Szybka zapiekanka z kaszy gryczanej z dynią, fetą i pomidorami
(dla dwóch osób)
Potrzebujesz:
- 80g suchej kaszy gryczanej
- 400g pokrojonego w kostkę miąższu dyni (najlepiej Hokkaido), upieczonej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 średnie pomidory, pokrojone w drobne cząstki
- 100g sera feta
- 1 pęczek pietruszki
- 3 łyżki soku z cytryny, pieprz do smaku, odrobina soli
Wykonanie:
- ugotuj na sypko kasze w 160ml wody
- w międzyczasie na patelni rozgrzej olej i podduś na nim pokrojony drobno czosnek. Dodaj dynię i podsmaż, zdejmij z ognia; ser feta pokrój w kostkę
- rozgrzej piekarnik do temp.180oC (góra/dół), do podsmażonej dyni dodaj kaszę gryczaną, sól, pieprz i sok z cytryny, całość starannie wymieszaj. Przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp fetą i pokrojonymi w kostkę pomidorami. Całość zapiekaj przez około 20 minut.
- Gotową zapiekankę posyp drobno pokrojoną pietruszką i podawaj natychmiast.
Gryczana granola

(idealna jako topping do jogurtu lub zwieńczenie sałatki)
Potrzebujesz:
- 100g suchej kaszy gryczanej palonej
- 50g ziaren sezamu
- 50g posiekanych drobno dowolnych orzechów lub migdałów
- 50g pestek dyni
- Łyżka wiórków kokosowych (opcja)
- Sól, 1 duża łyżka miodu, odrobina cynamonu
Wykonanie:
- kaszę gryczaną zalej taką ilością wody, aby jedynie przykryła ziarno, dodaj szczyptę soli i gotuj na ostrym ogniu bez przykrycia do momentu odparowania wody. Natychmiast zdejmij z ognia. Jeżeli kasza będzie lekko wilgotna, przełóż ją na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i osusz.
- Na dużej patelni na średnim ogniu upraż kaszę, sezam, dynię oraz orzechy i wiórki kokosowe na lekko złoty kolor. Zdejmij z ognia i natychmiast dodaj miód, cynamon i sól. Całość starannie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
- Lekko przestudź po czym przełóż rozdrobnioną na małe cząstki masę na osobny talerz i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Rada: granolę możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku przez około tydzień
Czekoladowa „Grycella”
Potrzebujesz:
- 300g ugotowanej kaszy gryczanej (gorącej, ważne!)
- 5-7 łyżek mleka (ew. mleka roślinnego) – zagotowanie mleka wydłuży okres przygotowania
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1 tabliczka (100g) roztopionej i lekko przestudzonej czekolady 70%
- 1 czubata łyżka masła orzechowego lub musu migdałowego, alternatywnie: gęsta część z mleczka kokosowego z puszki
- Esencja rumowa i ksylitol/erytrytol do smaku (ja dałam 1 czubatą łyżkę), odrobina soli
Wykonanie:
- Do kielicha blendera wlej mleko, wsyp sól i ksylitol/erytrytol oraz gorącą kaszę i blenduj tak długo, aż uzyskasz jednolitą, aksamitną masę. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta, dolej odrobinę mleka
- dodaj masło orzechowe oraz łyżkę kakao – ponownie zblenduj
- teraz dodaj do masy roztopioną i lekko ostudzoną (nie gorącą!) czekoladę i esencję rumową po czym krótko zmiksuj, gotowe!
Rada: Grycellą możesz smarować nie tylko pieczywo, ale też wykorzystać jako nadzienie, jeżeli masa ma być rzadsza dodaj więcej mleka lub śmietanki (kokosowej).
Smacznego! 🙂