longum łagodziło objawy takie jak, nieżyt i niedrożność nosa, a także dolegliwości oczu i gardła29.
B. longum łagodzi alergiczne zapalenie dróg oddechowych30 oraz objawy alergii pokarmowej u myszy31.
Źródła w żywności
B. longum występuje w wielu produktach fermentowanych oraz można go dostać w postaci suplementu probiotycznego. Produkty bogate w ten szczep to:
- kapusta kiszona,
- kefir,
- jogurt,
- miso,
- tempeh,
- kombucza.
Suplementacja
Poza produktami fermentowanymi, B. longum może być dostarczony z suplementów, zarówno jako pojedynczy szczep lub w połączeniu z innymi probiotykami, zwiększając zakres działania. Aby jego użycie było skuteczne warto sprawdzić dawkę, najlepiej powyżej miliarda CFU (jednostek tworzących kolonię). Stosowanie suplementacji probiotycznej warto skonsultować z lekarzem i dokładnie przestrzegać zalecanej dawki i stosowania wskazanego przez producenta.
Bezpieczeństwo stosowania
B. longum jest uważany za bezpieczny, ale należy zachować ostrożność w jego stosowaniu u osób z obniżoną odpornością, niewydolnością narządów i zaburzoną barierą jelitową, ponieważ mogą prowadzić do wystapienia zakażenia.
Bibliografia:
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12508852/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3744517/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1774839/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23192454/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22052061/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22882710/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23192454/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20460726/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17189085/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25400245/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21804232/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3233071/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17927741/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19367213/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16863564/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16863564/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1774839/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12906063/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1774839/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23314670/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12906063/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26065647/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21901256/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17393330/
- https://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(17)35557-9/fulltext
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4997396/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17893165/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17259812/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16689181/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22705947/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22705947/