Pyszny, zdrowy i rozgrzewający rosół na zimowe dni. Rosół w tej wersji jest bardzo odżywczy, idealnie uzupełni też białko, witaminy i minerały u osób starszych. Nie zawiera konserwantów z kostek rosołowych, nie zawiera glutenu, ponieważ makaron zastąpimy kaszą jaglaną. Kasza jaglana jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę E, a także minerały takie, jak magnez, cynk, miedź, wapń, fosfor, żelazo, potas, krzem i lecytynę. Jest także lekkostrawna, działa antyzapalnie, poprawia pamięć i koncentrację. Stanowi także porcję błonnika, który pozytywnie wpływa na układ pokarmowy.
Składniki:
- 1 cała kura bio lub z pewnego źródła, bez antybiotyków i hormonów, ok, 2,4 kg. W wersji lżejszej, mniej tłustej – należy ściągnąć skórę z mięsa.
- Około 3,5 litra wody.
- 1 duża pietruszka lub 2 mniejsze.
- 2 marchewki średniej wielkości.
- Ćwiartka selera.
- Pół pora.
- 3 – 4 ziarenka ziela angielskiego.
- Pół średniej cebuli.
- 2 płaskie łyżki soli himalajskiej lub kłodawskiej.
- Kilka ziarenek czarnego pieprzu.
- Szczypta kurkumy.
- Kasza jaglana 100 g.
- Mięso mielone z indyka 50 dag.
- Ząbek czosnku.
- Natka pietruszki bio – pół pęczka.
- Koperek bio, cały pęczek.
- 1 jajko eco.
- Mąka owsiana bio szczypta.
Wykonanie:
- Opłucz kurę pod bieżącą wodą. Włóż do dużego garnka i zalej wodą.
- Doprowadź wodę do wrzenia na średnim ogniu. Zdejmij szumowinę. Następnie gotuj na małym ogniu przez 45 minut.
- Opłucz warzywa i obierz. Marchew i pietruszkę przekrój na 4 części wzdłuż. Ćwiartkę selera przekrój na pół. Oberwij zewnętrzne liście z pora, przekrój go na pół. Dodaj kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego.
- Następnie wrzuć warzywa do zupy. Gotuj na małym ogniu przez 3- 4 godziny. Gdy wyparuje za dużo wody, możesz dodać małą porcję przegotowanej wody z czajnika.
- Pół godziny przed końcem gotowania dodaj opaloną cebulę w łupinie.
- Pod koniec gotowania dodaj sól i szczyptę kurkumy.
- Gdy mięso zmięknie, wyciągnij go z rosołu i zrób na drugi dzień delikatną potrawkę z kurczaka z warzywami.
Rosół musi się gotować przez kilka godzin na małym ogniu, pod przykryciem. Pokrywka nie powinna w całości przykrywać zupy. Rosołu nie należy mieszać podczas gotowania, aby nie zrobił się mętny. Na koniec przecedź rosół. Gdyby wyszedł za tłusty, wstaw go do lodówki i po kilku godzinach usuń tłuszcz łyżką.
Opłucz kaszę jaglaną i gotuj ją na sypko według instrukcji na opakowaniu.
Pulpety z indyka bio:
Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj 1 jajko, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, pół pęczka koperku zielonego drobno posiekanego (druga część zostanie do pulpetów w sosie koperkowym). Dodaj kilka kropel wody przegotowanej. Dopraw solą himalajską i świeżym mielonym pieprzem oraz szczyptą kurkumy. Wszystko dokładnie wymieszaj, uformuj pulpeciki średniej wielkości. Oprósz je delikatnie mąką i lekko obsmaż na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek (kilka kropel). Podlej pulpety wodą i duś je przez pół godziny.
Rosół podawaj z pulpetami i kaszą jaglaną. Kiedy zupa będzie już na talerzu, posiekaj drobno natkę pietruszki i posyp nią zupę. Natka pietruszki to bogactwo witaminy C i żelaza.
Smacznego i na zdrowie 😉
Autorzy: Małgorzata Litwa i Katarzyna Arkuszyńska