Kurkuma – jak poprawić jej przyswajanie?

Jak nauka pomaga nam korzystać z dobrodziejstw natury? Przedstawiamy udowodniony sposób na zwiększenie korzyści z przyjmowania kurkumy.

Kurkuma – jak poprawić jej przyswajanie?

Odpowiednio podana kurkuma może być nie tylko przyprawą, ale skuteczną kuracją. Zawarta w niej substancja czynna – kurkumina, obniża ryzyko raka, zapobiega chorobie Alzheimera, wspiera detoksykację metali ciężkich, wspomaga pracę wątroby i jest silnym przeciwutleniaczem. Jednak mało kto wie, że kurkuma w formie przyprawy ma bardzo niską biodostępność. W jaki sposób pozyskać z kurkumy to, co najlepsze?

Jak poprawić przyswajanie kurkumy?

Sam korzeń kurkumy to zaledwie od 3 do 4% kurkuminy. Natomiast suplement diety to zazwyczaj czysta kurkumina, podana w różnej formie i odpowiedniej dawce. Jeżeli chcielibyśmy spożyć 9 g kurkuminy z kurkumy,  to musielibyśmy spożyć ponad 250 g tej rośliny dziennie, co jest oczywiście niemożliwe. Nawet przy stosowaniu wysokiej jakości preparatów, należałoby zażyć aż kilkadziesiąt kapsułek, aby osiągnąć poziom dziennej porcji 8 g kurkuminy! Jednak jej przyswajalność nadal będzie bardzo niska, a efekt stosowania niewielki. Zatem, co pomoże wydobyć właściwości kurkuminy z kurkumy?

Kurkumina dostarczana w pożywieniu jako przyprawa wykazuje niewielką biodostępność ze względu na swój hydrofobowy charakter cząsteczki (odpychanie cząsteczek wody, niska rozpuszczalność)3. W organizmie tworzy ona wówczas ciężkostrawne kompleksy, które w większości zostają wydalone. To był do tej pory najważniejszy z problemów naukowców – biochemików tworzących preparaty. Po wielu latach prowadzenia badań i prób, w jednym z niemieckich laboratoriów znaleziono doskonałe rozwiązanie.

W celu zwiększenia przyswajalności kurkuminy jej cząsteczki zostały skondensowane i zamknięte w specjalną skrobiową otoczkę, która tworzy „płaszcz ochronny” i zwiększa rozpuszczalność kurkuminy w wodzie, nie powodując łączenia jej z innymi związkami. Dzięki temu kurkumina zostaje przetransportowana do jelita cienkiego w nienaruszonej formie. Dopiero tam jest stopniowo uwalniana z kapsułki i bezpośrednio wchłaniana przez komórki błony śluzowej jelit. Taka forma wykazuje bardzo wysoką biodostępność oraz efektywność stosowania.

To bardzo ważne osiągnięcie, biorąc pod uwagę fakt, jak bardzo skuteczna może być kurkumina, chociażby w walce z komórkami nowotworowymi. Do tej pory jej słaba rozpuszczalność w środowisku wodnym i szybka degradacja w fizjologicznym pH były poważnymi  wadami, uniemożliwiającymi jej efektywne stosowanie. Mikrokapsułki na bazie skrobi zmieniają postać rzeczy, co potwierdzają badania3. Podsumowując, mikrokapsułki z kurkuminą na bazie skrobi, wykazują nawet 40-krotnie wyższą biodostępność, niż w przypadku zwykłej sproszkowanej kurkuminy oraz 4,5-krotnie wyższą skuteczność od innych dostępnych preparatów.

Dodatkowo taka forma podania kurkuminy skuteczniej dociera do tkanek, również  dlatego, że w tej postaci kurkumina nie wchodzi w interakcje z innymi związkami, które mogą hamować jej skuteczność. Ponadto wykazuje zwiększoną rozpuszczalność w roztworze wodnym w porównaniu do wolnej kurkuminy2,3.

Co równie ważne, zamknięcie tej cennej substancji w otoczce ze skrobi pozwala w kontrolowany sposób dostarczać kurkuminę do komórek nowotworowych. Taka formuła substancji czynnej zapewnia jej wyższą toksyczność w stosunku do linii komórek nowotworowych Caco-2 i HCT-116 niż wolna kurkumina3.

O czym pamiętać, wybierając preparat z kurkumą?

1. Upewnij się, że preparat z kurkuminą zawiera dodatek enzymów trawiennych m.in. papainy i bromelainy, które podobnie jak kurkumina, również wykazują działanie przeciwzapalne w naszym organizmie.

2. Kurkumina jest rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego zaleca się jej spożywanie z dodatkiem zdrowych tłuszczy, np. olejem lnianym tłoczonym na zimno, oliwą z oliwek, olejem kokosowym.

3. O połączeniu kurkuminy z witaminą D – najnowsze badania wykazują, że kurkumina w obecności witaminy D zwiększa aktywację białka przeciwdrobnoustrojowego w organizmie. Ponadto sama witamina D słynie z właściwości wzmacniających układ immunologiczny. Zatem połączenie obu substancji – kurkuminy oraz witaminy D wzmacnia odporność na działanie patogenów. Można śmiało powiedzieć, że taka kombinacja składników o wiele skuteczniej walczy z procesami zapalnymi, które są uważane za źródło wielu chronicznych chorób. 

4. Dodatkowo warto dołączyć cynk oraz selen, które są niezbędne w prawidłowym działaniu układu odpornościowego, oraz do właściwego przebiegu wielu reakcji biochemicznych.

Na podstawie badań dotyczących przyswajalności kurkuminy powstał preparat CurcuZym Intercell, w którym umieszczono cząsteczki kurkuminy w otoczce ze skrobi, by zwiększyć przyswajalność i efektywność działania tej cennej substancji. Dodatkowo preparat wzbogacono o bromelainę oraz papainę – enzymy roślinne wzmacniające działanie kurkuminy oraz resweratrol, który należy do naturalnych polifenoli o właściwościach przeciwutleniających. Preparat zawiera także selen, witaminę D, cynk, które wspomagają pracę układu odpornościowego. Składniki umieszczono w innowacyjnej kapsułce, która składa się wyłącznie z roślinnej celulozy – bez dodatków mogących zakłócić działanie substancji aktywnych.

Uwaga! Osoby, które przyjmują leki przeciwzakrzepowe, a także uczulone na ananas lub papaję, powinny skonsultować suplementację preparatu CurcuZym Intercell z lekarzem.

Prezentacja, autor: Paulina Żurek

Bibliografia:

0:00
0:00