Quiche łączy w sobie kilka źródeł białka zwierzęcego i jest zdecydowanie lżejsze od swojego tradycyjnego odpowiednika. Pieprz kajeński dodatkowo podkręci metabolizm, a zawarte w porze witaminy, w tym K oraz C zadbają o Twoje kości i stawy. Smakiem quiche możesz cieszyć się też na zimno – w przerwie między treningiem a pracą lub innymi zajęciami. Odżywkę serwatkową możesz zastąpić taką samą ilością mąki. Quiche doskonale nadaje się do wcześniejszego przygotowania i ponownego odgrzania w piekarniku.
Potrzebujesz
Na spód:
- 100 g mąki orkiszowej
- 50 g koncentratu serwatki
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- 30 ml oleju rzepakowego
- 100 g jogurtu naturalnego (półtłustego)
- szczyptę soli
Na nadzienie:
- 3 jaja
- 250 ml mleka (może być roślinne)
- biała część z 1 pora
- 50 g gotowanej szynki (najlepiej ekologicznej)
- 50 g startego sera Gouda (najlepiej półtłustego)
- sól, pieprz, pieprz Cayenne, gałka muszkatołowa
Wykonanie
Spód:
W misce wymieszaj ze sobą mąkę, koncentrat serwatki, sól i proszek do pieczenia. Dodaj kolejno olej rzepakowy, żółtko i jogurt. Zagnieć na jednolite ciasto, ulep z niego kulkę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
W międzyczasie przygotuj nadzienie:
Pora pokrój w cienkie plasterki, szynkę pokrój w kostkę. Zmiksuj krótko jaja z mlekiem i do tak otrzymanego płynu dodaj szynkę, ser, pora oraz przyprawy.
Nagrzej piekarnik do temperatury 180oC (góra/dół), okrągłą foremkę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem, olejem kokosowym lub oliwą z oliwek. Wyjmij z lodówki schłodzone ciasto, rozwałkuj je na grubość około 5 mm i wyłóż nim foremkę.
Następnie na spód wylej nadzienie (tuż przed wylaniem starannie je wymieszaj). Całość piecz około 30-35 min na lekko złoty kolor. Podawaj natychmiast lub serwuj na zimno, opcjonalnie posypane świeżym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Quiche wspaniale nadaje się również do ponownego odgrzewania.
Autor: Sylwia Grodzicka