Owsianka z jagodami w dwóch wersjach

Przepis na owsiankę z jagodami w dwóch wersjach: overnigth oraz tradycyjnie gotowaną.

Owsianka to szybki sposób na śniadanie, a podana na ciepło sprawdzi się idealnie na chłodniejsze jesienno-zimowe poranki. Możesz przygotować ją w wersji bezglutenowej, używając pozbawionych glutenu płatków owsianych. Dziś przedstawimy wersję wegańską bogatą w wiele cennych mikroskładników pochodzących z dodatków: nasion chia, żurawiny, aronii, czy orzechów włoskie.

Ilość możliwości przygotowania owsianki oraz wyboru dodatków jest niemalże nieskończona, dlatego wiele osób jada ją nawet codziennie. Możesz przygotować ją tradycyjnie – gotując płatki owsiane albo w wersji nocnej owsianki (overnight oats), w której wystarczy jedynie połączyć składni z płynem i pozostawić na noc w lodówce. Płatki owsiane namoczone mają niższy ładunek glikemiczny niż płatki gotowane, dlatego lepiej sprawdzą się u osób z tendencją do wahań poziomu cukru.

Płatki owsiane mają dobrze zbilansowany profil odżywczy, dostarczając w 100 gramach 95 kcal, 5 gramów białka, 3 gramów tłuszczu, 27 gramów węglowodanów oraz liczne witaminy, minerały, przeciwutleniacze i rozpuszczalny błonnik zwany beta-glukanem. To właśnie ten cenny błonnik odpowiada m.in. za: regulowanie pracy jelit, zapobiega zaparciom, wspiera rozwój zdrowej mikroflory jelitowej i pomaga regulować poziomu cholesterolu.

Przepis na owsiankę z jagodami

Na 1 porcję potrzebujesz:

  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka suszonych jagód aronii (lub innych suszonych jagód)
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka rodzynek
  • 75 ml mleka roślinnego
  • 75 ml soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • ½ łyżeczki cynamonu w proszku

Na sos jagodowy

  • 100 g jagód, mrożonych lub świeżych
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie

  • Wsyp do garnka płatki owsiane, nasion chia, nasion słonecznika i orzechy włoskie. Podpraż przez chwilę, aż nabiorą aromatycznego orzechowego smaku. Następnie dodaj mleko, cynamon i zagotuj, aż płatki lekko zmiękną. Zdejmij owsiankę z ognia, dodaj suszone jagody, żurawinę i rodzynki, sok z pomarańczy i miód.
  • Przygotuj sos jagodowy. Podgrzej w rondelku 100 g jagód razem z sokiem z pomarańczy i 1 łyżką miodu. Gotuj przez około 2 minuty.
  • Gotową owsiankę podawaj z ciepłym jagodowy sosem.

* Overnigth oats, czyli owsianka nocna. Aby przygotować tę wersję owsianki, wystarczy wymieszać wszystkie składniki w misce i wstawić na noc do lodówki.

Rano wyjmij owsiankę nieco wcześniej i pozwól jej ogrzać się do temperatury pokojowej. Jeżeli wolisz bardziej płynną owsiankę, dodaj trochę mleka i gotowe. A i nie zapomnij o sosie 🙂