Czy można przygotować pizzę z niską ilościa węglowodanów? Poznaj przepis na pizzę low carb.
Pizza low carb
Przygotuj:
- 1 jajko
- 1 kostkę tofu (max.200g)
- 1 mały brokuł (obcięte zielone czubki, potrzebujemy jasnozielonych trzonków)
- 3-4 łyżki mąki lnianej
- 1 czubatą łyżkę mielonych migdałów
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczkę suchych drożdży lub płatków drożdżowych (opcjonalnie, nadaje przyjemnego drożdżowego smaku)
- Sól i pieprz
Na sos pomidorowy:
- 1 szalotka,
- 1 mała papryka dowolnego koloru, u mnie żółta
- ½ puszki przecieru pomidorowego
- Przyprawy: bazylia, oregano, mielona papryka, sól, pieprz
- Do obłożenia: kilka startych na tarce o dużych oczkach pieczarek, papryka pokrojona w kostkę, kukurydza, opcjonalnie ulubiony żółty ser lub starta mozarella
Wykonanie:
- Okrągłą płaską foremkę jak do tarty posmaruj dokładnie oliwą z oliwek
- W rondelku ugotuj na miękko jasnozielone części brokuła, po czym odstaw do ostudzenia
- W dużej misce wymieszaj ze sobą rozbite jajko, pokrojone w drobną kostkę tofu i oliwę. Dodaj ostudzony brokuł i ponownie wymieszaj
- Całość zmiksuj, dodaj mąkę lnianą i mielone migdały oraz suche drożdże, a następnie zagnieć ciasto jak na pizzę, jeżeli masa będzie zbyt wilgotna, dodaj więcej mielonych migdałów. Odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce
- W międzyczasie przygotuj sos: na łyżce oliwy zezłoć szalotkę, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, podsmaż 2-3 minuty a następnie dolej sos pomidorowy i dodaj przyprawy. Całość duś tak długo, aż uzyskasz konsystencję gęstego sosu. Sos nie powinien być zbyt płynny, w przeciwnym razie pizza będzie mokra i…już nie taka smaczna
- Rozgrzej piekarnik do 200-220oC (moc pieczenia zależy od piekarnika, w moim wystarczyło 200oC)
- Na przygotowaną uprzednio foremkę wyłóż ciasto na pizzę i podpiecz je przez 10-15 minut lub do uzyskania jasnozłotego koloru
- Na podpieczone ciasto wyłóż sos, a następnie dodatki, całość posyp wg upodobania startym serem lub – jak w mojej wersji – ziarnem sezamu. Piecz przez kolejnych 10-15 minut („góra-dół”).
Smacznego i na zdrowie! 🙂
Autor: Sylwia Grodzicka