Przepisy z kaszą gryczaną

Poznaj zdrowe przepisy z wykorzystaniem kaszy gryczanej.

MITODIETA na wynos

Kwas foliowy - jeżeli jesteś zmęczony, cierpisz z powodu problemów z koncentracją lub hiperhomocysteinemii, koniecznie pomyśl o zwiększeniu ilości źródeł folianów w diecie i ewentualnie suplementacji metylowanego kwasu foliowego (5-mthf).

Szybka zapiekanka z kaszy gryczanej z dynią, fetą i pomidorami

(dla dwóch osób)

Potrzebujesz:

  • 80g suchej kaszy gryczanej
  • 400g pokrojonego w kostkę miąższu dyni (najlepiej Hokkaido), upieczonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 średnie pomidory, pokrojone w drobne cząstki
  • 100g sera feta
  • 1 pęczek pietruszki
  • 3 łyżki soku z cytryny, pieprz do smaku, odrobina soli

Wykonanie:

  1. ugotuj na sypko kasze w 160ml wody
  2. w międzyczasie na patelni rozgrzej olej i podduś na nim pokrojony drobno czosnek. Dodaj dynię i podsmaż, zdejmij z ognia; ser feta pokrój w kostkę
  3. rozgrzej piekarnik do temp.180oC (góra/dół), do podsmażonej dyni dodaj kaszę gryczaną, sól, pieprz i sok z cytryny, całość starannie wymieszaj. Przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp fetą i pokrojonymi w kostkę pomidorami. Całość zapiekaj przez około 20 minut.
  4. Gotową zapiekankę posyp drobno pokrojoną pietruszką i podawaj natychmiast.

 

Gryczana granola

(idealna jako topping do jogurtu lub zwieńczenie sałatki)

Potrzebujesz:

  • 100g suchej kaszy gryczanej palonej
  • 50g ziaren sezamu
  • 50g posiekanych drobno dowolnych orzechów lub migdałów
  • 50g pestek dyni
  • Łyżka wiórków kokosowych (opcja)
  • Sól, 1 duża łyżka miodu, odrobina cynamonu

Wykonanie:

  1. kaszę gryczaną zalej taką ilością wody, aby jedynie przykryła ziarno, dodaj szczyptę soli i gotuj na ostrym ogniu bez przykrycia do momentu odparowania wody. Natychmiast zdejmij z ognia. Jeżeli kasza będzie lekko wilgotna, przełóż ją na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i osusz.
  2. Na dużej patelni na średnim ogniu upraż kaszę, sezam, dynię oraz orzechy i wiórki kokosowe na lekko złoty kolor. Zdejmij z ognia i natychmiast dodaj miód, cynamon i sól. Całość starannie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  3. Lekko przestudź po czym przełóż rozdrobnioną na małe cząstki masę na osobny talerz i odstaw do całkowitego wystudzenia.

Rada: granolę możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku przez około tydzień

Czekoladowa „Grycella”

Potrzebujesz:

  • 300g ugotowanej kaszy gryczanej (gorącej, ważne!)
  • 5-7 łyżek mleka (ew. mleka roślinnego) – zagotowanie mleka wydłuży okres przygotowania
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 tabliczka (100g) roztopionej i lekko przestudzonej czekolady 70%
  • 1 czubata łyżka masła orzechowego lub musu migdałowego, alternatywnie: gęsta część z mleczka kokosowego z puszki
  • Esencja rumowa i ksylitol/erytrytol do smaku (ja dałam 1 czubatą łyżkę), odrobina soli

Wykonanie:

  1. Do kielicha blendera wlej mleko, wsyp sól i ksylitol/erytrytol oraz gorącą kaszę i blenduj tak długo, aż uzyskasz jednolitą, aksamitną masę. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta, dolej odrobinę mleka
  2. dodaj masło orzechowe oraz łyżkę kakao – ponownie zblenduj
  3. teraz dodaj do masy roztopioną i lekko ostudzoną (nie gorącą!) czekoladę i esencję rumową po czym krótko zmiksuj, gotowe!

Rada: Grycellą możesz smarować nie tylko pieczywo, ale też wykorzystać jako nadzienie, jeżeli masa ma być rzadsza dodaj więcej mleka lub śmietanki (kokosowej).

Smacznego! 🙂