Orzeźwiające wody smakowe

Poznaj przepisy na orzeźwiające wody z dodatkiem owoców i ziół.

Niezmiernie ważne dla naszego zdrowia jest nawadnianie organizmu każdego dnia. Jeśli chcesz urozmaicić swoją dietę, możesz przygotowywać smakowe wody na bazie ziół i owoców. Idealnie sprawdzą się w upalne dni, a także poprawią przemianę materii. Mamy dla Ciebie kilka oryginalnych propozycji.

Orzeźwiająca woda z tymiankiem i ananasem (na szybszą przemianę materii).

Tymianek ma wiele właściwości prozdrowotnych, m.in. poprawia trawienie, wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie. Ananas to owoc, który stanowi bogactwo witaminy C. Dodatkowo zawiera mangan, cynk, fosfor, żelazo, a także kwas foliowy, witaminę A oraz enzym bromelainę, która łagodzi ból, działa przeciwzapalnie, a także zmniejsza obrzęki. Spożywanie ananasa przyspiesza także przemianę materii.

Składniki:

  1. Pół ananasa obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę.
  2. Woda mineralna niegazowana 1 l.
  3. Kilka gałązek świeżego tymianku.
  4. Kilka kostek lodu według uznania.

Wykonanie:

Umyj i obierz ananasa. Następnie pokrój go w grubsze kostki. Umyj kilka gałązek świeżego rozmarynu i sprasuj listki łyżką, by wydobył się aromat. Owoce i zioła umieść w dzbanku, a następnie zalej wodą mineralną lub źródlaną. Wymieszaj składniki długą łyżką, przykryj dzbanek talerzykiem i wstaw napój na kilka godzin do lodówki. W czasie upałów podawaj z kostkami lodu.

Woda kokosowa z  papają i płatkami róży (trochę zdrowia, luksusu i egzotyki).

Papaja ma wiele właściwości leczniczych. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, A, K, E oraz minerały takie jak: wapń, magnez, sód, potas, żelazo i fosfor. Jest bogata także w likopen. Ma niski indeks glikemiczny i niewiele kilokalorii. Poprawia trawienie, wspiera detoks wątroby, przyspiesza przemianę materii, łagodzi uczucie zgagi, a także zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej w oku, wspiera płodność. Wykazuje także działanie przeciwnowotworowe.

Składniki:

  1. pół  dojrzałego owocu papai.
  2. 1 szklanka wody kokosowej bez cukru.
  3. woda mineralna niegazowana 500 ml.
  4. jadalne płatki róż – garść.
  5. kilka kostek lodu

Wykonanie:

Owoc umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki. Dodaj kilka kostek lodu i zalej składniki wodą kokosową. Wymieszaj. Następnie dodaj płatki róż roztarte delikatnie w moździerzu, dolej wody mineralnej niegazowanej. Całość wymieszaj i odstaw do lodówki.

Arbuzowo-ogórkowe orzeźwienie

Składniki:

  1. 1 ogórek zielony ze skórką.
  2. ćwiartka arbuza.
  3. garść świeżej mięty.
  4. 500 ml wody mineralnej lekko gazowanej.
  5. 1 łyżka soku z limonki.
  6. kilka kostek lodu.

Wykonanie:

Ogórek umyj dokładnie. Pokrój go na cienki plasterki. Z arbuza wyciągnij pestki i pokrój go w kostkę. Przełóż składniki do litrowego dzbanka. Zalej je lekko gazowaną wodą. Dodaj świeżej mięty lekko rozgniecionej w moździerzu oraz sok z limonki. Dodaj rozgniecione kostki lodu. Całość możesz zblendować. 

Autorki: Katarzyna Arkuszyńska i Małgorzata Litwa

0:00
0:00