Sekretne centrum dowodzenia
Mikrobiom – nasze sekretne centrum dowodzenia probiotyki, jelita, flora, trawienie, odporność,

Od prawidłowego składu mikrobiomu zależy przyswajanie składników odżywczych, a więc również produkcja energii i równowaga całego organizmu

Zaburzenie pracy jelit oznacza nie tylko dolegliwości w postaci wzdęć, biegunek lub zaparć, ale także niedobór substancji, bez których mitochondria nie wytworzą energii ATP – paliwa napędzającego nas do działania. To tutaj znajduje się centrum dowodzenia, w którym zapadają decyzje o tym, co zrobić z pojawiającymi się wirusami, bakteriami i alergenami. Dlatego, gdy tylko pojawiają się problemy skórne, biegunki, wzdęcia, zaparcia, choroby autoimmunologiczne i inne o charakterze przewlekłym, warto pamiętać o dobrych bakteriach i odbudowie mikroflory za pomocą probiotyków.

Sztab kryzysowy

Aby jelita mogły realizować swoje funkcje trawienne, ważna jest ich drożność oraz aktywność mięśniówki, której skurcze umożliwiają przesuwanie cząstek pokarmu. Ale jeszcze istotniejszą rolę odgrywają bakterie zasiedlające cały przewód pokarmowy. To właśnie te mikroorganizmy odpowiadają za fermentację niestrawionych węglowodanów, wytwarzanie witamin K i z grupy B oraz pobudzanie układu immunologicznego do działania1. Bakterie jelitowe mogą stanowić nawet 70% naszej odporności, a zatem nie tylko odżywiają organizm, ale chronią go też przed patogenami. Produkują również substancje chemiczne, które dzięki istnieniu połączenia między jelitem a mózgiem wpływają na nasz nastrój2! Od pierwszego do ostatniego dnia naszego życia, niczym drugi mózg, odpowiadają za równowagę i funkcjonowanie całego organizmu.

Zaatakowani

Nic więc dziwnego, że nieprawidłowy skład mikrobioty sprzyja przenikaniu do organizmu alergenów i wirusów. Dysbioza, czyli brak równowagi między poszczególnymi szczepami bakterii, powoduje zaburzenia metaboliczne i upośledzenie wchłaniania substancji odżywczych. To zaś sprawia, że mitochondria, które odpowiadają za przekształcanie składników pochodzących z pożywienia w energię niezbędną do funkcjonowania wszystkich komórek i narządów organizmu, nie mogą realizować swoich zadań. W ten sposób powstaje niebezpieczny ciąg zależnych od siebie zaburzeń, których efektem mogą być takie choroby jak zespół jelita drażliwego, alergie, nietolerancje pokarmowe, nadwaga, chroniczne zmęczenie czy cukrzyca3.

Nieprawidłowy skład mikrobioty wiąże się także z depresją, a nawet autyzmem i nowotworami. Co więcej, rzutuje na nasze zdrowie długofalowo – dzieci urodzone przez cesarskie cięcie, u których nie dochodzi do naturalnej kolonizacji pożytecznymi bakteriami matki, są bardziej narażone na astmę, cukrzycę typu 1 i otyłość w wieku dorosłym4.

Wzmocnienie szeregów

Skład mikroorganizmów w przewodzie pokarmowym zależy od wielu czynników. Nieprawidłowościom sprzyjają głównie: nieracjonalna antybiotykoterapia i nadużywanie leków, przewlekły stres, wysokoprzetworzona dieta czy narażenie na zanieczyszczenia środowiska.

Na szczęście w tych niesprzyjających warunkach można sięgnąć po siły rezerwowe, czyli probiotyki uzupełniające szeregi pożytecznych bakterii w jelitach. Najistotniejsze i najlepiej przebadane są rodzaje Bifidobacterium i Lactobacillus (dominujące w zdrowym organizmie), a także Lactococcus (odpowiedzialne za produkcję kwasu mlekowego) i Enterococcus.

Badania wykazują, że właśnie te grupy probiotyków przynoszą największe korzyści, zwłaszcza przy antybiotykoterapii (leki z tej grupy niszczą zarówno chorobotwórcze, jak i pożądane szczepy).

To jednak dopiero początek – ich przyjmowanie m.in. zapobiega stanom zapalnym jelit i wzrostowi szkodliwych mikroorganizmów (np. Giardia lamblia i Helicobacter pylori), a nawet może normować ciśnienie tętnicze krwi5.

Podawanie dobrej jakości preparatów poprawia również stan zdrowia noworodków i wcześniaków, u których zbudowanie prawidłowej mikroflory jelitowej jest kluczowe dla ich prawidłowego rozwoju. Badania pokazują, że u dzieci urodzonych przed terminem probiotyki mogą zmniejszać ryzyko wielu powikłań, w tym bardzo groźnego martwiczego zapalenia jelit6. Trzeba jednak pamiętać, że mikrobiota najmłodszych ma nieco inny skład, który zmienia się z wiekiem – w tym przypadku dużą rolę odgrywa również Streptococcus.

