Krupnik to zupa rozgrzewająca, sycąca, a jednocześnie lekkostrawna. Możesz ją zrobić w wersji light, dodając tylko warzywa i kaszę lub bardziej kaloryczną z dodatkiem mięsa z kurczaka.
Składniki:
- 2 duże nogi z kurczaka bio,
- 2 skrzydełka z kurczaka bio,
- 2 marchewki,
- 1 średni korzeń pietruszki,
- 4 duże ziemniaki,
- 0,5 średniej wielkości korzenia selera,
- 0,5 szklanki kaszy perłowej,
- 1 mała cebula,
- kawałek pora,
- pół łyżeczki kurkumy,
- sól kłodawska 1 łyżeczka, szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu,
- 2 łyżki świeżej kolendry siekanej,
- 1 łyżka koperku siekanego,
- 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe,
- 2 litry wody.
Wykonanie:
Nogi z kurczaka opłucz dokładnie i przełóż do dużego garnka. Dodaj obraną cebulę przekrojoną na pół, kawałek pora, ziele angielskie, liście laurowe i zalej zimną wodą. Zagotuj składniki, a następnie zmniejsz moc palnika i gotuj na małym ogniu przez godzinę. Po ugotowaniu bulionu możesz wyłowić por, cebulę oraz liść laurowy. Ugotowane mięso przełóż na talerzyk. Pozostałe warzywa opłucz, obierz i pokrój w kostkę. Dodaj je do bulionu razem z opłukaną kaszą perłową. Gotuj około 20 minut. Dodaj sól, pieprz i gotuj jeszcze przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj kurkumę, która zaostrzy smak i doda zupie złocistego koloru. Ugotowane mięso włóż do miseczki (pozbądź się chrząstek i kości), zalej zupą i dodaj sporą ilość świeżej kolendry oraz koperku.