Lekkie Quiche Lorraine

Quiche to rodzaj wytrawnej tarty, która dzięki dodatkowej porcji białka może stanowić dobry posiłek po treningu.

Quiche łączy w sobie kilka źródeł białka zwierzęcego i jest zdecydowanie lżejsze od swojego tradycyjnego odpowiednika. Pieprz kajeński dodatkowo podkręci metabolizm, a zawarte w porze witaminy, w tym K oraz C zadbają o Twoje kości i stawy. Smakiem quiche możesz cieszyć się też na zimno – w przerwie między treningiem a pracą lub innymi zajęciami. Odżywkę serwatkową możesz zastąpić taką samą ilością mąki. Quiche doskonale nadaje się do wcześniejszego przygotowania i ponownego odgrzania w piekarniku.

Potrzebujesz

Na spód:

  • 100 g mąki orkiszowej
  • 50 g koncentratu serwatki
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 30 ml oleju rzepakowego
  • 100 g jogurtu naturalnego (półtłustego)
  • szczyptę soli

Na nadzienie:

  • 3 jaja
  • 250 ml mleka (może być roślinne)
  • biała część z 1 pora
  • 50 g gotowanej szynki (najlepiej ekologicznej)
  • 50 g startego sera Gouda (najlepiej półtłustego)
  • sól, pieprz, pieprz Cayenne, gałka muszkatołowa
Wykonanie

Spód:

W misce wymieszaj ze sobą mąkę, koncentrat serwatki, sól i proszek do pieczenia. Dodaj kolejno olej rzepakowy, żółtko i jogurt. Zagnieć na jednolite ciasto, ulep z niego kulkę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

W międzyczasie przygotuj nadzienie:

Pora pokrój w cienkie plasterki, szynkę pokrój w kostkę. Zmiksuj krótko jaja z mlekiem i do tak otrzymanego płynu dodaj szynkę, ser, pora oraz przyprawy.

Nagrzej piekarnik do temperatury 180oC (góra/dół), okrągłą foremkę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem, olejem kokosowym lub oliwą z oliwek. Wyjmij z lodówki schłodzone ciasto, rozwałkuj je na grubość około 5 mm i wyłóż nim foremkę.

Następnie na spód wylej nadzienie (tuż przed wylaniem starannie je wymieszaj). Całość piecz około 30-35 min na lekko złoty kolor. Podawaj natychmiast lub serwuj na zimno, opcjonalnie posypane świeżym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Quiche wspaniale nadaje się również do ponownego odgrzewania.

Autor: Sylwia Grodzicka