 

Autor: Dagmara Moszyńska

Bibliografia:

1. Br J Nutr 1996; 75: 733-47; Nutr Clin Pract 2007; 22: 351-654
2.  Proc Natl Acad Sci USA. 2011; 108(38):16050-16055
3.  Front Microbiol 2014; 5:190;  Clin Exp Allergy 2009; 39: 518-526
4.  CMAJ 2013; 185:5
5.  Infect Dis Rev 2001; 3:83-87; Altern Med Rev 2003; 8: 129-142; Digestion 1999; 60: 203-209, Hypertension, 2014; 64: 897-903
6. Nat Rev Gastroenterol Hepatol 2010; 7(9):503-14; J Pediatr (Rio J) 2013; 89(1):18-24  

 

 

Na stres i zmęczenie – magnez!

Magnez moduluje oś podwzgórze- przysadka- nadnercza i wspomaga organizm w stresie zmniejszając jego skutki np. nadmierną produkcję kortyzolu – hormonu stresu. Pomaga utrzymać układ nerwowy pod kontrolą, oraz czuć się bardziej wypoczętym. Magnez jest również niezbędny dla zdrowego snu, rozluźnienia mięśni, utrzymania ciśnienia krwi i rytmu serca, promuje wchłanianie wapnia i reguluje poziom cukru we krwi.

