Przepis na low-carb pizza bez glutenu

Poznaj przepis na pizzę w wersji bezglutenu i niskiej zawartości węglowodanów

Czy można przygotować pizzę z niską ilościa węglowodanów? Poznaj przepis na pizzę low carb.

Pizza low carb

Przygotuj:

  • 1 jajko
  • 1 kostkę tofu (max.200g)
  • 1 mały brokuł (obcięte zielone czubki, potrzebujemy jasnozielonych trzonków)
  • 3-4 łyżki mąki lnianej
  • 1 czubatą łyżkę mielonych migdałów
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczkę suchych drożdży lub płatków drożdżowych (opcjonalnie, nadaje przyjemnego drożdżowego smaku)
  • Sól i pieprz

Na sos pomidorowy:

  • 1 szalotka,
  • 1 mała papryka dowolnego koloru, u mnie żółta
  • ½ puszki przecieru pomidorowego
  • Przyprawy: bazylia, oregano, mielona papryka, sól, pieprz
  • Do obłożenia: kilka startych na tarce o dużych oczkach pieczarek, papryka pokrojona w kostkę, kukurydza, opcjonalnie ulubiony żółty ser lub starta mozarella

Wykonanie:

  • Okrągłą płaską foremkę jak do tarty posmaruj dokładnie oliwą z oliwek
  • W rondelku ugotuj na miękko jasnozielone części brokuła, po czym odstaw do ostudzenia
  • W dużej misce wymieszaj ze sobą rozbite jajko, pokrojone w drobną kostkę tofu i oliwę. Dodaj ostudzony brokuł i ponownie wymieszaj
  • Całość zmiksuj, dodaj mąkę lnianą i mielone migdały oraz suche drożdże, a następnie zagnieć ciasto jak na pizzę, jeżeli masa będzie zbyt wilgotna, dodaj więcej mielonych migdałów. Odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce
  • W międzyczasie przygotuj sos: na łyżce oliwy zezłoć szalotkę, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, podsmaż 2-3 minuty a następnie dolej sos pomidorowy i dodaj przyprawy. Całość duś tak długo, aż uzyskasz konsystencję gęstego sosu. Sos nie powinien być zbyt płynny, w przeciwnym razie pizza będzie mokra i…już nie taka smaczna
  • Rozgrzej piekarnik do 200-220oC (moc pieczenia zależy od piekarnika, w moim wystarczyło 200oC)
  • Na przygotowaną uprzednio foremkę wyłóż ciasto na pizzę i podpiecz je przez 10-15 minut lub do uzyskania jasnozłotego koloru
  • Na podpieczone ciasto wyłóż sos, a następnie dodatki, całość posyp wg upodobania startym serem lub – jak w mojej wersji – ziarnem sezamu. Piecz przez kolejnych 10-15 minut („góra-dół”).

Smacznego i na zdrowie! 🙂

Autor: Sylwia Grodzicka