Propozycja na kolację. Dzięki zawartości węglowodanów złożonych oraz błonnika z warzyw, zupa krem zapewni Ci błogi sen. Węglowodany złożone zjadane 3 godziny przed snem są lekkostrawne, zmniejszają poziom kortyzolu i wydłużają fazę snu REM i zmniejszają liczbę wybudzeń w nocy.
Składniki:
- 200g zielonych warzyw (brokuł, cukinia, zielony groszek, jarmuż, zielona fasolka szparagowa) – możesz także użyć mrożonki „krem z zielonych warzyw BIO”,
- 5 sztuk zielonych cienkich szparagów,
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- 250 ml mleczka kokosowego BIO (85% ekstraktu z kokosa),
- łyżka soku z limonki,
- garść świeżej mięty,
- garść pokruszonych pistacji do dekoracji,
- naturalna przyprawa do zup bez glutaminianu sodu,
- świeżo mielony czarny pieprz,
- szczypta soli kłodawskiej.
Wykonanie:
Ugotuj mix warzyw w niewielkiej ilości wody około 150 ml. Dodaj przyprawę do zup, mleczko kokosowe, kilka kropli oliwy z oliwek. Gotuj przez pięć minut. Dodaj sok z limonki, świeżą miętę. Po ugotowaniu całość zblenduj na aksamitny krem. Umyj szparagi i zblanszuj je na patelni ceramicznej z dodatkiem wody i oliwy z oliwek, dodaj szczyptę soli.
Rozlej zielony krem do salaterek, udekoruj szparagami, świeżą miętą oraz pokruszonymi pistacjami.
Autor: Katarzyna Arkuszyńska