Leksykon Zdrowia
4 4-HNE 4-HYDROKSYNONENAL 5 5-MTHF A ACESULFAM K ACETON ACETYLACJA ACETYLO-COA ADDISONA, ZESPÓŁ ADENINA ADENOZYNOTRÓJFOSFORAN ADINOPEKTYNA ADIPOCYTY ADMA AGE AKONITAZA AKROLEINA AKTYWNY OCTAN ALFA, FALE MÓZGOWE ALLOSTERYCZNY MODULATOR AMD AMID KWASU NIKOTYNOWEGO AMPK AMYLAZA ANGIOGENEZA ANGIOTENSYNA ANTYOKSYDANTY APOPTOZA ASPARTAM ATP AUTOFAGOCYTOZA ATOPOWE ZAPALENIE SKÓRY (AZS) B BABKA JAJOWATA BETA - OKSYDACJA KWASÓW TŁUSZCZOWYCH BETA, FALE MÓZGOWE BETA-BLOKERY BIAŁA TKANKA TŁUSZCZOWA BIAŁKO C-REAKTYWNE BŁONNIK POKARMOWY BRĄZOWA TKANKA TŁUSZCZOWA BRCA1 C CFS CHELATACJA CHROMOGRANINA A CIAŁA KETONOWE CISPLATYNA CK COMT CORICH CYKL COX CRP CYJANOKOBALAMINA CYKL CYTRYNIANOWY CYKL KREBSA CYKL KWASU CYTRYNOWEGO CYKL MOCZNIKOWY CYKL ORNITYNOWY CYKLAMINIAN CYKLOOKSYGENAZA PROSTAGLANDYNOWA CYP2D6 CYSTATIONINA CYTOCHROM C CYTOKINY STANU ZAPALNEGO CYTOZYNA CYTRULINA CZYNNIK INDUKOWANY HIPOKSJĄ CZYNNIK TOLERANCJI GLUKOZY CZYNNIK WZROSTU NASKÓRKA CZYNNIK WZROSTU NASKÓRKA CZYNNIK WZROSTU ŚRÓDBŁONKA NACZYNIOWEGO CHOLINA D DEHYDROGENAZA PIROGRONIANOWA DEHYDROGENAZY DEKSTRYNA DELTA, FALE MÓZGOWE DHA DIALDEHYD MALONOWY DINUKLEOTYD NIKOTYNOAMIDOADENINOWY DIOKSYGENAZA DIOKSYNY DOKSORUBICYNA DYSMUTAZA PONADTLENKOWA DYSTONIA DESATURACJA E EBV ECGF EEG ELEKTROENCEFALOGRAFIA ENDOTOKSYNA ENO ENTEROCYTY EPA EPIGENETYKA ERYTRYTOL F FAD FADH2 FENOLOWE KWASY FERMENTACJA MLECZANOWA FIBRATY FIBROMIALGIA FILOCHINON FITOSTERYNY FITOWY, KWAS FLAWONOIDY FLUPIRTYNA FMS FOSFATYDYLOSERYNA FOSFORAN-5-PIRYDOKSALU FOSFORYLACJA OKSYDACYJNA FRATAKSYNA FRUKTOZO-1,6-BIFOSFORAN FURANY FAGOCYTOZA G GABA GALAKTOZA GALENIKA GAMMA, FALE MÓZGOWE GASTRYNA GENISTEINA GLICEROLO-3-FOSFORAN GLIKOLIZA GLUKAGON GLUKOKORTYKOIDY GLUKONEOGENEZA GLUT GLUTAMINA GLUTAMINIAN GLUTATION GLUTATION ZREDUKOWANY GSH GSSG GTP GUANINA H HAPTOKORYNA HBA1C HDL HEMOGLOBINA HENLEGO, PĘTLA HIF1Α HIPOKSJA HISTONY HOLOTRANSKOBALAMINA HYDROPEROKSYLOWY, RODNIK HASHIMOTO I IGA IGE IGF-1 IGG IMMUNOGLOBULINA A IMMUNOGLOBULINA E IMMUNOGLOBULINA G INDEKS GLIKEMICZNY (IG) INDEKS INSULINOWY (FII) INHIBITORY ENZYMÓW INHIBITORY POMPY PROTONOWEJ INO INSULINA INSULINOOPORNOŚĆ INULINA INULINA K KALCYTRIOL KANCEROGEN KARBOKSYLAZA PIROGRONIANOWA KARDIOLIPINA KATECHOLO-O-METYLOTRANSFERAZA KERATYNA KETOGENEZA KINAZA KREATYNOWA KINAZA MTOR KOBALAMINA KOENZYM A KOENZYM Q10 KOFAKTOR KOMPLEKS DEHYDROGENAZY PIROGRONIANOWEJ KOZŁEK LEKARSKI KREATYNA KREATYNINA KSENOBIOTYKI KSYLITOL KUMARYNA KWAS ALFA - LINOLENOWY KWAS DOKOZAHEKSAENOWY KWAS EIKOZAPENTAENOWY KWAS GAMMA-AMINOMASŁOWY KWAS LINOLOWY KWAS LIPONOWY KWASICA KETONOWA KWASICA METABOLICZNA KWASICA MLECZANOWA KWASU MLEKOWEGO CYKL KWAS MLEKOWY KATALAZA KLASTER Ł ŁAŃCUCH ODDECHOWY L LDL LEKTYNY LEPTYNA LEPTYNOOPORNOŚĆ LIGAND LIGNANY LIKOPEN LIMONINA LINDAN LINDANY LIPAZA LIPOLIZA LIZOSOM M MALONOWY, DIALDEHYD MALTODEKSTRYNA MAŚLAN MASŁOWY, KWAS MCS MDA MDR – P MEDYCYNA MITOCHONDRIALNA METYLACJA METYLOKOBALAMINA MITOCHONDRIUM MITOFAGIA MLECZAN MRNA MRNA MTDNA MTHFR MTNO MTRNA N NAD NAD+ NADH NADPH NADTLENEK WODORU NADTLENOAZOTYN NEFRONU, PĘTLA NFKB NIACYNA NIESTEROIDOWE LEKI PRZECIWZAPALNE NIEZBĘDNE NIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE NLPZ NMDA NNO O OKSYDAZA CYTOCHROMU C OKSYDOREDUKTAZY OKSYGENAZA HEMOWA 1 ORAC OROTOWY, KWAS OSTROPEST PLAMISTY OŚ HPA P PEKTYNY PEPSYNA PEPTYDY PEROKSYDAZY PET PIEPRZ METYSTYNOWY PIROFOSFORAN TIAMINY PIROGRONIAN PIRYDOKSYNA PIRYMIDYNY PLUSKWICA GRONIASTA POCHP PODSTAWNIK POJEMNOŚĆ ANTYOKSYDACYJNA ORGANIZMU POLIFENOLE POLISACHARYDY POSZARPANE CZERWONE WŁÓKNA PPI PRODUKT ZAAWANSOWANEJ GLIKACJI PROTEAZY PROTEOLIZA PRZECIWUTLENIACZE PURYNY PARESTEZJA Q QTC R REAKCJA ANAPLEROTYCZNA REPERFUZJA RESWERATROL RÓŻENIEC RYBOFLAWINA RYBOZA REAKCJA AUTOIMMUNOLOGICZNA S S-100, BIAŁKA SAPONINY SIRT3 SIRTUINY SOD SOD-1 SOD-2 SOMATOLIBERTYNA SOMATOSTATYNA SSRI STATYNY STRES NITROZACYJNY STRES OKSYDACYJNY SUKRALOZA SYLIMARYNA SZCZAWIOOCTAN SIBO Ś ŚRÓDBŁONKOWY CZYNNIK WZROSTU T T3 T4 TEOBROMINA THETA, FALE MÓZGOWE TIAMINA TLENEK AZOTU (NO) TORSADE DE POINTES TRANSKOBALAMINA I TRANSKOBALAMINA II TRIJODOTYRONINA TRÓJGLICERYDY TRYPSYNA TYMINA TYROKSYNA U U, ZAŁAMEK URACYL UTLENIONE GSH V VEGF W WIELOKSZTAŁTNY CZĘSTOKURCZ KOMOROWY WOLNE RODNIKI Z ZESPÓŁ PRZEWLEKŁEGO ZMĘCZENIA ZESPÓŁ WRAŻLIWOŚCI NA WIELORAKIE SUBSTANCJE CHEMICZNE ZWYRODNIENIE PLAMKI ŻÓŁTEJ
Reklama
Mikrobiom-Intercell®
Aż 33 aktywne kultury bakterii z 6 różnych gatunków w wysoko skoncentrowanej formie
Reklama
Mikrobiom-Intercell®
Aż 33 aktywne kultury bakterii z 6 różnych gatunków w wysoko skoncentrowanej formie
Redakcja:
mail: redakcja@mito-med.pl
Reklama:
mail: reklama@mito-med.pl
2017 © Mito Med