Leczo pomidorowe z chorizo i kaszą perłową

Przedstawiamy przepis na leczo pomidorowe z chorizo. Jak je przygotować i z czym podać?

Kasza perłowa to cenne źródło witamin i minerałów. Ten rodzaj kaszy jęczmiennej powstaje poprzez pozbawienie łusek i rozkruszenie ziaren jęczmienia, a następnie wypolerowanie. Dostarcza organizmowi błonnik, wspiera trawienie, daje uczucie sytości i poprawia perystaltykę jelit. Kasza ta polecana jest diabetykom i osobom na diecie, ponieważ ma niski indeks glikemiczny.

Zawiera witaminy z grupy B, witaminę A, kwas foliowy, a także witaminę K. Z minerałów jest bogata w wapń, żelazo, magnez, cynk i potas. Kasza perłowa ma wiele właściwości prozdrowotnych, m.in.: wspiera sprawny metabolizm, zapobiega zaparciom, obniża poziom cholesterolu, zapobiega niedokrwistości, wspomaga pamięć i koncentrację. Przeciwwskazaniem do spożywania kaszy perłowej jest celiakia i wrzody żołądka.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy perłowej,
  • 200 g krojonych pomidorów bez skórki w sosie własnym,
  • 15 plasterków kiełbasy chorizo,
  • pół dużej białej cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • pół czerwonej papryki,
  • pół średniej wielkości cukinii,
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry,
  • 4 łyżki fasolki czerwonej gotowanej ze słoiczka,
  • 2 łyżki startego na tarce sera cheddar,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • sól himalajska do smaku, czarny świeżo zmielony pieprz, szczypta asafetydy.

Wykonanie

Kaszę perłową ugotuj w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Odcedź, dodaj kilka kropel oliwy z oliwek oraz część posiekanej kolendry. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodaj plasterki kiełbaski chorizo i podduś przez kilka minut. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię oraz paprykę. Podduś około 10 minut i następnie dodaj pokrojone pomidory w sosie własnym. Dodaj sól, pieprz oraz szczyptę asafetydę. Dodaj czerwoną fasolkę. Jeśli sos będzie za gęsty podlej niewielką ilością wody. Na koniec dodaj łyżeczkę miodu i dokładnie wymieszaj. Całość posyp startym serem cheddar oraz posiekana kolendrą.

Autor: Katarzyna Arkuszyńska

0:00
0:00